Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gdje vječno sunce sja

Eurokutak predstavlja najljubazniji narod u Europi: Otkrivamo što sve veže Makedonce i Hrvate

Sjeverna Makedonija je jedna od dva debitanta na Europskom prvenstvu 2020.

Sjeverna Makedonija je debitant na Europskom nogometnom prvenstvu, a u posljednjih nekoliko godina doživjeli su ogroman napredak.

Prije samo pet godina Sjeverna Makedonija je bila 162. reprezentacija na svijetu prema FIFA-inoj ljestvici, a danas, pet godina kasnije, napredovala je za točno sto mjesta. 

To je ogroman skok, naročito kada se uzme u obzir da cijela makedonska liga vrijedi oko 40 miljuna eura, što ih svrstava na slabo 39. mjesto prema vrijednosti u Europi. To znači da dvanaest makedonskih prvoligaša vrijedi tek nešto više od rostera Osijeka ili Hajduka.

Poveznice između Makedonaca i Hrvata

Sjeverna Makedonija i Hrvatska imaju mnoge poveznice, a neke od njih smo istražili.

Od Makedonije pa sve do Indije, toliko se rasprostiralo carstvo jednog od najvećih osvajača u povijesti civilizacije, Aleksandra Velikog, a jedna od nama najdražih ostavština je mesna plata, Aleksandrov mač.

Titulu najmakedonskijeg grada u Hrvatskoj nosi Samobor, a razlog tome jest jedan od najvećih makedonskih pjesnika Kočo Racin koji je upravo ondje tiskao svoje najpoznatije djelo "Bijela svitanja" davne 1939. godine.

Hrvatska u Rovinju "Vatreni" odradili posljednji trening: Olić ponovno zaigrao, a Perišić je nemilice zabijao iz slobodnjaka divider

Svaka čast Racinu, ali kada pričamo o glazbi, nitko nije ujedinio Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku kao jedan čovjek. Nažalost, radi se o tragično preminulom Toši Proeskom bez kojeg smo ostali prije četrnaest godina.

A koliki je bio nogometni fan, najbolje otkriva činjenica je opjevao nacionalnu navijačku himnu makedonske nogometne repezentacije, a i da nacionalni stadion nosi njegovo ime.

Finale Kup prvaka prije točno 30 godina riješio je najveći makedonski nogometaš svih vremena Darko Pančev, tadašnja zlatna kopačka Europe.

Za kraj smo ostavili još dvije makedonske ikone, Majku Terezu i Gorana Pandeva.

Pogledajte kako je Dalić zabavio Vatrene pred utakmicu sa Škotskom:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider