Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Bolji smo, ali...'

Hrvatski 'Turčin' upozorava: Čuvajmo se nadoknade i nekog novog Semiha

U sedam godina koliko je proveo u Turskoj dobro je upoznao njihov mentalitet.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pulski vratarski div, 38-godišnji Vanja Iveša, visok čak 205 centimetara, Hrvat je s najduljim stažem u turskom nogometu.

Iz Slavena Belupa otišao je 2008. godine u turski Eskişehirspor, gdje je ostao do 2012., a sljedeće tri godine odradio je u Elazigsporu, gdje ga je u jednoj fazi, zajedno s Okanom Burukom, trenirao i Stjepan Tomas. Ukupno je Iveša skupio čak 176 nastupa u turskom Süper Ligu.

"Proveo sam u Turskoj divnih sedam godina i odande nosim samo lijepe uspomene", kazao nam je Iveša, koji je prošlu sezonu odradio u Istri 1961.

Igrali ste s nekim od sadašnjih turskih nogometnih reprezentativaca?

"Da, u Eskişehiru je karijeru počeo današnji igrač Fenerbahçea Alper Potuk. Upoznao sam ga još kao 17-godišnjaka, imali smo odličan odnos, često smo skupa radili na treninzima. Odličan momak i veliki radnik, što nije baš odlika turskih nogometaša. Zato je Alper i uspio", kaže Vanja Iveša.

Znali smo plesati s tribinama

Što vas se posebno dojmilo u turskom nogometu?

Raspored, rezultati i tablice

"Imao sam poseban odnos s navijačima, takvu energiju s tribina nisam imao prilike osjetiti u Hrvatskoj. Nevjerojatna privrženost navijača, naboj, onaj osjećaj kada znate da vas nose i da vam njihova potpora daje dodatnu snagu. Znali smo poslije utakmice zbog navijača dugo ostati na igralištu, plesati pred njima. Slaveći pobjede u Turskoj, osjećate se kao da ste osvojili Ligu prvaka, svaka domaća utakmica bila nam je kao praznik", dodaje Iveša.


Imali ste neugodnih iskustava s temperamentnim Turcima?

'Terim je specifična osoba'

"Sa svojim navijačima ne, ali sa suparničkim smo znali imati neugodnih situacija. Na primjer, jednom smo, vraćajući se s utakmice u Ankari, usred metropole bili prisiljeni leći na pod autobusa kad je počelo kamenovanje njihovih navijača."

Ivica Medo

Kakav je za vas trener Fatih Terim?

"Specifična osoba, on je i predsjednik i trener i direktor u jednoj osobi. Rijetki su ti treneri koji mogu iz svojih igrača izvući i mnogo više od njihova maksimuma. A Terim je taj, i na njihovim igračima se vidi njegov utjecaj."

Pojedinačno smo kvalitetniji

Kakvi su Turci kao reprezentacija?

"Nema dvojbe da su naši igrači pojedinačno kvalitetniji, ali savjetujem da se ni slučajno ne zavaravamo kako će to biti lak posao za nas. Turski su reprezentativci nepredvidivi, mogu neočekivano iznenaditi i jako su, jako uporni. Upozoravam na zonu sudačke nadoknade. Uvijek se sjetim onoga pogotka Şentürka protiv Hrvatske na Europskom prvenstvu u Beču 2008. godine, a taj je isti igrač u dresu Fenerbahçea zabio još mnogo takvih golova, baš u zadnjim sekundama. Znači, to u Beču nije bila slučajnost, nego plod njihova fanatizma, borbenosti i strašne upornosti. Turci žive na pogocima u zadnjim minutama", zaključio je vratar Vanja Iveša.

Legendarnih11

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider