Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
predstavljamo turke

Turska: Luda ekipa s ludim trenerom kojoj je umalo presudila - sapunica

Reprezentacija Turske prvi je protivnik Hrvatske na Europskom prvenstvu u Francuskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Turska i Hrvatska dijele sudbinu zadnjih 20 godina. Od onog legendarnog gola Gorana Vlaovića za pobjedu na otvaranju Eura u Engleskoj 1996. preko bečke noćne more u četvrtfinalu Eura 2008. do izbacivanja Turaka u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2012. godine.

I Hrvati vode. Ali, mijenjali bi sve samo da je, znamo da boli, onaj Klasnićev gol na kraju 120 minuta drame u Beču bio pobjednički. Nekim čudom, nije bio i zato i dalje Hrvati osjećaju da im Turci nešto duguju. Sigurni smo da će Modrić i društvo još jednom htjeti naplatiti one suze, a još dvije prilike za to imat će u kvalifikacijama za SP u Rusiji, prvu već u rujnu.

Turska opet ima neko ludilo u momčadi. Opet je trener Fatih Terim i to im je prvo veliko natjecanje nakon 2008. Kvalifikacije su krenule loše s jednim bodom u tri utakmice i sve se činilo kako će ostati i bez još jednog velikog natjecanja. A za sve je kriva bila prava turska sapunica.

Hakan Calhanoglu danas je strah i trepet u svim najavama uoči Eura. Fenomenalni veznjak Bayer Leverkusena ima tek 22 godine, a već je 'playmaker' pored kojeg se i Arda Turan čini tek kao njegov pomoćnik. Kada se on vratio u reprezentaciju, cijele kvalifikacije okrenule su se naopačke.

A nije igrao jer je bio upleten u nevjerojatnu sapunicu. Njemu i suigraču iz Bayera Omeru Topraku prije dvije godine u sobu su uletjele dva muškarca. Jedan je bio njihov suigrač suigrač iz reprezentacije Gokhan Tore, a drugi neki njegov opasni prijatelj s pištoljem. Toprakov prijatelj spavao je s njegovom djevojkom, pa je Tore potpuno izgubio kompas.

Izbačen je iz reprezentacije, a kada ga je Terim vratio dvojac iz Leverkusena se više nije pojavljivao. Zanimljivo, Terim je štitio Torea i na kraju je kompromisom vraćen Calhanoglu dok je Toprak ostao bez Eura nakon samo jedne odigrane utakmice, one protiv Islanda. S njim u obrani Turska bi bila puno jača, a da stvar bude bolja, Tore ne smije igrati dva susreta na Euru zbog kartona. Ako Terima krene loše, krenut će žestoka paljba.

U takvoj su situaciji Turci otputovali na Euro. Vezni red najjači je dio Terimove ratničke ekipe, dok je najslabiji – obrana. Nedostaje upravo Omer Toprak. Terim navodno izvodi sastav bez klasičnih stopera s Baltom i Topalom na tim pozicijama. Gokhan Balta iz Galatasarayja je više lijevi bek nego stoper, dok je Mehmet Topal defanzivni vezni iz Fenerbahčea.

Opasni su bekovi Gokhan Gonul iz Fenera i Caner Erkin koji je prije nekoliko dana potpisao za milanski Inter. Na vratima je Volcan Babacan, vratar koji nije neki adut turske momčadi. Ispred sjajnog ofenzivnog trojca u vezi trebali bi biti ili Topal, ako ne bude igrao u obrani, ili mladi Ozan Tufan iz Fenerbahčea. Selcuk Inan iz Galatasaraya trebao bi biti neupitan u tom paru zadnjih veznih.

A onda ispred njih nalazi se najveća snaga Turaka. Trojac Calhanoglu - Arda Turan – Ozyakup, kako god ih postavi Terim trebali bi biti udarna snaga. Mladi Bešiktašov Ozyakup na meti je mnogih klubova i označen je kao jedan od najvećih talenata posljednjih godina. Možda najveća dvojba je tko će igrati u napadu. Burak Yilmaz igra u Kini, ali nedostaje Turcima visine pa bi mogao dobiti prednost pred Bešiktaševim napadačem Cenkom Tosunom.

Turska izgleda opasno prema naprijed, a puno su lošiji u obrani iako je njihvo plan 'čvrsto nazad i brzo naprijed'. Fanatični su s odličnim trenerom koji će ih motivirati tako da na teren izađu kao ratnici. Ali pitanje je hoće li to biti dovoljno. Brzi gol Turke bi gurnuo u dodatnu euforiju, ali gol u njihovoj mreži mogao bi ih gurnuti u brzi raspad. Nadamo se kako će hrvatska momčad prepuna velikih zvijezda znati kako s ovom turskom reprezentacijom. I u Parizu i u kvalifikacijama za SP u Rusiji. Mi imamo bolje igrače, oni boljeg trenera.

Kako će Hrvatska otvoriti Euro protiv Turske?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider