Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kamilica, a ne pravi testovi

Što Čačić može naučiti protiv Moldavije i San Marina?

Hrvatska je odabrala drukčiji tip priprema nego Turska, Češka i Španjolska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ovog petka u Zagrebu se okuplja hrvatska nogometna reprezentacija i počinje pripreme za Euro u Francuskoj (u nedjelju putuju u Terme Sveti Martin).

Hrvatska će u sklopu priprema odigrati dvije prijateljske utakmice, protiv europskih liliputanaca Moldavije i San Marina.

Takav odabir suparnika od strane HNS-a iznenadio je sve. Nije sporno da su se na to odlučili kako bi se igrači napunili samopouzdanjem s dvije uvjerljive pobjede, a osim toga računaju i na skok na FIFA-inoj ljestvici gdje je Hrvatska ispala iz TOP 20. Ali, u cijeloj priči postoji i jedna nezanemariva zamka...

Prijateljski susreti u bilo koje doba godine, a pogotovo uoči velikih natjecanja, reprezentacijama služe (ili bi barem trebali poslužiti) za brušenje forme i ispravljanje/uvođenje taktičkih postavki. Od protivnika se očekuje da ukažu na nedostatke u igri kako bi ih izbornici u ono preostalog vremena do turnira otklonili.

Bildanje (lažnog) samopouzdanja

Ante Čačić na to neće moći računati. I to ga, sudeći prema izjavi prilikom objave preliminarnog popisa, ne brine previše.

"Nije mi žao što su protivnici takvi, jake protivnike imat ćemo na Europskom prvenstvu. Nakon naporne sezone koju su imali naši igrači bolje je da su nam protivnici lakši", rekao je Čačić, s čijim se riječima teško složiti.

Napornu sezonu imali su i igrači ostalih protivnika iz skupine D - Španjolske, Turske i Češke. Unatoč tome, njihovi nogometni savezi odabrali su teže ispite svojim reprezentacijama i, što je posebno zanimljivo, po tri utakmice.

Hrvate će Turcima 'glumiti' Crna Gora i Slovenija, a Španjolcima BiH

Turska će igrati protiv Engleske u Manchesteru, zatim će u Antalyji ugostiti Crnu Goru te u generalci gostovati u Ljubljani protiv Slovenije.

Česi na mini-austrijskoj turneji prvo imaju zagrijavanje protiv Malte u Kufsteinu, a zatim veliki test protiv Rusije u Innsbrucku, a uoči odlaska u Francusku su Pragu će im se suprotstaviti Južna Koreja.

Prethodno će Južnokorejci u Salzburgu odmjeriti snage sa Španjolskom koja će prije toga u St. Gallenu igrati s Bosnom i Hercegovinom, a poslije protiv Gruzije u Getafeu.

Iz prvog ešalona reprezentacija tu su Engleska i Rusija, ali ne treba podcjenjivati ni ostale. Jedna Gruzija ili Južna Koreja neusporedivo su kvalitetnije od Moldavije koja je u kvalifikacijama za Euro uspjela kod kuće izgubiti od Lihtenštajna, a o San Marinu da i ne govorimo.

Logično je stoga zapitati se hoće li Moldavija i San Marino poslužiti zaista kao test ili kao kanta za napucavanje, što se na Euru može pokazati kao dvosjekli mač.

Prijateljske utakmice Hrvatske i suparnika s Eura:

HRVATSKA

Moldavija, San Marino

TURSKA

Engleska, Crna Gora, Slovenija

ČEŠKA

Malta, Rusija, Južna Koreja

ŠPANJOLSKA

BiH, Južna Koreja, Gruzija

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider