Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
objasnio slučaj 'lovren'

Čačić objavio popis igrača za EURO: Puno mladih, nema Eduarda, šest igrača Dinama

Ante Čačić objavio je popis reprezentativaca koji će se pripremati za odlazak na Euro u Francuskoj.

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak se okuplja u Zagrebu, a u nedjelju odlazi na prvi dio priprema u Terme Sveti Martin. Izbornik Ante Čačić objavio je širi spisak od 27 reprezentativaca na koje računa na pripremama za Europsko prvenstvo, a do 31. svibnja u ponoć UEFA-i mora prijaviti konačan spisak od 23 igrača.

Na spisku se nalazi svih 20 igrača s prošle reprezentativne akcije, ali je ovaj put ipak pozvan jedan lijevi bek - Ivan Strinić iz Napolija. Priliku će dobiti i mladi branič Duje Ćaleta-Car, kao i Dinamovi mladići Marko Rog, Ante Ćorić i vratar Dominik Livaković. Hrvatski će prvak tako na pripremama imati šest nogometaša.

Izbornik je objasnio zašto 27 igrača na širem popisu hrvatske reprezentacije.

''Za jedan dio naših igrača natjecateljska sezona još uvijek traje. Mandžukić, Rakitić i Srna igraju nacionalne kupove, a imamo i četvrto uzastopno finale Lige prvaka u kojem nastupaju naši igrači, Modrić i Kovačić. Njih trojica će se priključiti 29. svibnja, a Modrić i Kovačić 2. lipnja. Na ovom popisu su četvorica viška. Ovi igrači su ovog trenutka zdravi, kroz cijelu godinu igraju u europskim ligama, takvi su u prednosti. Tu je i dobar dio mladih igrača koji se iskazao participirajući u svojim klubovima te u nastupima za našu U-21 selekciju."

Na spisku je i četvrti vratar, Dinamov Dominik Livaković koji je ove sezone sa Zagrebom ispao iz lige.

''Livaković je pozvan kao mladi vratar, on je branjenjem u nacionalnom prvenstvu skrenuo pozornost na sebe, kao i u dresu mlade reprezentacije. On je pričuvni vratar."

Koliko je bila realna priča da će se Eduardo vratiti?

"Ja sam s njim razgovarao kad sam prvi put išao u Ukrajinu, još u rujnu prošle godine. On mi je tad rekao da se oprostio od reprezentacije i da o njoj ne razmišlja. To je bilo prije godinu dana, nisam mogao izbjeći njegove zapažene igre s obzirom da se radi o igraču koji je izuzetno puno dao hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Izuzetno me veselilo da je kao nogometaš živ, došao je u Šahtar na poziv Darija Srne, ali mi na tim pozicijama imamo igrača koji su puno mlađi i iskazali se svojom formom tako da nije bilo potrebe da ga nagovaram."

Novo ime Ćaleta-Car, vratio se Strinić

Novo ime je standardni stoper Red Bull Salzburga 19-godišnji Duje Ćaleta-Car?

"S obzirom na to da smo ostali bez Leškovića, pozvali smo Duju koji je standardan mladi reprezentativac i što je još važnije, standardan je u austrijskom prvaku. On ima 20 godina i po svemu zaslužuje što je u ovoj situaciji s nama."

Ivan Strinić je ponovno na popisu...

"Kad smo imali zadnje okupljanje rekao sam da igrači koji nisu pozvani nisu otpisani. Na toj poziciji dosad smo imali dosta problema, izostankom Pivarića ostali smo praktički do kraja limitirani pa sam pokušao protiv Mađarske i Izraela vidjeti kako to možemo pokriti s dešnjacima. Strinić igra u viceprvaku Serie A. Nije previše igrao, ali ono što je odigrao je odigrao dobro. U razgovoru s njim sam 'skužio' da ga veseli poziv u reprezentaciju, da je radio dobro na treninzima. Bio sam na utakmici Inter - Napoli gdje je odigrao 50 minuta, poslije toga smo obavili razgovor i tad sam odlučio da ću ga zvati. Igrač koji je odigrao jako dobro na prošlom Euru, taktički je puno napredovao u Italiji i sigurno će nam biti od koristi."

Ide li svih osam obrambenih igrača na Euro?

"Nije fiksno, vidjet ćemo."

Kakav je status Alena Halilovića?

"On spada u kategoriju igrača od kojih hrvatski nogometa jako puno očekuje, skrenuo je pozornost na sebe, završio je u Barceloni i imao zavidnu minutažu u Sportingu. Kao takav sigurno zavrjeđuje da se nalazi na popisu."

Na popisu dosta mladih igrača

''Za Ćorića, Roga, Halilovića i Ćaletu-Cara sam uvijek govorio da je bitno da se ističu u klubu i mladoj reprezentaciji. I Ćorić i Rog imaju iza sebe i Ligu prvaka, radi se o igračima za koje vjerujemo da će na njima uskoro počivati hrvatski nogomet i hrvatska reprezentacija."

Hoće li mladi već na Euru dobiti minutažu?

"Gledajte, četvorica ne mogu ići na Euro zbog tehničkih razloga. Vodilo me je to da svlačionica bude čista, u smislu da su nam bistre glave, da igrači shvate da je ovo nagrada, da svojim radom podižu pozitivnu atmosferu i traže svoju šansu. U prednosti su sigurno igrači koji su standardni u svojim europskim klubovima. Europsko prvenstvo nije prilika za nikakvu reviju nego šansa da s najboljim igračima se pokažemo u najboljem svjetlu. Jako bitno je da, čak i oni koji neće igrati, budu na treninzima i napravimo tako poticajnu atmosferu."

Ako bude javne isprike Dejana Lovrena, ima li on šanse da se nađe na Euru?

"Nisam rekao da su mu vrata zatvorena nego jednog dana kad shvati da se ne može imperativno postavljati prema igračima, izborniku i reprezentaciji onda će vjerojatno naći načina da se približi reprezentaciji."

Kakve odgovore će tražiti protiv Moldavije i San Marina?

''Kako nećemo imati na dispoziciji sve igrače, pogotovo za prvu utakmicu, to će biti kontrolni dio priprema za ono što nas očekuje na samom otvaranju Eura, a to je Turska. Vidjet ćemo na koji način ćemo odreagirati u takvim utakmicama, to su dvoboji koji nam daju orijentire kako možemo biti bolji. Nije mi žao što su protivnici takvi, jake protivnike ćemo imati na Europskom prvenstvu. Bolje da su nam protivnici lakši nakon naporne sezone."

Popis za pripreme uoči Eura

Vratari: Danijel Subašić, Lovre Kalinić, Ivan Vargić, Dominik Livaković

Obrana: Vedran Ćorluka, Domagoj Vida, Gordon Schildenfeld, Darijo Srna, Šime Vrsaljko, Tin Jedvaj, Ivan Strinić, Duje Ćaleta-Car

Vezni red: Luka Modrić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Milan Badelj, Mateo Kovačić, Alen Halilović, Domagoj Antolić, Marko Rog, Ante Ćorić

Napad/krila: Mario Mandžukić, Nikola Kalinić, Ivan Perišić, Marko Pjaca, Andrej Kramarić, Duje Čop

 

Tko po vama ne bi trebao biti među 23 putnika na Euro?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider