Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neviđena ludnica

Njemačka nakon drame jedanaesteraca izbacila Italiju za polufinale!

Aktualni svjetski nogometni prvaci Nijemci izborili su plasman u polufinale europskog prvenstva u Francuskoj nakon što su u četvrtfinalnom ogledu u Bordeauxu pobijedili Italiju 6-5 boljim izvođenjem jedanaesteraca. Utakmica je nakon 120 minuta završila rezultatom 1-1.

Premda su Njemačka i Italija osvojile ukupno 12 svjetskih i europskih titula gledali smo slabu utakmicu s mnogo taktičkog nadmudrivanja i malo pravog nogometa.

Sve zanimljivo dogodilo se u razmaku od 65. do 80. minute kada su pala oba gola. Njemačka reprezentacija je povela u 65. minuti golom Mesuta Özila. Slavlje svjetskih prvaka nije dugo trajalo. 'Azzurri' su izjednačili u 78. minuti golom Leonarda Bonuccija iz jedanaesterca, kojeg je igrajući rukom skrivio Jerome Boateng. Nažalost, to je praktički bilo sve.

U produžecima niti jedan sastav nije želio riskirati pa je pitanje pobjednika razriješeno izvođenjem jedanaesteraca. Na koncu više sreće imali su Nijemci koji su nakon devet serija pobijedili 6-5. 'Elf' je mogao i ranije zaključiti priču, kapetan Bastain Schweinsteiger je u petoj seriji imao 'meč' loptu no prebacio je gol.

Za Njemačku su zabili Toni Kroos, Julian Draxler, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Jerome Boateng i Jonas Hector, a za Italiju Lorenzo Insigne, Andrea Barzagli, Emanuele Giaccherini, Marco Parolo i Mattia de Siciglio. Kod 'Azzurra' je Simone Zaza prebacio vrata, Graziano Pelle je pucao pored gola, dok je Manuel Neuer obranio udarce Leonarda Bonuccija i Mattea Darmiana. Gianluigi Buffon obranio je Thomasu Mulleru, Mesuz Ozil je uzdrmao vratnicu, a Bastain Schweinsteiger prebacio gol.

Pobjedom protiv Italije, nogometna reprezentacija Njemačke izborila je deveto polufinale u povijesti europskih prvenstava, što je uvjerljivo najviše od svih reprezentacija. U dosadašnjih osam polufinalnih ogleda šest puta su stigli do finala, a tri puta i do naslova europskog prvaka. Međutim, aktualni svjetski prvaci europsku krunu čekaju već 20 godina, od slavlje protiv Češke na EP-u u Engleskoj 1996. godine. Njemačka vrsta je slavila i na EP-u 1980. godine, te 1972. godine, prvom europskom prvenstvu na kojem su nastupili.

Nijemci su ovim uspjehom prekinuli i crnu seriju u dvobojima protiv Italije na velikim natjecanjima. U osam dosadašnjih susreta Italija je pobijedila četiri puta, a četiri susreta su završila bez pobjednika. Međutim, još je važniji podatak kako su 'Azzurri' u fazi na ispadanje dobili sve četiri međusobne utakmice protiv 'Elfa' do ogleda u Bordeauxu.

Njemačka će u polufinalu igrati protiv boljeg iz susreta Francuske i Islanda koji je na rasporedu u nedjelju na stadionu Stade de France. Polufinalni ogled je na rasporedu 7. srpnja u Marseilleu, a drugom polufinalu u Lyonu 6. srpnja igrat će Portugal i Wales.

Finale je 10. srpnja na stadionu Stade de France.

Raspored, rezultati i tablice

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider