Automoto
SPORTOVI
Automoto
Start u Buenos Airesu

Reli Dakar Saharu zamijenio Atacamom

Nakon prošlogodišnjeg otkazivanja zbog straha od terorističkih napada najpoznatiji i najteži reli na svijetu u subotu će startati po prvi puta izvan afričkog i europskog kontineta - u Južnoj Americi, gdje će u 15 dana proći pustinju Atacama i Ande.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Saharu će tako zamijeniti Atacama, a ukupno 539 automobila, motocikla i kamiona će proći deset argentinskih i tri čileanske provincije.

'Dakar ostaje isti, jednako su teški izazovi za ljude i vozila, a zapravo će biti i teže jer su vrućine i uvjeti ovdje teži negoli u Africi u ovo doba godine. Bit će uzbudljivo prolaziti kroz nizine Patagonije, Atacamu i Ande', kazao je direktor utrke Etienne Lavigne.

Dakar će u Andama prolaziti kroz najveću nadmorsku visinu u svojoj 31-godišnjoj povijesti, vozači će dvaput biti na prijelazu 4.700 metara iznad mora, a 10. etapa 13. siječnja bit će i najteža s vožnjom od 630 kilometara kroz bespuća Atacame, najsuše svjetske pustinje. U Atacami prosječno pada samo 1 mililitar kiše na godinu, a neka mjesta ove 20 milijuna godina stare pustinje nikad nisu primila ni kap vode.

Reli započinje u subotu u Buenos Airesu, gdje i završava dva tjedna poslije nakon 9.500 prijeđenih kilometara.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider