Automoto
SPORTOVI
Automoto
Ključan trenutak sezone

Najveća pobjeda Brawna: Sud proglasio difuzore legalnima!

FIA-in žalbeni sud u Parizu odbacio je žalbe protiv difuzora ekipa Brawna, Toyote i Williamsa, i tako potvrdio legalnost dizajna bolida ove tri ekipe, a samim time i rezultate prve dvije utrke u Australiji i Maleziji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Difuzor je dio bolida koji usmjerava protok zraka kako bi bolid imao što bolju aerodinamiku. Prema novim pravilima za ovu sezonu znatno je smanjena površina difuzora na bolidima, ali momčadi Williamsa, Toyote i Brawn GP su se snašle tako da su dio difuzora ugradili u podvozja bolida.

Sretni smo zbog odluke, ali također i poštujemo pravo naših rivala da protestiraju.

- Ross Brawn
Zbog takvog tumačenja pravila na njihove difuzore žalili su se u Australiji i Maleziji BMW Sauber, Ferrari, Red Bull i Renault. Suci na stazi odbacili su žalbe i proglasili bolide regularnima, pa je cijeli slučaj otišao na Žalbeni sud u Parizu kao krajnju instancu. Na sreću 'difuzerskog trija', i konačna odluka otišla je na njihovu stranu.

'Na temelju izloženih argumenata, Žalbeni sud odlučio je odbaciti žalbu. Odlučeno je da su suci na stazi imali pravo kada su proglasili dizajne bolida u skladu s pravilima,' službena je izjava pariškog suda.

Takav razvoj situacije sjajan je za vodeće ekipe formule 1, Brawn i Toyotu, kojima je ovime priznata dominacija na početku sezone, a poredak po kojem Button, Barrichello, Trulli i Glock drže prva četiri mjesta neće se mijenjati za zelenim stolom, eventualno na stazi.

'Sretni smo zbog odluke, ali također i poštujemo pravo naših rivala da protestiraju. Odluka Žalbenog suda konačno je završila ovu priču i mi se veselimo nastavku uzbudljive 2009. sezone,' izjavio je Ross Brawn nakon saslušanja.

Ostalima ostaje lov za boljim vremenima i naravno izrada difuzora u stilu najboljih, što će nesumnjivo vrlo brzo napraviti svi...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider