Automoto
SPORTOVI
Automoto
Što je prava istina?

Ikono, sretan ti rođendan: Postao je jedna od najvećih tajni današnjice

Prije pola stoljeća rođen je čovjek koji je ostvario najveće uspjehe u povijesti Formule.

Galerija Michael Schumacher (Foto: AFP) Ferrarijeva poruka podrške za Schumachera (Foto: AFP) Michael Schumacher (Foto: AFP) Michael Schumacher (Foto: AFP)

Na današnji dan prije 50 godina u gradiću Hürth na zapadu Njemačke, u blizini granice s Luksemburgom, Belgijom i Nizozemskom, rođen je Michael Schumacher.

Od malih je nogu pokazivao strast za utrkivanjem, a kad je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća dobio priliku na najvećoj pozornici – Formuli 1 – vrlo je brzo pokazao što zna.

S Benettonom je 1994. i 1995. osvojio dva naslova prvaka, potom je otišao u Ferrari, u kojem je godinama radio na stvaranju šampionskog bolida, stroja s kojim je od 2000. do 2004. nanizao pet titula u nizu i deklasirao konkurenciju.

Sedam titula i 91 pobjeda

U odnosu na doba kad je Schumacher dominirao Formulom 1, ovaj sport doživio je pregršt promjena, i onih tehničkih vezanih za sam izgled bolida, i onih vezanih za sistem bodovanja, rušeni su brojni rekordi, iznova se pomiču granice, ali u onim dvjema najvažnijim kategorijama – naslovima prvaka i pobjedama na utrkama –legendarni Nijemac i dalje je nedodirljiv. Sedam je puta bio prvak (po pet naslova imaju Juan Manuel Fangio i Lewis Hamilton), a čak 91 put pobijedio je na utrci (drugoplasirani je Hamilton na 73 trijumfa).

Nažalost, svoj 50. rođendan dočekao je daleko od očiju javnosti, u krugu obitelji, a njegovo zdravstveno stanje u međuvremenu je postalo jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

Pet je godina prošlo od nesreće koju je doživio na skijanju u francuskom zimovalištu Meribel. Udario je glavom o stijenu i doživio teške ozljede, premda je nosio skijašku kacigu. Prebačen je odmah u bolnicu u Grenobleu, gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u induciranu komu iz koje su ga liječnici naknadno probudili.

Tragičar Lige prvaka i poznati kikser među vratnicama uhvatio jednu od najljepših žena svijeta Karius i Thomalla (Screenshot) Sophia Thomalla (Screenshot) Sophia Thomalla (Screenshot) +3 Sophia Thomalla (Screenshot)

Već više od četiri godine je smješten u svom domu u švicarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera, gdje traje rehabilitacija.

Obitelj krije detalje oporavka

Schumacherova obitelj izričito inzistira na čuvanju informacija, fokusirani su na njegov oporavak i ne žele dijeliti s medijima nikakve detalje. U takvoj situaciji svako malo pojavljuju se kojekakvi "bliski prijatelji" koji plasiraju u javnost određene stvari, što je svaki put dosad menadžerica obitelji Schumacher Sabine Kehm demantirala.

O njegovu stanju pet godina poslije nesreće kruže dvije teorije. Prema jednoj, on i dalje bespomoćno leži bolničkom krevetu, a prema drugoj, samostalno hoda i oporavak se dobro odvija.

Nadamo se da je ova druga točna i da će se najuspješniji vozač u povijesti Formule 1 oporaviti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider