Automoto
SPORTOVI
Automoto
Jedna od najvećih tajni

Pet godina od nesreće Michaela Schumachera: Dvije verzije o stanju velikog šampiona

Zdravstveno stanje najuspješnijeg vozača u povijesti Formule 1 već je dulje vrijeme jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

Galerija Schumacherov šampionski Ferrari (Foto: Henning Kaiser/DPA/PIXSELL

Ove subote navršava se točno pet godina otkako je najuspješniji vozač u povijesti Formule 1, Nijemac Michael Schumacher, teško stradao na skijanju u francuskim Alpama, a njegovo zdravstveno stanje i dalje je skriveno od javnosti.

Sedmerostruki svjetski prvak je stradao 29. prosinca 2013. na skijanju u francuskim Alpama udarivši glavom o stijenu. Premda je nosio skijašku kacigu, doživio je teške ozljede glave. Prebačen je u bolnicu u Grenobleu gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u induciranu komu. Pet mjeseci kasnije prebačen je s odjela intenzivne skrbi na rehabilitacijski odjel, a u lipnju 2014. je iz Grenoblea premješten u Sveučilišnu bolnicu u Lausanni. U rujnu iste godine stigao je u svoj dom u švicarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera.

Od tada mediji samo nagađaju o njegovom zdravstvenom stanju, no obitelj o svemu šuti. Schumacherova zdravstvena situacija tako je postala jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

Dio medija tvrdi da bespomoćno leži, drugi da samostalno hoda i da oporavak traje

Dio medija navodi kako Schumacher bespomoćno leži u bolničkom krevetu, dok drugi tvrde kako samostalno hoda po kući i da se oporavak dobro odvija. Također postoje i špekulacije o tome koliko košta njegova medicinska skrb, pa se tako spominje i brojka od 55.000 eura mjesečno.

Jedna od osoba koja se brine da Schumacherovo stanje ostaje tajnom je menadžerica Sabine Kehm. Povremeno šalje izjave za tisak, koje su općenite naravi i govore o tome da njegova obitelj pokušava učiniti sve najbolje kako bi se Michael Schumacher oporavio.

"Razumijem da ljude zanima Schumacherovo zdravstveno stanje. Međutim, njegova obitelji želi zadržati svoju privatnost", poručila je Kehm.

Todt u zadnjem intervjuu nije htio otkriti detalje

Među onima koji znaju kako je njegovo stanje, zasigurno je i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Jean Todt. Međutim, bivši Ferrarijev šef i veliki Schumacherov prijatelj također o svemu šuti. Jean Todt je u svom posljednjem razgovoru za medije govorio o Formuli 1, ali nije želio otkriti detalje o Schumacheru.

Schumacher je tijekom karijere osvojio rekordnih sedam naslova svjetskog prvaka i rekordnu 91 pobjedu. Prva dva naslova prvaka osvojio je u Benettonu (1994., 1995.), a od 2000. pa do kraja 2004. Schumacher je osvojio 5 naslova u nizu u bolidu Ferrarija. Nastupio je na 308 Grand Prix utrka, a 155 puta se uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Schumacher će 3. siječnja proslaviti 50. rođendan.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider