Automoto
SPORTOVI
Automoto
Kratko i jasno

Bivši šef Ferrarija bez dlake na jeziku: Alonsu i njegovim navijačima se ovo neće svidjeti

Pet sezona je Fernando pokušavao donijeti talijanskoj momčadi titulu. I nije uspio...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Fernando Alonso uzeo je ove sezone predah od Formule 1, uvjetovan potrebom za odmorom, ali i željom da se okušao u nekim drugim izazovima u svijetu automobilizma.

S obzirom na njegove godine (na ljeto će proslaviti 38. rođendan), ali i činjenicu da je njegova posljednja momčad McLaren potpisala višegodišnje ugovore s Carlosom Sainzom Juniorom i Landom Norrisom, teško je očekivati da ćemo Alonsa vidjeti na gridu iduće sezone.

Kako stvari stoje, F1 karijeru će okončati sa "samo" dva naslova svjetskog prvaka. Kažemo samo, jer Alonsov talent, brzina i vozačke sposobnosti naslućivale su više, naročito nakon što je upravo on prekinuo dominaciju Michaela Schumachera i već kao 25-godišnjak imao dvije titule.

Dvaput gubio titulu u zadnjoj utrci

Poslije neuspješne epizode u McLarenu 2007., a onda i dvije provedene sezone u ne odveć konkurentnom Renaultu, Alonso je 2010. stigao u Ferrari. Oklada da će Španjolac donijeti slavnoj talijanskoj momčadi naslov prvaka bila je ona koja se u to vrijeme u automoto svijetu smatrala najsigurnijom, ali Alonso nije uspio. U Ferrariju je ukupno proveo pet sezona, tijekom kojih je u dva navrata (2010. i 2012.) naslov gubio na posljednjoj utrci.

Neka objašnjenja zbog čega je tome bilo tako ponudio je Luca Di Montezemolo, koji je bio šef Ferrarijeve F1 momčadi u vrijeme dok je Alonso za njih vozio i iz prve ruke se imao priliku uvjeriti u neke stvari.

"Zašto nije uspio? Zbog svog karaktera"

"Njegov karakter je razlog zašto nije uspio. On je bio Alonso, a ne Alonso-Ferrari", izjavio je Di Montezemolo.

Drugim riječima, bio je manje blizak momčadi nego li Schumacher ili Lauda koji su s Ferrarijem osvajali uzastopne naslove.

"U pogledu izvedbi na stazi, Fernando je bio vrlo dobar. Bio je fantastičan vozač. Ali, njegov problem je bio taj što bi, kad pobijedi, on bio sretan, a kad ne bi pobijedio, onda ne bi on bio krivac nego bi kritizirao momčad", vrlo izravan je bio Di Montezemolo.

Riječi su ovo koje se zasigurno neće svidjeti Alonsu, a niti njegovim brojnim fanovima...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider