Nogomet
Nogomet

Kalinić otkrio da staje na gol, Lovren uvjeren: "Modrić bi osvojio Zlatnu loptu da je Nijemac ili Španjolac"

Hrvatska nogometna reprezentacija danas putuje u Rostov na utakmicu posljednjeg kola skupine D Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Dejan Lovren daje izjavu za medije (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Hrvatska nogometna reprezentacija ove nedjelje putuje iz svoje trening baze u Roščinu prema Rostovu, gdje će 26. lipnja igrati posljednju utakmicu skupine D Svjetskog prvenstva u Rusiji. Bit će to dobro poznati ogled Hrvatske i Islanda, koji bi mogao odlučiti hoćemo li u osminu finala s prvog ili drugog mjesta.

Uoči puta za Rostov, te uoči posljednjeg treninga u Roščinu, s novinarima su razgovarali rezervni vratar Lovre Kalinić i stup hrvatske obrane Dejan Lovren.

* Jon Obi Mikel traži da Hrvatska bude profesionalna i igra u najjačoj postavi u posljednjem kolu protiv Islanda?

"Mi svaku utakmicu želimo pobijediti. Dat ćemo sve od sebe da uzmemo sva tri boda i to je naš put", rekao je Lovre Kalinić.

* Koja je bila reakcija momčadi nakon Argentine?

"Svi su bili presretni zbog te pobjede. No ne osvaja se turnir na jednoj utakmici. U dvije utakmice smo pokazali da imamo karakter, želju i volju. To želimo pokazati i u posljednjoj utakmici, neovisno što smo već osigurali prolaz dalje", kaže Lovre.

* Mnogo je jedanaesteraca na Svjetskom prvenstvu zahvaljujući VAR-a. Hoće li vratari u budućnosti morati više raditi na branjenju penala?

"To je uvijek lutrija. Izgledi su 50:50. VAR sustav ima prednosti, ali i mane", kaže Kalinić.

* Postoji vratarski kodeks u kojem vi vratari jedan drugom čuvate leđa. Koliko je to važno?

"Vratarska pozicija je uvijek delikatna i nije laka. Veća je nego igrača jer svaka mala greška bude kažnjena. Kada postoje još dva vratara koji su podrška drugome, uvijek je veći gušt raditi. Takva atmosfera uvijek daje razinu više zadovoljstva", kaže Lovre.

* Kako ti izgledaju ostaje reprezentacije?

"Redovno gledamo sve utakmice. Veće ekipe imaju neku krizu, ne igraju baš dobar nogomet, ali ništa to ne znači. Svaka utakmice je novi izazov".

* To što si na presici znači da ćeš branit. Jesi li spreman?

"Spreman sam. Velika mi je stvar što ću vjerojatno dobit šansu protiv islanda. Idemo nastavit što smo započeli".

* Branio si u utakmici kada su nas pobijedili u Rejkjaviku. Dobro poznajemo Island, kako protiv njih?

"Znamo njihov stil igre. Bit ćemo spremni za tu utakmicu. Bit će čvrsti i jaki u duelima. Igraju dosta dugih lopti, no znat ćemo odgovorit na njihovu igru".

* Hrvatska još nije primila gol na Svjetskom prvenstvu, a u zadnjih pet utakmica samo jedan. Nemamo samo napad i vezni red?

"Pokazali smo da zajedno napadamo i zajedno se branimo. Ako tako nastavimo sigurno možemo daleko dogurat", kazao je Kalinić.

* Kakva je emocija prije utakmice s obzirom da ćeš braniti?

"To je moj posao i moj život. Naviknut sam na te "povijesne" utakmice. Nema neke posebne emocije. Spreman sam", rekao je Kalinić za kraj.

Nakon njega stigao je stoper Hrvatske Dejan Lovren.

* Jesu li ti se svidjele babuške?

"Svidjele su mi se, ali imam osjećaj da ja to nisam bio na fotografiji. Mislio sam da je to Goran Vlaović", rekao je Lovren i nasmijao ruskog novinara.

* Što nam možete reći na doprinos Zlatka Dalića?

"Napravio je fantastičan posao. Fantastičnu atmosferu. Imamo poseban odnos s njim od početka i zna kako komunicirati s igračima. Igra na psihu, nije najveći prijatelj, ali dovoljno da smo si blizu i da se razumijemo i shvaćamo. Zato i je tako kako trenutno jest. Sada to treba samo održavati", otkriva Lovren.

 * Coutinho je jedna od zvijezda dosad. Jeste li gledali njegov nastup?

"Pratim svaku utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Mislim da Brazil nije dohvatio svoju pravu formu, nadam se ni da neće, ali Coutinho je fantastičan igrač i to je pokazao. Ne treba puno pričati o njemu. Cijela reprezentacija pokazuje zrelost i da su jedni od favorita koji mogu osvojiti titulu", smatra Lovren.

* Argentinci se brinu da Hrvatska neće igrati u punom sastavu protiv Islanda.

"Ja shvaćam da Argentinci žele da igramo u istom sastavu, ali zašto bi riskirali s igračima koji imaju žute kartone. Izbornik će odlučiti, a ja ću reći da su svi spremni za nastup. Mi želimo pobijediti i nećemo kalkulirati. Želimo devet bodova i to je naš cilj. Neće biti jednostavna utakmica i toga smo svjesni", kaže stoper Hrvatske.

* Kakav je osjećaj imati dvojicu najboljih veznjaka na Svjetskom prvenstvu?

"Fantastično je igrati s Lukom. Veliki je gušt. Jedan je od najboljih igrača na svijetu i treba mu više pažnje posvetiti. Da je Nijemac ili Španjolac vjerojatno bi osvojio Zlatnu loptu. No s obzirom da smo Hrvati ili kako nas već gledaju, zbog toga ne dobiva dovoljno pažnje. Trenutno je najbolji igrač svijeta u vezi", kazao je iskreno Lovren.

Dejan Lovren daje izjavu za medije (Foto: AFP) (Foto: Afp)

* Najbolje momčadi ne izgledaju najbolje, mislite li da je turnir otvoren i da netko po prvi put osvoji titulu prvaka svijeta?

"Trenutno se ne vidi izraziti favorit. Ali uvijek se moraju respektirati favoriti poput Njemačke, Brazila, Španjolske... Mi smo favoriti iz sjene i idemo nekim svojim putem. Idemo prvo na Island, a onda ćemo polako dalje".

* Svi pričaju o veznom redu, no obrana je sjajna. Možete li malo opisati osjećaj?

"Igramo bez opterećenja. Idemo postupeno. Cilj je bio proći grupu što smo ostvarili. Gušt je sada igrati jer je atmosfera sjajna u ekipi. Drago nam je da je i u Hrvatskoj sjajna ekipa i to nam olakšava posao".

* Ćorluka je rekao da nije više dovoljno dobiti Argentinu ili Španjolsku u grupi. Vrijeme je za veliku pobjedu u nokaut fazi. Je li ovo šansa za korak više?

"Svake godine se tako priča, a na kraju ništa ne pokazujemo. Bio sam 2014. na Svjetskom prvenstvu i ne mogu ih usporediti. Kao da su dvije različite reprezentacije. Imamo osjećaj da možemo daleko. Naravno, treba malo i sreće, ali vjerujem da se mora nešto posložiti".

* Danas si igrač koji igra u finalu Lige prvaka i mnogi te vide u najboljoj postavi prvenstva na mjestu stopera. Koliko možeš pomoći reprezentaciji?

"Po vama ja svake godine imam nekih problema, ali ja osjećam da iz godine u godinu rastem. Ponosan sam na greške koje sam radio, jer danas ne bih bio gdje jesam da ih nisam radio. To me osnažilo kao čovjeka i igrača. Kada su me vrijeđali i prijetili meni je bio gušt pokazati im suprotno. Vjerujem da mogu biti jedan od najboljih stopera i to mi je cilj. Želim pokazati svim "prosječanim" ljudima da je uz rad i disciplinu sve moguće", kaže Lovren.