Svjetsko nogometno prvenstvo 2022
Svjetsko nogometno prvenstvo 2022

Pola sata mirisalo na senzaciju: Australija rano povela pa primila četiri komada od Francuza

Francuska je uvjerljivo pregazila Australiju 4:1 na startu obrane naslova svjetskih prvaka.

Francuska - Australija Foto: Afp

Galerija

Aktualni svjetski prvaci Francuzi pregazili su Australiju 4:1 u svojoj prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu i zasjeli na čelo skupine D s tri boda.

 

Australija je šokirala svjetskog prvaka pogotkom Goodwina u devetoj minuti. No, mnogo bolja Francuska nije dopustila da suparnik dugo vremena uživa u vodstvu, već je do kraja prvog dijela okrenula rezultat. Strijelci su bili Rabiot u 27. te Giroud u 32. minuti, a u nastavku utakmice Francuzi su nastavili dominirati te su postigli nova dva gola. Mbappe je bio strijelac u 68., a još jednom Giroud u 71. minuti.

Deschamps iznenadio zamjenom za Nkunkua, reprezentaciji se pridružuje Jakićev suigrač

Desetkovani Francuzi dominantni

 

Svjetski prvaci Francuzi su tako dominantno započeli obranu naslova, unatoč brojnim izostancima i ranom vodstvu Australaca.

Australci su šokirali svjetske prvake u 9. minuti kada je Leckie prošao Lucas Hernandeza i nabacio za natrčalog Goodwina, a napadač Adelaidea je iz prve ljevicom zatresao mrežu.

Lucas Hernandez je u toj akciji gadno ozlijedio koljeno, a zamijenio ga je brat Theo.

U 22. minuti Australac Duke je skoro povećao vodstvo, ali je njegov šut prošao tik pored vratnice.

Francuzi desetkovani, nakon Benzeme ostaju bez još jedne velike zvijezde zbog ozljede?

Drama trajala pola sata

A potom je Francuze u igru vratio Rabiot. On je prvo u 27. minuti izjednačio udarcem glavom s pet metara, a pet minuta kasnije je iskoristio tragičnu pogrešku beka Atkinsona i dodao loptu Giroudu, kojem nije bilo teško postići vodstvo i svoj 50. gol za Galske pijetlove.

U zadnjim trenucima poluvremena Mbappe je promašio s pet metara cijela vrata, a malo kasnije Irvine je udarcem glavom pogodio vratnicu.

U 50. minuti Giroud je vrlo atraktivno pokušao škarice, a lopta je otišla pokraj vratnice, a u 67. minuti udarac Griezmanna s gol-linije izbija Behich. No, u 68. minuti, nakon nekoliko pokušaja na dvoboju, do gola je konačno došao najskuplji igrač svijeta Mbappe. Filigranski točno ga je proigrao Dembele, a Mbappe se samo naklonio i ubacio loptu u mrežu. Napadač PSG-a je potom tri minute kasnije asistirao Giroudu za novi pogodak glavom i povećanje vodstva na 4-1.

Danska i Tunis najtvrđu utakmicu SP-a do sada odigrali bez pogodaka

Vratar Ryan je u završnici obranio nekoliko izglednih prilika Francuza, pa su se Australci spasili potpune katastrofe.

U drugom kolu, u subotu 26. studenoga, igraju Tunis i Australija te Francuska i Danska. Na ljestvici Francuska ima tri boda, po bod su skupili Danska i Tunis, dok je posljednja Australija bez bodova.

FRANCUSKA - AUSTRALIJA 4-1

Strijelci: 0-1 Goodwin (9), 1-1 Rabiot (27), 2-1 Giroud (32), 3-1 Mbappe (68), 4-1 Giroud (71)

Pred 38.000 gledatelja na stadionu Al Janoub sudio je Južnoafrikanac Gomes.

FRANCUSKA: Lloris - Pavard (Kounde, 89), Konate, Upamecano, Lucas Hernandez (Theo Hernandez, 13) - Tchouameni (Fofana, 76)- Griezmann, Rabiot - Dembele (Coman, 76), Giroud (Thuram, 89), Mbappe

AUSTRALIJA: Ryan - Atkinson (Degenek, 85), Souttar, Rowles, Behich - McGree (Mabil, 73), Mooy, Irvine (Baccus, 85)- Leckie, Duke (Cummings, 56) , Goodwin (Kuol, 73)

 

Tekstualni prijenos: