Ostali sportovi
Ostali sportovi

Željko Mavrović za gol.hr otkrio zašto je Hrgović izgubio: ''To je u boksu neprihvatljivo''

Željko Mavrović progovorio je o meču Usika i Furyja, ali i o porazu Filipa Hrgovića te meču koji slijedi Alenu Babiću.

U Zadru se ovog vikenda održava treće izdanje Sunset Sports Media Festivala na kojem sudjeluje i gol.hr koji je imao svoj panel o profitabilnosti hrvatskog nogometa.

Voditelj podcasta Utakmicu po utakmicu Mateo Pukšar u Zadru je porazgovarao sa Željkom Mavrovićem, u pravom trenutku, kad je boks ponovno u Hrvatskoj dosegao vrhunac popularnost.

Usik i Fury ispred ostalih

A sve je krenulo s komentarom meča Oleksandra Usika i Tysona Furyja.

"Kad promatram taj meč onda moram reći da su se našla dva čovjeka koja su toliko uronila u tu disciplinu, u tu vještinu boksa, da su nedohvatljivi i onima drugima koji su ubojiti, koji jače udaraju i atraktivnije boksaju. Ali, njih dvojicu su vještinom i načinom kako su pristupili sportu toliko sjajni i toliko dobri.

Kad sam iščekivao meč bio sam radoznao kao dijete, koji će od njih dvojice nadmudriti kojeg", rekao je Mavrović.

"Većina bi na Filipovom mjestu otkazala meč"

Nakon toga teža tema, poraz Filipa Hrgovića, boksača s kojim je Mavrović vrlo blizak i na privatnoj razini te mu sigurno nije bilo lako gledati teške trenutke u rijadskom ringu.

"Filip se na bilo što nije tužio prije meča, bio je prpošan, dobre forme i raspoloženja. Sjajno je razgovarao prije samog meča i činio se stvarno okej. Ali, tu su zapravo bila dva velika događaja, otežavajuće okolnosti koje bi svakog drugog boksača natjerale da odustane od tog meča.

Filip Hrgović i Željko Mavrović (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Ali, toliko dugo čekanje na priliku, toliko mjeseci priprema za meč i on je pristao nastaviti. S jednom polomljenom arkadom koja ga je stopirala od spariranja zadnja dva tjedna. To je u boksu neprihvatljivo, onaj situacioni dio koji ti je najpotrebniji, bez kojeg ne možeš, on je bez njega bio posljednja dva tjedna", započeo je Mavrović priču koju mnogi ne znaju, nastavivši:

"U tom trenutku odlučio je otići kući, vidjeti novorođeno dijete. Tu je pokupio virus i bio pet dana u temperaturi. Upravo su to razlozi što je on odlično odboksao četiri ili pet rundi, a onda u roku od jedne minute odjednom nestao, kao da ga je netko izbušio i izvukao svu energiju iz njega. To je neprirodno, čak i da netko nije pripremljen, to se ne može dogoditi u jednoj minuti. Čini se da je iz tih razloga izgubio meč. Nadam se da će u sebi naći snagu, motiv, prpošnost i dišpet da se vrati."

Vjeruje da će Filip prvom prilikom dobiti novu šansu, koju će onda iskoristiti i vratiti se tamo gdje je bio prije ovog meča.

"Imao sam sreću biti u Rijadu i vidjeti tu ekipu ljudi koja organizira te mečeve. Čovjek koji je glavni je bio kod Filipa u bolnici i već tamo mu je rekao da ima ideju novog meča za njega. Ja se ne bojim prilike, on će svakako dobiti novu priliku. Po onome kakvog ga ja poznajem, on je veliki boksač koji može jako daleko, može boksati sa svima i očekujem da se vrati na velika vrata", prokomentirao je.

Babiću treba puno sreće, Veočić može uzeti medalju

Za mjesec dana veliki ispit je ispred Alena Babića, meč protiv Johnny Fishera u Londonu, meč gdje bi pobjedom napravio najveći rezultat dosadašnje karijere.

"Alen boksa u Velikoj Britaniji i ima izuzetno teškog protivnika. Dečka koji je sparirao Filipu Hrgoviću prije nego se povrijedio. Fisher je u usponu, nema nijedan poraz i vrlo je opasan boksač. Sretno Alenu, trebat će mu sreće, uz svo njegovo ratno iskustvo u ringu i svu hrabrost, trebat će mu", izrazio je nadu u uspjeh Savagea.

Za kraj, Olimpijske igre, gdje će Hrvatsku na kraju predstavljati tek Gabrijel Veočić.

"Volio bih da je više boksača otišlo u Pariz, nekima je izmaklo za malo. Očekivalo sam i priželjkivao da imamo barem troje. Veočić se pokazao sjajnim, vjerujem u njega i nadam se barem medalji, da mu ne stavljam prevelik pritisak na njega", dodao je na pravu bivši hrvatski olimpijac, ali i dalje jedini izazivač za svjetsku titulu teške kategorije od samostalnosti do danas.