Ostali sportovi
Ostali sportovi

Tek prva, ali vrlo bitna: Evo zašto je večerašnja utakmica sudbonosna za hrvatski rukomet

Za hrvatsku rukometnu reprezentaciju večeras počinje Svjetsko prvenstvo.

Izbornik Hrvoje Horvat i hrvatski rukometaši (Foto:Goran Šebelić/Cropix)

Prije dva dana, utakmicom između Francuske i Poljske, otvoreno je Svjetsko rukometno prvenstvo, koje za Hrvatsku počinje večeras.

U prvom kolu skupine G u Jönköpingu snage će odmjeriti Hrvatska i Egipat u utakmici čiji je značaj kudikamo veći i dalekosežniji od same bitke za prve bodove na ovom Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska večeras protiv Egipta, doslovno, igra za srednjoročnu budućnost svog rukometa. Vjerojatno se pitate kako sad to s obzirom na to da je riječ o tek prvoj utakmici na ovom natjecanju. Ključni su pojam: Olimpijske igre.

U ljeto 2024. godine u Parizu će se održati Olimpijske igre na koje će izravno s ovog Svjetskog prvenstva otići samo jedna reprezentacija (novi svjetski prvak). Doduše, postoji scenarij da i finale bude dovoljno za vađenje olimpijske vize, ali to će biti jedino ako svjetski prvak postane Francuska, koja kao domaćin Olimpijskih igara već ima osiguran plasman.

Realni cilj: četvrtfinale

U taboru naše reprezentacije nitko ne puca na svjetsku titulu ili finale, to je nezahvalno prognozirati u sportu, a naročito u situaciji kad imate velik broj ozlijeđenih igrača.

Puno je realnije očekivati borbu za ono što i jest proklamirani cilj Kauboja, a što je također usko vezano za Olimpijske igre: četvrtfinale.

Sve reprezentacije koje izbore nastup u četvrtfinalu ovog Svjetskog prvenstva, bez obzira na to što napravile u daljnjem tijeku turnira, dobit će priliku u ožujku iduće godine nastupiti na kvalifikacijskim turnirima za Olimpijske igre.

I tu dolazimo do toga zašto utakmica s Egiptom ima dodatnu težinu. Naime, po tri najbolje reprezentacije iz svake od skupina proći će u drugi krug i pritom će prenijeti bodove osvojene u međusobnim utakmicama, a iz toga drugog kruga dva prvoplasirana idu u četvrtfinale.

Teško da će Dance iznenaditi i Hrvatska i Egipat

Naša skupina G križa se sa skupinom H, u kojoj se između ostalih nalazi i aktualni dvostruki uzastopni svjetski prvak Danska, koja je ipak izraziti favorit ne samo za prolaz u četvrtfinale nego i za sami tron. Pored Danaca u toj su skupini Bahrein, Belgija i Tunis, koji na papiru jest najjače ime od spomenutog trojca, ali ipak više nije to ona reprezentacija koja je kao domaćin (2005.) znala doći do polufinala Svjetskog prvenstva.

Dakle, s dva večerašnja boda Kauboji bi došli na prag mjesta među osam najboljih.

Uz određenu dozu respekta prema svima, sva je prilika da će se za dva mjeseca u četvrtfinalu boriti Danska, Hrvatska i Egipat. Netko tu mora otpasti, nadamo se da to neće biti naša reprezentacija.

Propuštanje još jednih Olimpijskih igara bilo bi kobno

Uspiju li izabranici Hrvoja Horvata izboriti četvrtfinale - super, imat će osiguran nastup na kvalifikacijama za Olimpijske igre.

No dogodi li se da Kauboji izvise i ostanu kratki, to bi značilo da će drugi put zaredom, nakon onih u Tokiju, propustiti Olimpijske igre.

Bila bi to katastrofalna vijest ne samo za reprezentaciju nego i za cjelokupni hrvatski rukomet jer bi to prije svega bio znak da se polako, ali sigurno, sve više udaljavamo od onih najboljih.

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore

Tablice omogućuje Sofascore