Nogomet
Nogomet

Ovo će biti najveći stadion na svijetu: Kandidat za finale Svjetskog prvenstva 2030.

Gotove su pripreme za izgradnju marokanskog megastadiona u blizini Casablance, koji će konkurirati za finale Svjetskog prvenstva 2030.

Grand Stade de Casablanca (Foto:Twitter)

Američka arhitektonska tvrtka Populous otkrila je nove detalje u vezi s početkom izgradnje Grand Stade de Casablanca, marokanskog megastadiona koji će zajedno s Realovim potpuno obnovljenim Santiagom Bernabeuom i Barceloninim novim Camp Nouom, koji je trenutačno u izgradnji, biti u utrci za domaćina finala Svjetskog prvenstva 2030.

FOTO Dinamo najavio derbi na Poljudu: Prisjetili se kočije i bijelih rukavica

Stadion bi se trebao izgraditi do 2028. u Benslimaneu, pedesetak kilometara istočno od Casablance. Planirano je da ima kapacitet od 115.000 gledatelja, što ga čini najvećim nogometnim stadionom na svijetu. Također će zamijeniti Stade Mohammed V kao domaćinski stadion najvećih marokanskih klubova Raja CA-a i Wydad AC-a.

Marokanci grade najveći stadion na svijetu

Gradit će se po projektu američke arhitektonske tvrtke Populous, koja je pobijedila na međunarodnom natječaju s konzorcijem koji predvodi marokanski arhitekt Tarik Oualalou. Inače, navedena američka tvrtka napravila je dizajn za Wembley i novi stadion Tottenhama, tribine za britansku automobilističku stazu Silverstone i neke američke bejzbolske stadione.

Ako ne produži s Realom, Modrić bira između dvije opcije: Ostaje u Europi?

Marokanci se nadaju da bi se na tom stadionu moglo organizirati finale Svjetskog prvenstva 2030., koje zajednički organiziraju Španjolska, Portugal i Maroko, a tri utakmice odigrat će se i u Argentini, Urugvaju i Paragvaju, čime će se obilježiti sto godina od prvog SP-a u Urugvaju.

Neki se pitaju zašto će stadion nositi ime Grand Stade de Casablanca kada će se projekt izvoditi u sasvim drugom gradu, stoga predlažu naziv Grand Stade du Maroc. Kako god, riječ je o velikom projektu koji će u blještavom svjetlu predstaviti Kraljevinu Maroko svijetu. Postavljena cijena izgradnja je oko 500 milijuna dolara, no neki misle da će na kraju sve biti puno skuplje, kako to obično biva u takvim projektima širom svijeta.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.
Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.