Nogomet
Nogomet

UEFA napravila totalni kaos: Cijeloj Europi vrti se u glavi

Europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. izazivaju neviđenu zbrku i pometnju…

Gianni Infantino i Čeferin (Foto:Afp)

Sustav kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. izaziva neviđenu zbrku. Na press-konferenciji u HNS-u u ponedjeljak doznali smo najvažnije točke kvalifikacija, odnosno određivanja nositelja kvalifikacijskih skupina.

Tada je još sve bilo neslužbeno, ali neke informacija probile su se do nacionalnih saveza. FIFA je kasnije poslala službenu obavijest o proceduri ždrijeba, ali detalji nisu objavljeni.

Izbornik Dalić raskrinkao HNL: Farbanje javnosti dolazi na naplatu, pravi ljudi na prava mjesta

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak otkrio je da će osam nositelja proizaći iz Lige nacije, dakle, to će biti po dvije prvoplasirane momčadi u skupinama elitne kategorije, a preostala četiri nositelja bit će po starom sustavu, odnosno prema FIFA-inu rankingu.

Hibridni sustav odgovara Hrvatskoj

Kako je Engleska u drugoj kategoriji Lige nacija i ne bi bila nositelj da je rezultat u Ligi nacija jedini kriterij, lako je zaključiti da se hibridnom sustavu pribjeglo upravo zbog Engleza. Olakotna je okolnost za Hrvatsku što joj takav sustav posve odgovara.

Naime, puno toga bi se moralo poklopiti da Vatreni ne budu nositelji u kvalifikacijama, teoretski je moguće, ali praktički jako teško, a to znači da će im biti olakšan put do SAD-a, Meksika i Kanade, zemalja domaćina sljedećeg Mundijala.

Dinamo oborio rekord star više od 40 godina!

Sustav određivanja nositelja prilično je jasan, no konfuzija nastaje kada dođemo do ždrijeba, kreiranja skupina i odigravanja kvalifikacijskih utakmica. O tome se raspisala cijela Europa. 

Velika zbrka

Zakomplicirat će se najviše reprezentacijama koje izbore četvrtfinale Lige nacija, a pogotovo onima koje uđu u finale. Ukratko, u ožujku 2025. započet će kvalifikacije i završit će u ožujku 2026. Problem je što će se u ožujku 2025. igrati i četvrtfinalni okršaji Lige nacija, tako da će ždrijeb kvalifikacijskih skupina biti održan, a neće se znati tko je prošao u finale Lige nacija, koje se igra u lipnju 2025.

U kvalifikacijama će biti 55 reprezentacija (pitanje je što će biti s Rusijom, pa možda bude 54) koje će biti podijeljene u 12 skupina. Neke skupine će imati pet, a neke četiri reprezentacije. Pobjednici skupina izborit će izravan plasman na SP, a drugoplasirani će ići u doigravanja zajedno s još četiri najbolje momčadi iz Lige nacija, a koje nisu osvojile prvo ili drugo mjesto u kvalifikacijskoj skupini.

Pale teške optužbe na račun Piksija: "Zatečen sam! Egocentrični i samozaljubljeni izbornik..."

Tih 16 reprezentacija borit će se za preostala četiri mjesta koliko daje Europa na Mundijalu, i to na način da će morati pobijediti u dvije nokaut-utakmice. Znači, bit će četiri puta u doigravanju za konačnih 16 europskih putnika na SP.

Puno uvjeta i solucija

E, sad, kada će igrati kvalifikacijske utakmice reprezentacije koje se plasiraju u četvrtfinale i potom na glavni turnir Lige nacija, koji se igra u lipnju iduće godine? Finalisti će biti smješteni u skupine s četiri reprezentacije i njihove prve utakmice na rasporedu su tek u rujnu.

No na ždrijebu se neće znati koje su to reprezentacije jer četvrtfinale neće biti odigrano, pa će na ždrijebu biti puno uvjeta i solucija. U skupinama s po pet reprezentacija kvalifikacije će početi u ožujku 2025. ili u lipnju za reprezentacije koje su ispale u četvrtfinalu Lige nacija ili su morale igrati doigravanja za ostanak ili promociju u Ligi nacija.

Totalni kaos

Sve govori da će na ždrijebu biti silnih pretumbavanja i pomicanja, pogotovo jer će biti kao i obično "zabranjenih" okršaja zbog političkih razloga, pa zimskih i kilometražnih ograničenja, što dodatno komplicira i onako prekompliciranu situaciju. Najavljeno je korištenje superračunala kako bi se sve moglo izvesti i nadgledati, ali kada se sve sagleda, teško da će i s pomoću umjetne inteligencije ždrijeb biti odrađen bez pogrešaka i nejasnoća.

U prijevodu, očekujete totalni kaos koji neće moći ukratko pojasniti ni UEFA-in meštar svih meštara čarobiranja s kuglicama - Giorgio Marchetti. Kvadratne jednadžbe su mila maka za sustav europskih kvalifikacija za SP 2026. UEFA je s Ligom nacija toliko sve zakomplicirala da se cijeloj Europi vrti u glavi.