Nogomet
Nogomet

Trebao je biti novi Dinamov Dani Olmo i europski superstar, a neugodna bolest mu je uništila karijeru

Burton je dobio meningitis 2023. godine i od tada ne igra nogomet. Zadnji nastup upisao je prije skoro točnu godinu dana, bilo je to 20. listopada 2023.

Robbie Burton na treningu Dinama (Foto:Boris Kovacev/Cropix)

U veljači 2020. godine Dinamov je završio veliki posao, barem u tom trenutku je izgledao kao veliki. Naime, tog mjeseca na Maksimir je stigao Robbie Burton iz Arsenala.

Burton je bio kapetan U-23 momčadi Arsenala i praktički nikome nije bilo jasno kako se baš odlučio za Hrvatsku, no mladi Velšanin je znao gdje dolazi, u klub koji je odgojio mnoge današnje svjetske zvijezde, a mnogi su ga prozvali novim Danijem Olmom.

Dinamo je vjerovao da ga u budućnosti može unovčiti za ozbiljan iznos. Ipak se radi o strancu kojeg su uspoređivali i s legendom Arsenala, Aaronom Ramseyjem.

Robbie Burton (Foto: Profimedia)

Za Arsenal je nastupao na prijateljskim utakmicama protiv Bayerna, Reala i Lyona, a onda se odlučio za Zagreb.

Bolest mu je sve pokvarila

Na Maksimiru su puno od njega očekivali, došao je na velika vrata, no uzašao na mala.

Nakon razdoblja prilagodbe prošao je ljetne pripreme s prvom momčadi i odmah izborio svoju poziciju u udarnom sastavu Zorana Mamića.

Već u prvoj utakmici sezone 2020./2021. (pobjeda 6:0 protiv Lokomotive) Burton je odigrao svih 90 minuta te unutar prvih 11 kola nastupio još šest puta, od toga triput u početnom sastavu.

No nije zadovoljio i vrlo je brzo izgubio svoje mjesto u momčadi. Te sezone nastupio je još šest puta, ali to bi bilo to od njegovih nastupa u hrvatskom ligaškom natjecanju.

Ukupno je za Dinamo odigrao 17 utakmica, a tijekom tog razdoblja bio je na posudbi u Istri (jedan nastup) te irskim Sligo Roversima (14 nastupa).

Nakon Dinama potpisao je za Sligo Rovers i onda je došla bolest zbog koje od siječnja 2024. nema kluba.

Danas 24-godišnji Burton je dobio meningitis 2023. godine i od tada ne igra nogomet. Zadnji nastup upisao je prije skoro točnu godinu dana, bilo je to 20. listopada 2023.

Cibona službeno potvrdila: Trener koji je podigao prašinu naglo otputovao kući u SAD

Dinamo čeka pakao: Loše i dobre vijesti za Modre i Nenada Bjelicu

Veliko srce šampiona, Mirko ponovo pomaže: "Na cesti sam pronašao ovu mrvicu"

Više o