Nogomet
Nogomet

Hajdukovo dijete zabilo nož u srce Splićanima: Njegovim golom Rijeka je nadmašila Hajduk u povijesti njihova derbija

Nedjeljni Jadranski derbi nosio je dodatni ulog - uoči utakmice momčadi su bile potpuno izjednačene u međusobnom omjeru otkako je Hrvatske.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Jadranski derbi Hajduka i Rijeke utakmica je koja nosi posebnu draž i napetost. Hajduk je povijesno trofejniji i dominantniji klub, ali posljednjih godina uspješnija je Rijeka.

Nakon posljednjeg derbija na Poljudu u kojem je Rijeka slavila s 3:2, i službeno su postali uspješniji od Hajduka u međusobnom omjeru otkako je Hrvatske. Rijeka sada ima 33 pobjede, Hajduk 32, a 29 utakmica završilo je remijem.

Zanimljivo, gol kojim je Rijeka i službeno preuzela dominaciju nogometnim Jadranom zabio je proizvod Hajdukove škole Nino Galović. Ovaj stoper s Brača prošao je Hajdukovu omladinsku školu, pa je u seniorski nogomet ušao kao igrač RNK Splita.

Rebićeve izjave odjeknule u Italiji i Njemačkoj: Bez dlake na jeziku oprao Juventusove zvijezde

Put ga je odveo u Izrael, Bjelorusiju i Japan, a ove zime stigao je u Rijeku. Gol Hajduku bio je njegov drugi u dresu Rijeke, a proslavio ga je vrlo zanimljivo, razvlačeći usta u ''jokerovski'' osmijeh.

Prvi Jadranski derbi od samostalnosti odigrao se u HNL-u 21. ožujka 1992., a slavio je Hajduk na Poljudu s 3:0. Najefikasnija utakmica odigrana je 10. rujna 1994. – na Poljudu je bilo 5:2 za Hajduk. Najuvjerljivije pobjede iste su za oba kluba – Hajduk je dvaput slavio s 4:0, a Rijeka jednom.

Čeka nas ludo zadnje kolo, tko će do Lige prvaka? Sve se brzo okrenulo, ovo su kalkulacije

Hajduk je u prvih 20 godina nogometa u neovisnoj Hrvatskoj bio osjetno dominantniji, a onda je 1. rujna 2012. počeo veliki niz Rijeke: od pobjede 1:0 na Kantridi, kvarnerska momčad sve do 2017., 20 utakmica u nizu, nije izgubila od Hajduka.

Hajdukov rekord neporaženosti iznosi 11 utakmica od 2000. do 2004. U tom periodu Hajduk je upisao 10 uzastopnih pobjeda što je rekord Jadranskog derbija.

Mijo Caktaš najbolji je strijelac u povijesti ovog derbija s osam golova, dok Rijeku predvodi Anas Sharbini sa sedam. Od aktualnih igrača Rijeke najbolji je Antonio Mirko Čolak, koji je s dva gola u posljednjem derbiju došao do brojke od pet golova protiv Hajduka.

 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore