Nogomet
Nogomet

Chelseajev ukleti broj uništio još jednu karijeru: Sad ga više nitko ga ne želi uzeti

Chelseajev zloglasni dres s brojem devet trenutačno nema vlasnika…

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Romelu Lukaku bio je posljednja u nizu žrtava uklete Chelseajeve devetke, čak ni 120 milijuna eura vrijedan transfer nije uspio skinuti kletvu koja već 18-godina "uništava“ nogometaše.

Možda je malo pregrubo reći kako uništava navijače, jer su se mnogi uspjeli oporaviti od njega i oživjeti svoje karijere na drugim sredinama, međutim ovo već lagano postaje zabrinjavajuće, čak i za one koji nisu praznovjerni.

Još jedan europski velikan odbio Cristiana Ronalda i teško uzdrmao njegov ego

Devetka je inače jedan od najatraktivnijih brojeva u nogometu, obično je rezervirana za klasnog killera, odnosno gol igrača koji sezonu završava s najviše golova u klubu, međutim u Chelseajevoj svlačionici on trenutačno nema vlasnika. Novo pojačanje Raheema Sterlinga su upitali koji bi broj želio, a on je pametno odgovorio "dajte mi 17-icu".

Lukaku zadnja žrtva

Nije ni čudo jer svojim gazdama nije donio ništa dobroga u proteklih 18 godina. Iako je namijenjen ljudima koji donose golove, onaj koji ga navuče u Chelseaju presuši i nestane u godinu dana. Tako je u svlačionici plavog kluba „devetka“ iznimka, jer broj koji obično svaki napadač želi na leđima, u plavom dijelu Londona postao je omražen.

Slavni nogometaš koji je odbio Vatrene komentirao Kovačiću: "Mi Hrvati u Americi"

"Kletva dresa s brojem devet“ sad je dobro poznata na Stamford Bridgeu, posljednja žrtva mu je bio Romelu Lukaku, koji je uzeo broj po svom povratku u klub na startu prošle sezono, međutim poslije plodne sezone u Interu, njegovi su topovi utihnuli i završio je sa skromnih osam golova u sezoni.

Počelo s Kežmanom

On je samo jedna u nizu žrtava prokletstva koje traje od 2004. godine, kad je Chelseajeva legenda Jimmy Floyd Hasselbaink ispraznio taj dres i preselio u Middlesbrough bez odštete. Prva žrtva plave Chelseajeve devetke postao je Srbin Mateja Kežman, koji je stigao iz PSV-a i kojim je započeo klupski uzlet pod Romanom Abramovičem.

Službeno: Potvrđen jedan od najvećih ljetnih transfera, Manchester City zaradio 55 milijuna eura

Međutim, čovjek koji je trebao biti nova udarna igla Plavih, otišao je iz kluba poslije samo godinu dana i samo četiri gola u 24 premierligaška nastupa. Sljedeći je probao Hernan Crespo, međutim bio je tek nešto (ne)uspješniji od Kežmana zabivši 13 komada u 42 nastupa.

Probali branič i veznjak

Sljedeći vlasnik dresa s brojem devet bio je branič Khalid Boulahrouz, on doduše nije bio zadužen za golove, ali „devetka“ mu je svejedno upropastila karijeru u klubu jer se mučio s vraćanjem u formu i potjeran je najprije na posudbu u Sevillu pa prodan Stuttgartu 2008. godine.

Potez koji je izazvao veliko zanimanje: Je li ovo znak kamo prelazi Cristiano Ronaldo?

Dok je on bio na posudbi broj je pripao veznjaku Steveu Sidwellu, ali unatoč 25 nastupa u sezoni 2007-08., nije se uspio nametnuti u ogromnoj konkurenciji u veznom redu koju su činili Lampard, Essien, Makelele i Balack. Poslije samo jedne sezone, neizbježno, prodan je u Aston Villu, a devetka se pohvalila još jednom žrtvom.

Sljedeće ime na njezinom sve većem popisu tako je postao Argentinac Franco Di Santo. On je tad imao samo 19 godina i ne čudi što golobradi mladić nije uspio skinuti prokletstvo koje je dotad „progutalo“ nekoliko odraslih muškaraca. Odigrao je samo osam utakmica za Chelsea bez gola i proslijeđen je u Blackburnu.

Nije uspio ni Torres

Plavi su tad odlučili prestati eksperimentirati s mladim i nedokazanim igračima te su „devetku“ stavili na leđa Fernandu Torresu, koji je u siječnju 2011. postao šesti najskuplji nogometaš u povijesti kad je za 50 milijuna funti stigao iz Liverpoola, ali uzalud – nije uspio ni on.

Svoju debitantsku utakmicu u plavom dresu s brojem devet izgubio je od Liverpoola i do kraja sezone zabio samo gol u 18 nastupa. Za usporedbu, u uvodnih šest mjeseci te sezone zabio je devet komada u 26 utakmica. Na koncu je uspio donijeti Chelseaju premijernu titulu u Ligu prvaka 2012. godine, ali u svoje tri i pol sezone u klubu zabio je samo 45 komada u 172 nastupa. Razočaravajuće za napadača te klase i njegovog rezimea.

Nevjerojatan potez nogometne zvijezde: Uništio dresove navijaču - je li moguće da nije vidio?!

Ni njegov nasljednik, Radamel Falcao, nije bio bolje sreće, on je došao na posudbu iz Monaca i zabio samo jednom u 12 službenih nastupa prije nego se vratio u Francuskoj. Tamo je pak zabio 30 komada u 43 nastupa.

Slijedio je Alvaro Morata, Chelsea je ponovo slomio banku i otkupio ga od Reala za 60 milijuna funti, međutim kao mnogi prije njega, skoro je propao u Chelseaju u tih godinu i pol te je pobjegao natrag u Španjolsku glavom bez obzira.

Uništila tri Argentinca

Gonzalo Higuain bio je treći argentinski napadač koji je isprobao Chelseajev dres s brojem devet, ali u šest mjeseci odigrao je 14 utakmica i zabio pet komada. Nije loše s obzirom na povijest, no svejedno nije napravio ništa i napustio je klub 2019. godine te ostavio devetku bez vlasnika.

Ona je pripala Tammyju Abrahamu, proizvodu Chelseajeve akademije koji je trebao podići kletvu. On je u sezoni 2019-20. uspio zabiti 18 golova te bio najbolji strijelac kluba, međutim kletva ga je stigla u sezoni iza te i poslije niza loših utakmica, ostao je bez mjesta u početnoj postavi i posljedično preselio u Romu.

I tako je "devetka“ došla do Lukakua, a njegovu priču vjerujemo dobro znate. Belgijanac je sad u Interu, a prokletstvo traje i dalje. Tko je sljedeći?