Nogomet
Nogomet

Na današnji dan Njemačka se poklonila Hrvatima: Kako su Rebić i Kovač razbili Bayern za veliko slavlje

Bila je to kulminacija sjajnog posla koji je Niko Kovač odradio s Eintrachtom. Orlove je od skorog ispadanja u kratkom roku vratio u visine...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Olimpijski stadion u Berlinu tog 19. svibnja 2018. tradicionalno je ugostio finale njemačkog DFB Pokala. Na jednoj strani bio je Bayern, rekorder s 19 osvojenih kupova, dok je na drugoj bio Eintracht Frankfurt, kudikamo skromnija momčad kojoj je osvojeni kup 30 godina ranije bio i posljednji veliki trofej u povijesti.

Bio je to pravi sudar svjetova. Glamurozni Bayern, najbogatiji i najuspješniji njemački klub, momčad koja osim što mora pobjeđivati, mora to raditi i sa stilom, atraktivnom igrom na gol više, kako i dolikuje FC Hollywoodu.

Bivši veznjak Barce, a sad igrač bez kluba: "J**e mi se što nisam puno igrao, postao sam milijunaš''

Družina Nike Kovača bila je sve samo ne to. Radilo se o discipliniranoj i čvrstoj, ponekad i gruboj momčadi sklepanoj ''za kikiriki''. Samo dvije godine ranije pod vodstvom tada novog trenera Kovača jedva su izbjegli ispadanje, a bivši hrvatski kapetan i izbornik nakon toga ih je pretvorio u opaku družinu koja je bila tvrd orah svakome.

Heynckes je spasio Bayernovu sezinu, ali nije imao lijeka za Kovačevu tvrdu ekipu

Sjajan posao koji je Kovač odradio u Frankfurtu već prije tog finala osigurao mu je posao u Bayernu sljedeće sezone. Bavarce je vodio legendarni Jupp Heynckes, koji se te sezone vratio iz mirovine kako bi ugasio vatru koja je gorjela u Saebener Strasseu.

Heynckes je posao vatrogasca odradio maestralno. Bayern je loše počeo tu sezonu pod vodstvom Carla Ancolottija, pa je Heynckes preuzeo momčad i u maniri iskusnog kormilara odveo Bavarce na mirno krstarenje do još jednog naslova. Međutim, u novu mirovinu nije otišao s duplom krunom – u tome su ga spriječili prije svih Kovač i Rebić.

Zvijezda Utah Jazza oglasila se podrškom za nesretnog Bogdanovića: "Jedan od najčvršćih tipova koje poznajem"

Rebić je igrač koji sjajno simbolizira Kovačev Eintracht. Kada se pridružio Orlovima, Rebić je bio daleko od današnje slave jednog od heroja hrvatskog srebra u Rusiji – pratila ga je etiketa talenta koji je zalutao, igrača nebrušena potencijala koji isti nikad nije ostvario.

Na pravi put izveo ga je Kovač, kao i još nekoliko igrača iz te momčadi. Jedan takav bio je i Rebićev partner u napadu – Kevin-Prince Boateng. Veliki talent, ali i ekscentričan karakter, Kovač je znao izvući najbolje iz njega. Zanimljivo, Kovač i Boateng odrastali su u istom berlinskom kvartu – možda je i to bila poveznica koja je kumovala dobroj sezoni gansko-njemačkog nogometaša.

Rebić uništio obranu Bayerna, Kovač zaplakao

Za prvi gol kombinirali su baš Rebić i Boateng – Rebić je oteo loptu, Boateng ga je lijepo uposlio, a Ante je hladnokrvno zabio za vodstvo u 11. minuti.

UEFA ima novi plan kako završiti Ligu prvaka: Velike promjene, poznati su i datumi?

Lewandowski je izjednačio u 53. minuti, a u 82. je na scenu opet stupio Rebić. Bio je to klasični Eintrachtov gol iz tog doba; žustar presing u sredini, brza lopta prema naprijed, Rebićev siloviti trk i realizacija za 2:1. Bayern je krenuo na sve ili ništa, pa je Mijat Gačinović iskoristio ponuđeno i u sudačkoj nadoknadi u praznu mrežu zabio za 3:1.

Uslijedila je prava ludnica, Kovač nije mogao suspregnuti suze. Na povratku u Frankfurtu momčad je dobila herojski doček, a Kovač je dobio najbolji mogući oproštaj od momčadi koja, unatoč trofejima s Bayernom, ostaje njegov trenerski magnum opus.

Ante Rebić, službeno igrač utakmice. Niko Kovač, trener koji je uoči odlaska u Bayern budućem klubu oteo trofej srušivši velikog Heynckessa. Bio je to veliki hrvatski dan u nogometnoj Njemačkoj.