Nogomet
Nogomet

Zbog njega su već zaboravili Aubameyanga: "Pobjegao" je iz Chelseaja i zablistao

U Chelseaju nije bio u prvom planu, ali u dresu Borussije nemilice zabija.

Michy Batshuayi (Foto: AFP) (Foto:Afp)

Borussia Dortmund zadnjeg je dana prijelaznog roka ostala bez Pierrea-Emmericka Aubameyanga, ubojitog strijelca koji je u pet godina u žuto-crnom dresu postao zvijezda i prava ikona ove momčadi.

U trokutu između Chelseaja, Arsenala i Borussije Aubameyang je postao novi napadač Topnika, Olivier Giroud stigao je u Chelsea, iz kojeg je prema Dortmundu na posudbu otišao Michy Batshuayi. Ako je suditi po prvim utakmicama, u razmjeni napadača tih triju klubova najbolje je prošla - Borussia Dortmund.

Osim što su zaradili 64 milijuna eura, dobili su napadača koji je učinkom zasad zasjenio i Aubameyanga i Girouda. Istina, sezona je još duga i prava evaluacija njihova učinka tek nas čeka, ali ako nastavi u istom ili barem sličnom ritmu, posudba 24-godišnjeg Batshuayija mogla bi se pokazati odličnim potezom Borussije.

Kad trebate spasonosne golove, zovite Batsmana

Belgijski napadač već je u debiju ''ukrao predstavu'' – postigao je dva gola i asistirao za pobjednički gol protiv Kölna. Zabio je i u sljedećem kolu u pobjedi protiv HSV-a, a izrazito je raspoložen bio i u Europskoj ligi protiv Atalante.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Talijanska momčad do utakmice s Borussijom ove sezone bila je neporažena u Europi, a na Westfalenu su u 56. minuti poveli s 2:1 i bili na dobrom putu prema nastavku niza nepobjedivosti. No tada je na scenu stupio Batshuayi koji je s dva gola preokrenuo utakmicu i donio novu pobjedu Borussiji. Ukupno - tri utakmice, pet golova i jedna asistencija.

Nije dugo trebalo da novi napadač Borussije osvoji navijače i postane novi heroj Westfalena. Iako nije bio u prvom planu, Batshuayi je bio vrlo popularan i u Chelseaju. Sudeći po njegovim vrlo popularnim objavama na društvenim mrežama, radi se o duhovitu igraču vedra duha, a sada je napokon dobio priliku pokazati svoju vrijednost i na terenu.

''Batsman'' je, da parafraziramo riječi iz popularnog filma o Batmanu, dobio priliku koju zaslužuje, a Borussia je dobila heroja koji joj je potreban. Žuto-crni nalaze su u krizi koja je počela još prošle sezone; obilježila ju je ''brakorazvodna parnica'' s trenerom Thomasom Tuchelom koja je trajala mjesecima, nakon čega se njegova zamjena Peter Bosz, koji je već ostao bez posla, pokazao skupim i neuspješnim eksperimentom. U vrlo turbulentnom razdoblju za Borussiju, Batshuayi je, barem privremeno, vratio osmijehe na lica navijača čiji klub vodi napetu borbu za Ligu prvaka.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Chelsea je već olako puštao igrače koji su kasnije zablistali

Bit će zanimljivo vidjeti i kakva će biti reakcija Chelseaja ako se nastave ovakve predstave još uvijek njihova igrača. Antonio Conte nije davao previše prilika Batshuayiju: uglavnom je ulazio s klupe, a po utakmici je prosječno igrao 46 minuta, i to uglavnom u kupovima (u Premierligi je u 12 nastupa, od čega je u devet ušao s klupe, prosječno igrao 29 minuta po utakmici).

Unatoč takvoj minutaži, u svim natjecanjima postigao je solidnih osam golova u polusezoni za Chelsea. Za usporedbu, prvi napadač Alvaro Morata zabio je 12 golova za ukupno 2084 minute na terenu u svim natjecanjima.

Ne bi ovo bilo prvi put da je netko otišao iz Chelseaja i zablistao - dva trenutno ponajbolja igrača Premierlige bili su članovi Chelseaja, ali nisu dočekali pravu priliku. Kevin De Bruyne obilaznim je putem, preko Wolfsburga, postao motor nezaustavljivog stroja Manchester Cityja, a slična je priča i Mohameda Salaha, ubojitog Egipćanina koji je preko Fiorentine i Rome stigao do Liverpoola i trenutno je drugi najbolji strijelac Premierlige s 22 gola, jednim manje od Harryja Kanea.

Dovoljan razlog da Bluesi dobro razmisle o sudbini Batshuayija, iako trenutno imaju drugih problema – momčad su potresli teški porazi od klubova iz donjeg dijela ljestvice, odnosi u klubu su narušeni, a Contea otkaza navodno spašava samo njegova astronomska otpremnina.