Nogomet
Nogomet

Kamo će Bjelica i tko sjeda na klupu Osijeka? Kolaju dva kandidata, a moguć je i as u rukavu

Razrješenje Nenada Bjelice s mjesta trenera i sportskog direktora Osijeka nije iznenađujuće, to se moglo i očekivati, no pitanje je tko će naslijediti Bjelicu…

Dogodilo se ono što smo i predvidjeli – predsjednik Uprave Osijeka Ferenc Sakalj razriješio je Nenada Bjelicu dužnosti sportskog direktora i trenera slavonskog kluba.

Hajduku sada treba sportsko čudo da skine Dinamo: Bijeli se mogu uhvatiti za jednu šansu…

Prije dva tjedna Uprava Osijeka dala je bezrezervnu podršku Bjelici, ali takvu priču mogli su progutati samo nogometni početnici. Imamo previše sličnih utrka u nogama da ne bismo pročitali taj taktički potez Osijekovih čelnika.

Već odavno je jasno da Bjelica i Osijek ne mogu više zajedno te je bilo samo pitanje vremena kada će se i kako razići. Sve je mirisalo na to da je na spomenutom sastanku pao neki dogovor između Bjelice i Sakalja kako da to izvedu.

Podrška taktički potez

Jednu poruku poslali su javnosti i svlačionici, a što su doista dogovorili, ostalo je u četiri zida. Kad su već toliko zakasnili sa smjenom, Osječani su shvatili da mogu pričekati još dvije utakmice, i to dva derbija.

Nije bilo baš pametno smijeniti Bjelicu i novog trenera, pa makar i privremenog, poslati na giljotinu protiv Dinama u Maksimir, a onda u takvom raspoloženju čekati Hajduk u Gradskom vrtu. Izgoriš dok si trepnuo.

Osim toga, dana je i šansa Bjelici da se pokuša oprostiti od Osijekove klupe s pobjedom u barem jednom od dva derbija i tako barem malo ispegla debelo narušeni imidž.

Bjelica je toliko potonuo da više i nije imao što izgubiti. Da je izgubio i od Hajduka, ne bi se mogao odveć dublje zakopati, a s pobjedom je barem donekle popravio dojam. Ipak je lakše otići s pobjedom, nego nakon niza negativnih rezultata.

Ocjena Bjeličine ere u Osijeku

Prema reakcijama i gestikulacijama nakon posljednjeg sučevog zvižduka, vidjelo se koliko mu znači ta pobjeda protiv Hajduka, iako je vjerojatno znao što će ga dočekati dan poslije.

Bjeličin rada u Osijeku može se valorizirati na više načina i tu svatko ima svoje mišljenje. Što su veća očekivanja, veća su i razočarenja. To je neki sukus.

Stigla službena potvrda: Nenad Bjelica više nije trener Osijeka!

Nakon prve sezone, u kojoj je, realno, prebacio očekivanja, Osječanima su porasli apetiti. Bjelica je zbog toga i doveden – da podigne ambicije i napadne trofeje. Osijek je doveo Bjelicu da ih povede u utrku s Dinamom za naslov prvaka i da napravi iskorak u Europi.

Aspiracije nisu bile tajne, to su i sami najavljivali, od Bjelice do čelnika kluba. Pa nije Osijek dao Bjelici toliki ugovor i ovlasti da stalno bude drugi, a kamoli treći i četvrti. Sigurno nije značajno povećao proračun kluba da ispada od Kizilžara i sličnih klubova.

Bjelica je najviše kiksao u Europi

U suštini, Bjelici su glave došli katastrofalni rezultati u Europi. Osječani su u HNL-u možda očekivali više, kao i u domaćem Kupu, no zacijelo su očekivali puno više u Europi. Ako je bilo nerealno da skine Dinamo, posve realno je bilo očekivati iskorak u Europi.

Bjelica je tu najviše zakazao, tu mu se brod najviše nagnuo. Da je uspio u Europi, to bi sve ostalo pokrilo. Bjelici se dogodilo ono što mu se često događalo tijekom karijere: faktor druge ili treće sezone.

U prvoj sezoni napravio bi pomak naprijed, a onda kada bi svi očekivali novi iskorak, uslijedila bi stagnacija, pa i pad igre i rezultata. Očito je da svojim stilom vođenja brzo izmoždi momčad, fizički i još više psihički.

A sve to nerijetko prate i visoke napetosti u radu s klupskim vodstvima. Tako je bilo na više adresa, pa i na posljednje dvije; i u Dinamu i Osijeku.

Problem je napadačka igra  

Bjelica je jamačno kvalitetan trener, koji je nekoliko puta pokazao da je u stanju brzo posložiti i osoviti posrnule momčadi na noge, no dojam je da ima problema kada treba povećati ili barem zadržati intenzitet te dalje raditi na razvoju igre, posebno u ofenzivnom smislu.

Teško mijenja svoju filozofiju, ali to je tako kod većine trenera. U svakom poslu ima uspona i padova, svi treneri imaju bolja i lošija razdoblja, pa Bjelica nije iznimka.

Vidjet ćemo koja će mu biti sljedeća destinacija i kako će na njegov trenerski imidž utjecati rad u Osijeku. Tek tada će se moći davati bolje procjene. Zasad je sve upitno. Ne tako davno priče o povratku u Dinamu nisu bile realne, ali ni bez osnove.

Koliko je realan povratak u Dinamo?

Ako su istinite glasine da je izgladio odnos s Mamićima, sve je moguće. Ante Čačić trenutačno je čvrsto u sedlu, no u Maksimiru se brzo mijenja vrijeme. Po tome mu može parirati samo Rrt dobre nade.

To će ipak teško ići jer Zdravko Mamić više nije apsolutni šef Dinama i njegove želje više nisu nepisani zakon. Sve češće mu se naredbe odbijaju od zidova Plavih salona. Već sam pisao da se formirala jaka suparnička struja koja zgrće sve više ovlasti i utjecaja, a ta struja nije baš sklona Bjelici, najblaže rečeno.     

Sve je nesigurno, ali jedno je prilično sigurno – plaću i ovlasti koje je imao u Osijeku neće tako skoro dobiti niti jedan trener u HNL-u.

Tko sjeda na klupu Osijeka?

E, sad, najvažnije sljedeće pitanje je tko će zamijeniti Bjelicu na klupi Osijeka? Već nekoliko dana u nogometnim kuloarima kolaju informacije da je Ognjen Vukojević glavni favorit za preuzimanje Osijekove klupe.

Kada je najavio odlazak iz Ukrajine i povratak u hrvatski klupski nogomet, vatra se još više rasplamsala. Vukojević kao glavni trener i Osječanima dobro poznati Mate Neretljak kao pomoćni.

Ne znam koliko u ovoj priči ima istine, ali ima dosta koincidencije koja bode oči. Pojava tih spekulacija i Vukojeviće izjave koincidiraju s potragom Osijekovih šefova za novim trenerom.

Vukojević i Zekić kandidati?

Povratak Zorana Zekića u Gradski vrt već odavno se spominje u raznim kombinacijama. Recentni uspjesi sa Slavenom sigurno mu pojačavaju šanse. Ne treba zaboraviti da je Zekić s Osijekom bio nadomak plasmana u skupinu Europske lige. I to u vrijeme kada je proračun bio daleko skromniji.

Izbacio je te sezone FC Santa Coloma, Luzern i veliki PSV, dok je protiv bečke Austrije ispao zbog gola u gostima. Bilo je tu puno nesreće, u prvoj utakmici Osijek je promašio i penal…

U međuvremenu Zekić je trenerski napredovao, to najbolje pokazujem radom u Slaven Belupu. I opet je napravio nešto u vrlo skromnim uvjetima.

Dakako da mu je prednost što je ljubimac Osijekovih navijača i što nije napustio Gradski vrt zalupivši vrata. To je jako važno za vraćanje dobre atmosfere u klubu i oko njega. Goran Tomić je slobodan i možda se prometne u moguće rješenje.  

Budući da Osijek ima novca i može dobro platiti, lako je moguće da njegovi šefovi imaju nekog asa u rukavu. Treba još malo pričekati da se voda razbistri.