Nogomet
Nogomet

Daliću se prvih 11 slaže sam od sebe: Dugo nije bila ovakva situacija, ali jedna je pozicija veliki upitnik

Hrvatska dočekuje Škotsku ove subote u Ligi nacija.

Zlatko Dalić (Foto:Ante Čizmić/Cropix)

Ove subote čeka nas nova utakmica Vatrenih u Ligi nacija. Hrvatska i Škotska igraju na Maksimiru u izravnom prijenosu na Novoj TV i gol.hr-u od 18 sati, a tri dana kasnije našu reprezentaciju čeka gostovanje u Poljskoj.

Hrvatska nakon dva kola ima tri boda koja je poslije poraza u Portugalu osvojila u Osijeku protiv Poljske golčinom Luke Modrića iz slobodnog udarca.

Nastup Vatrenih u toj pobjedi generalno su dobro ocijenili i stručnjaci i navijači. Momčad Zlatka Dalića izgledala je poletno i napadački u formaciji s trojicom braniča u zadnjoj liniji.

Upravo bi tako i trebala nastaviti ova pomalo ''nova'' Hrvatska nakon oproštaja Marcela Brozovića. Luka Modrić i Mateo Kovačić igraju ispred zadnje linije, a tko će biti ispred njih zapravo su slatke brige izbornika Dalića.

Hrvati redom u sjajnoj formi

Možemo reći da dugo nismo imali ovakvu situaciju s formom većine reprezentativaca. Krenimo redom…

Dominik Livaković na vratima oduševljava u Fenerbahčeu i velikog Josea Mourinha, a turski mediji već mu predviđaju novi veliki transfer.

Mateo Kovačić (Foto: Afp)

Za obranu nema brige. Joško Gvardiol i dalje je hit u Premier ligi te to dokazuje iz kola u kolo. Josipa Šutala hvale u Nizozemskoj i to više nema veze s onom početnom krizom u Ajaxu. Šutalo se ozlijedio i to je moguća briga prije Škotske.

Između njih dvojice smjestit će se opet Duje Ćaleta-Car, koji standardno i vrlo dobro igra u Lyonu.

Ima Dalić tu i Erlića, ali čini se da je Ćaleta-Car dobrom formom i onom utakmicom u Osijeku zacementirao svoje mjesto u prvih 11.

Luka Modrić i Mateo Kovačić su beton, s time da mlađi igra možda i u formi života. Nakon Rodrijeve ozljede Kova je postao dirigent igre Manchester Cityja, a Guardiola ga je uvjerio i da može zabijati te tako razbijati bunkere kao ovog vikenda protiv Fulhama kada je zabio čak dva pogotka.

Tko će ispred njih, velika je Dalićeva odluka, ali koga izabere, neće pogriješiti. Martin Baturina i Luka Sučić igraju u fenomenalnoj formi te zaslužuju mjesto u prvih 11. Moguće da će obojica dobiti priliku od starta u jednoj od dvije utakmice koje su pred nama.

Jedna pozicija upitnik

Dalić najviše muke ima na bočnim pozicijama. Borna Sosa ne igra redovito u Torinu, dok na desnoj strani i dalje nema ozlijeđenih Juranovića i Stanišića. Dok je Sosa logičan izbor Dalića, iako ne siguran, pitanje je tko će pokrpati poziciju desnog bočnog.

U Osijeku je to igrao Pjaca, koji se nedavno ozlijedio u Dinamu, a moguća su rješenja Petar SučićJakić, Perišić, pa čak i Mislav Oršić, koji se vratio u reprezentaciju.

U napadu dileme ne bi trebalo biti. Andrej Kramarić nakon bolesti se vratio u dobru formu, a što tek reći za Antu Budimira, koji opet sjajno igra i trpa mreže za Osasunu u La Ligi. Tu su i Bruno Petković, i Matanović, svi igraju dobro u svojim klubovima.

Mogući sastav Hrvatske:

Livaković - Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol - Jakić (P. Sučić), Modrić, Kovačić, L. Sučić (Baturina), Sosa - Kramarić, Budimir