Nogomet
Nogomet

Bomba koja će zatresti HNS: Slavni stručnjak želi hrvatsku senzaciju u vrhu napada Austrije

Austrijski izbornik Ralf Rangnick traži potentnog napadača, a Ivanović je jedan od igrača kojeg će pokušati dovesti pod austrijski stijeg...

Franjo Ivanović (Foto:Damir Skomrlj / CROPIX)

Bombastična vijest stiže iz Austrije. Franjo Ivanović, još uvijek napadač Rijeke, a uskoro Royale Union Saint-Gilloisea, te mlade hrvatske reprezentacije, udarna je tema austrijskih medija.

HNS nakon Dinamovog plasmana u Ligu prvaka objavio sjajne vijesti: Sve je spremno!

Naime, austrijski izbornik Ralf Rangnick traži potentnog napadača, a Ivanović je jedan od igrača kojeg će pokušati dovesti pod austrijski stijeg. Njemačkog stručnjaka prati glas rodonačelnika gegenpressinga, a hitrog i okretnog, fizički moćnog i tehnički dotjeranog Ivanovića vidi kao pravo rješenje za stil igre i filozofiju nogometa koju forsira.

"Dvadesetogodišnji napadač je u dresu Rijeke postigao četiri pogotka ove sezone. Tirolac se još nije izjasnio vidi li svoju budućnost u hrvatskoj ili austrijskoj momčadi", piše Kronen Zeitung, koji u opremi papirnatog izdanja ističe da su Ivanović i Dardan Shabanhaxhaj, ofenzivac Rubina iz Kazanja, glavne mete Ralfa Rangnicka, a s kojima misli pojačati napadački arsenal u predstojećoj Ligi nacija.

Rangnick želi Ivanovića u vrhu napada Austrije

Naime, Austrijanci imaju problema na mjestu udarne napadačke igle.

"Šef nogometne reprezentacije Ralf Rangnick objavio je sastav ÖFB-a za gostujuće utakmice Lige nacija 6. rujna protiv Slovenije i 9. rujna protiv Norveške. Situacija je napeta. Izbornik trenutno ne vidi klasnog napadača u Austriji", piše Kronen Zeitung.

"Nemamo preveliki izbor u vrhu napada", rekao je Rangnick i ispalio.

“Trenutačno u Austriji ne vidim Erlinga Haalanda. Možda negdje spava kao desetogodišnjak.”

Zvezdin trener nakon velike pobjede uzburkao strasti: "Čestitam građanima Republike Srpske i Kosova"

Nije od jučer da Rangnick razmišlja o Ivanoviću. Kako saznajem iz austrijskih izvora, Rangnick je još proljetos bacio oko na mladog napadača koji je rođen u Austriji (Schwaz) i još uvijek ima pravo nastupa za njihovu seniorsku reprezentaciju.

Austrijanci proljetos krenuli u napad

Austrijanci su vidjeli svoju priliku kada je Ivanović ispao iz prvog sastava Rijeke, u jednom trenutku bio je tek treći napadač riječkog kluba, a tada nije pozivan ni u mladu hrvatsku reprezentaciju, iako je jesenas budno praćen od strane Zlatka Dalića i praktički je bio na korak od poziva u Vatrene.

Kako saznajem, Rangnick je čak imao ideju da ponudi Ivanoviću mjesto u kadru austrijske reprezentacije za Euro 2024., a sve kako bi ga privolio da pristane igrati za Austriju.

Derbi svih derbija: Okršaj Dinama i Crvene zvezde lako moguć! Tko je jači i tko bi pobijedio?

Iako je Ivanović prošao sve hrvatske mlade selekcije, Austrijski nogometni savez pozorno je pratio njegov razvoj i u principu nikada nije odustao od nagovaranja da stane pod austrijski stijeg.

Belgijci prate Ivanovića cijelu sezonu i ništa ih nije pokolebalo

Budući da je slovio za velikog talent još od prvog dana kada je s 12 godina otišao u Augsburgovu školu nogometa, Ivanović je bio na meti Austrijanaca, a potom i Nijemaca, koji su također željeli da zaigra za njihove mlade selekcije.

Austrijanci su već u nekoliko navrata pokušali pridobiti Ivanovića, no svaki put su naišli na odbijanac. Lomili su ga, no nisu ga uspjeli slomiti. Mladi napadač rezolutno je odbijao sve ponude. No Austrijanci su očito osjetili svoju šansu kada se Ivanoviću proljetos zakomplicirala situacija u Rijeci, kada mu nije bilo lako jer je bio praktički zabetoniran na klupi dva mjeseca i ispao je iz svih Dalićevih, pa čak i Skočićevih kombinacija.

Stručnjake Royale Union Saint-Gilloisea i još nekih zainteresiranih klubova ta kriza očito nije odvratila od namjere da ga dovedu u svoju redove. Kako saznajem, Belgijci ga prate cijelu sezonu, a već zimus su procijenili da se itekako isplati istresti 4 milijuna eura odštete, tolika je. naime, Ivanovića izlazna klauzula, te ih nije pokolebala činjenica da je u jednom trenutku bio tek treći napadač Rijeke i jasno da nije mogao biti zadovoljan s takvim statusom.

Bundesligaš došao s ponudom u Rijeku

Belgijci nisu bili jedini koji su htjeli mladog napadača. Na vrata Rijeke uoči početka sezone pokucao je i novi bundesligaš Kiel, koji je imao konkretnu, ali nedovoljnu ponudu. Ivanovićeve odlične igre na početku ove sezone dodatno su podigle zanimanje za njega.

Čujem da su još neki inozemni klubovi bili zainteresirani za njegove usluge i bili su spremni isplatiti traženu odštetu, no dojam je da je mladi napadač čvrsto odlučio otići u smjeru Bruxellesa, vjerojatno i zbog toga što su Belgijci bili najkonkretniji, ali i najkorektniji. Nisu odustajali od njega ni kada mu nisu cvjetale ruže i kada su neki u Hrvatskoj počeli sumnjati u njegov potencijal.

Kako je već najavljeno, Ivanović će večeras odigrati posljednju utakmicu u dresu Rijeke protiv Olimpije u Ljubljani, a u petak ujutro leti za Bruxelles, te se očekuje da će tijekom poslijepodneva potpisati ugovor.

Već u nedjelju na klupi protiv Anderlechta

Pred Ivanovićevm su naporni sati i dani. Saznajem da je trener Uniona Sébastien Pocognoli tražio od Ivanovoća da sjedi na klupi već u nedjelju u derbiju s Anderlechtom, a već u ponedjeljak ujutro vraća se u Hrvatsku na okupljanje mlade reprezentacije.

Ivanović odlazi u klub koji je pod patronažom vlasnika premierligaškog Brightona, engleskog milijardera Tonyja Blooma. Ako se Ivanovićeva karijera bude razvijala prema predviđanjima, lako je moguće da ga već dogodine gledamo u najelitnijoj engleskoj ligi.

Jasno je da sve te činjenice nisu promakle Austrijskom nogometnom savezu i njihovom izborniku iskusnog i oštrog oka. Stručnjak poput Rangnicka davno je prepoznao Ivanovićev potencijal i ne čudi što ga želi vidjeti u austrijskoj nacionalnoj momčadi. To je puno dugoročnije i dugosežnije pitanje. Ivanović ima samo 20 godina i jasno je da Austrijanci računaju kako će u narednom razdoblju samo rasti.

Upozorenje za HNS

Nije sporno da Ivanović žarko želi igrati za Hrvatsku, iako je rođen i odgojen u Austriji i Njemačkoj, to je već pokazao čvrstom odlukom da igra za mlade hrvatske selekcije, no HNS mora biti itekako oprezan jer u nogometu ništa nije nemoguće.

Austrijanci su očito u ofenzivi i sve govori da su spremni ponuditi Ivanoviću mjesto u seniorskoj momčadi. Ponuda koju bi svatko barem razmotrio, a pogotovo igrač kojem je u jednom trenutku došlo u pitanje mnogo toga.