Nogomet
Nogomet

Strahovit udarac za madridskog velikana: Atletico suočen s teškom kaznom

Atletico Madrid mogao bi biti kažnjen zatvaranjem stadiona na dva tjedna zbog incidenata koji su se dogodili na nedavnom derbiju s Realom…

Navijači Atletico Madrida (Foto:Afp)

Atletico bi mogao biti teško kažnjen zbog incidenata na nedavnom madridskom gradskom derbiju s Realom.

Barcelona stiže u Zagreb! Na spektakl Lige prvaka možete potpuno besplatno

Marca piše da bi Atleticov stadion Metropolitano mogao biti potpuno zatvoren petnaestak dana. Komisija za borbu protiv nasilja u Španjolskoj dala je takav prijedlog državnom tajniku, uz kaznu od 65.000 eura.

To su posljedice incidenata koji su se dogodili na El Madrilenu, kada je nekoliko članova Frentea, najradikalnije navijačke skupine Atletica, gađalo upaljačima vratara Reala Thibauta Courtoisa, a zbog čega je utakmica prekinuta na nekoliko minuta.

Teška kazna za Atletico

Osim invazije navijača na teren i sigurnosnih propusta, vidjeli su se i nacističkih simboli, pa čak i lamatanje nožem, kako je izvijestio Julio Suarez, reporter popularne španjolske televizijske emisije El Chiringuito.

Dana 30. rujna u sjedištu španjolskog Visokog vijeća za sport (VŠS) sastalo se Stalno povjerenstvo Državne komisije protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i netolerancije u sportu.

Ivanković slavio nakon tri vezana poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Donijeta je odluka o apsolutnoj netoleranciji prema nasilničkom ponašanju koje šteti imidžu španjolski nogomet. Sastanak je bio potaknut incidentima koji su se dogodili na madridskom derbiju.

Zaključeno je da su potrebne oštre sankcije kako bi se nogomet održao kao siguran sportski spektakl. Poručeno je da sport mora biti prostor suživota i poštovanja, gdje navijači bodre svoje momčadi sa strašću, ali uvijek u skladu s pravilima poštovanja, uljudnosti i sigurnosti.

Uvode se oštre mjere

Atletico je već poduzeo neke akcije po tom pitanju. Izbacio je četiri člana kluba koji su sudjelovali u bacanju upaljača na vratara Reala. Iz Atletica su poručili da nisu isključene daljnje zabrane ulaska na stadion navijačima koji se nasilnički ponašaju.

Hrvatska je protiv Poljske igrala šest puta dosad, ali ovo će biti prvi put u povijesti da igramo ovakvu utakmicu

Španjolska policija nastavlja s postupkom lociranja još 20 osumnjičenih za više incidenata na dan derbija. Atletico je već dobio kaznu od 45.000 eura i djelomično zatvaranje južne tribine Metropolitana.

Ova sankcija će se primijeniti na sljedeće tri utakmice koje Atletico igra kod kuće protiv Leganesa, Las Palmasa i Alavesa, a kako stoje stvari, moglo b se dogoditi i potpuno zatvaranje Metropolitana na dva tjedna.

Obračun s ultrasima

U Španjolskoj se tako nastavljaju još oštrije mjere protiv huliganizma u nogometu. Real Madrid i Barcelona već su maknuli najradikalnije navijačke skupine sa svojih tribina, a sada je očito na tom putu i Atletico, treći najveći španjolski klub.

Atletičari su dugo izbjegavali obračun sa svojim ultrasima, s aureolom radničkog kluba najduže su se opirali sveopćem komeracijalizmu, no očito je da je kucnuo trenutak. Naravno da nije cilj samo izbaciti ultrase, nego i dovesti na tribine navijače dubljeg džepa.