Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Dalić: "Moramo popraviti igru u obrani, idemo na pobjedu"; Kovačić: "Ne razmišljamo o zadnjem plesu"

Svi igrači Hrvatske su spremni za Italiju, osim Domagoja Vide.

Zlatko Dalić (Foto:Ante Čizmić/Cropix)

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić i veznjak Mateo Kovačić izašli su pred novinare dan uoči odlučne utakmice Hrvatske i Italije u zadnjem kolu natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Pitanja za Kovačića. Sutra ćete vidjeti puno poznatih prijatelja na drugoj strani terena.

"Sigurno će mi biti drago što ću vidjeti igrače s kojima sam igrao u Italiji. Očekuje nas teška utakmica, Italija je dobra, kvalitetna, ali mi znamo koji je naš cilj. Sutra moramo biti pravi, pravi kada je najpotrebnije."

Dalić je dodao:

"Još jedna u nizu povijesnih utakmica. Mi smo spremni, svi smo zdravi osim Vide, koji neće biti u kadru. Svjesni smo situacije, da je za nas već došla nokaut-faza, ali bez produžetaka. Trebaju nam tri boda, sve drugo nas šalje kući. Prve dvije utakmice nismo napravili potreban rezultat, sada moramo. Uvijek smo bili pravi kada je najviše trebalo, i protiv Belgije, i protiv Rusije, i protiv Škotske… Spremni smo i idemo se boriti."

Modrićev zadnji ples?

Za Spallettija važi da je kralj taktike.

"Cijenim Spallettija i njegove rezultate. Talijani su najpoznatiji po taktici, a pogotovo u onom u čemu su najbolji - to je obrana, njima je bod dovoljan. Moramo biti strpljivi, da ne padnemo na provokacije i upadnemo u probleme. Sve je moguće, to je nogomet, ali mi moramo biti spremni."

Pitanje za Kovačića. Je li ovo Modrićev zadnji ples?

"Ne razmišljamo o tome da je to Lukina zadnje natjecanje. Sretni smo i ponosni što nas Luka i dalje vodi. Nadam se da ćemo sutra biti svi pravi, da ćemo pokazati da smo pravi kada je najpotrebnije. Očekuje nas teška utakmica, samo smo na to fokusirani."

Pitanje za izbornika. Što je razlog da niste imali dobar start kao u Katru?

"Prelagano primamo golove. U Katru smo primili smo jedan gol, a sada pet. Razlika je da nemamo Perišića u vrhunskoj formi, da su neki igrači stariji dvije godine, da igramo protiv protivnika koji svi imaju kvalitetu. Osnovna je razlika da smo primili golove."

Dalić i Kovačić o kritikama stranih medija

Pitanje za izbornika: Osjećate li da ste pod većim pritiskom?
I za Kovačić: Jesu li vas naljutili napisi u stranim medijima da je hrvatska momčad stara i dotrajala?

"Sigurno da je pritisak jer je naš cilj bio da prođemo skupinu. Nama je svaka povijesna, spremni smo. Pritisak je zbog rezultata, zbog navijača, sto tisuća ljudi nas prati, to je pritisak prema njima i svima nama. Ali to nas ne bi trebalo sputati. Trebat ćemo sve napraviti da ne uđemo u rezultatski minus, onda se borimo i idemo u ispravljanje. Velika utakmica je, ali moramo se malo drukčije postaviti", kazao je Dalić.

Kovačić je odgovorio:

"Dobro, istina je da ima par starijih igrača. Ali bitno je kako se osjećamo, a mi se osjećamo OK: Mi želim pokazati da možemo. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a mi samo znamo da je nama čast igrati za Hrvatsku. Nadam se da ćemo sutra istrčati i igrati kako smo puno puta igrali."

Kovačić je nastavio:

"Spallettija jako cijenim kao trenera, taktički je fenomenalan. Bit će mi drago susreti se s nekim talijanskim igračima s kojima sam igrao i s kojima sam dobar. Eto, primjerice Jorginho."

Dalić je dometnuo:

"Ta utakmica protiv Španjolske samo će još više mobilizirati Talijane. Mislim da to nije bila realna slika."

Mateo Kovačić o pritisku

Za Kovačića. Je li sada veći pritisak na vas trojicu u sredini?

"Nemamo pritisak, jako smo dobri i van terena. Znamo da nismo bili dobri, da nismo bili mirni i kvalitetni na lopti, da nismo bili kompaktni. Ove dvije utakmice nismo bilo na razini, ali sada imamo tu utakmicu s Italijom. Puno smo puta skupa igrali i dobro se poznajmo. Nadam se da ćemo to sutra i pokazati."

Što Dalić očekuje od suparnika u taktičkom smislu?

"Ne očekujem da će Spalletti puno mijenjati što se tiče vizije i stila, možda nije bio zadovoljan s nekim igračima. To da. Nama je važno da mi budemo bolji. Očekujemo Italiju u kakvoj je formaciji dosad igrala, ali mi ćemo pokušati igrati što bolje, posebno u obrani."

Kovačić je kao nogometaš sazrio u Italiji.

"Puno sam naučio u Italiji. Imao sam tri trenera i od svakog sam nešto naučio. U Italiji se posebno može naučiti kako se igra u obrambenoj fazi, tu mi je Italija jako puno pomogla."

Talijani imaju negativan omjer protiv Hrvatske

Italija nikada nije pobijedila Hrvatsku…

"Uvjeren sam da možemo postaviti svoj način igre i da tako možemo pobijediti. Italiji je dosta bod, ali sumnjam da će igrati na bod. Očekujemo ih goropadne prema naprijed. Tradicije se mogu promijeniti, ali ja vjerujem u svoju momčad i da možemo primijeniti svoju igru kao što smo i protiv Brazila, Engleske ili Argentine", kazao je Dalić.

Ovo je utakmica koja može biti zadnji ples za vašu generaciju na velikim natjecanjima.

"Ne razmišljamo o posljednjem plesu, naš je fokus samo na utakmici i na tome da pokušamo pobijediti"; zaključio je Kovačić.

VIDEO Vatreni stigli u Leipzig, Talijani pod velikim pritiskom: Evo kako povijesno stojimo protiv Azzurra

Talijanski izbornik: "Morat ćemo mijenjati, Hrvati su jaki u sredini, moramo ih zaustaviti"

Velike promjene u sastavu Italije: Je li ovo početna jedanaestorka za Hrvatsku?