Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najavio ključnu utakmicu

Talijanski izbornik: "Morat ćemo mijenjati, Hrvati su jaki u sredini, moramo ih zaustaviti"

Luciano Spalleti najavio je utakmicu Hrvatske i Italije u Leipzigu na Euru 2024.

Luciano Spalletti (Foto: Afp)

Izbornik talijanske reprezentacije Luciano Spalletti i igrač Alessandro Bastoni izašli su pred novinare na redovnoj press-konferenciji dan uoči odlučnog ogleda Hrvatske i Italije u zadnjem kolu natjecanja po skupinama Europskog prvenstva u Njemačkoj.

Mislite li da će ova momčad imati dobre rezultate? Je li dovoljno hrabra? Puno je novih igrača u odnosu na zadnji Euro.

"Moguće je da to napravimo. Donijeli smo neke odluke što se tiče igrača. Znamo da imamo dobre igrače, da igraju u dobrim klubovima. Vidimo sam da su sretni što će igrati Euro. Bili su spremni za ovakav turnir. Kada igraš za Italiju, to znači da ćeš igrati važne utakmice", kazao je talijanski izbornik.

Kako komentirate utakmicu sa Španjolcima?

"Nije mi se sviđala, to je jasno. Analizirali smo i pričali, shvatili smo da moramo nešto mijenjati. Na ovakvim turnirima uvijek imaš dobre protivnike. Očekujem da samo nešto naučili. Naravno da smo bili razočarani."

Nakon teških trenutaka važan je dijalog. Jeste li pričali s igračima? Hrvatska je inače jako dobra, ali trenutačno ne igra dobro.

"Jako sam zadovoljan, pričali smo i razgovarali. Atmosfera je dobra, tu smo jedini za druge. Meni se čini da se igrači dobro ponašaju, da imaju dobar mentalitet i da su naučili lekciju", kaže Spalletti.

Komentirali kritike na račun Hrvatske

Bastoni je kazao:

"Nemamo mi strah, strah je kad imaš bolest. Ovo je nogometna utakmica. Vidjeli smo da su Hrvati protiv Španjolske stvorili šanse. Imamo respekt i poštovanje prema Hrvatskoj, ali nemamo strah. Grupa je najvažnija kada se izgubi. Zbili smo glave i sada smo u puno boljem stanju."

Kažu da je Hrvatska na kraju ciklusa, da su igrači ostarjeli, ali istovremeno su iskusni. Znaju kako se igraju ove utakmice.

"Nogomet se mijenjao u zadnjih deset godina. Protivnika moraš pokušati kontrolirati i nadigrati. To nam je nedostajalo protiv Španjolske. Kažem, imamo puno poštovanja, ali nema straha", odgovara Bastoni.

Ubacio se Spalletti:

"Vrijeme je da svojom igrom pokažemo potencijal, da prijeđemo s riječi na djela."

Italiji je dosta remi. Hoćete li štedjeti energiju?

"Ma, kakvi. Nećemo igrati na remi, ako to mislite. Puno smo potrošili energije u prve dvije utakmice, ali nema nikakve štednje. Vidjet ćemo jesmo li naučili lekciju. Želimo igrati svoju igru, iako je Hrvatska iskusnija i ima veliku tehničku kvalitetu. Bit će trenutaka kada ćemo morati znati kada moramo ubrzati, a kada usporiti."

Jeste li pogriješili u sastavljanju momčadi za Španjolsku? I pitanje za Bastonija. Vi igrate kao središnji branič. Malo je drukčija pozicija nego što igrate u Interu.

"Nakon utakmice sa Španjolskom shvatili smo da moramo mijenjati. Valjda nisam dobro pročitao igru, ali nisam htio mijenjati sastav jer sam vidio da su dobro odigrali protiv Albanije. Bilo je malo problema jer su igrači bili umorni. Ovaj put ćemo nešto mijenjati", kaže Spalletti.

Talijani komentirali Brozovića i Perišića

Bastoni je odgovorio:

"Da, nešto je drukčija pozicija nego u Interu. Ali u današnjem nogometu se moraš prilagoditi. Ako si pametan… To je naš posao."

Dok ste trenirali Inter, vodili ste Marcela Brozovića i Ivana Perišića? Je li to korisno iskustvo za ovu utakmicu?

"Može biti, ali hrvatski igrači imaju takve sposobnosti da budu dobra momčad. Imaju godine, ali sve su to odlični igrači. Brozovića i Perišića jako dobro poznajem. U dobrim smo odnosima, ponekad se čujemo i volim ih. Sjajni su igrači. Sigurno je da će oni dati najbolje od sebe i da će biti teško za nas. To je nogomet. No mi smo sada svježiji, kada igraš protiv takvih protivnika, moraš biti ofenzivan i drzak. Hrvatska ima nevjerojatne igrače, još uvijek znaju igrati."

Treba li Italija još vremena da se vrati na vrh svjetskog nogometa?

"Ne znam. Kada sam preuzeo momčad, to sam napravo jer sam mislio da možemo nešto napraviti. Vjerojatno trebamo još nekoliko koraka da budemo na toj razini, ali nemamo baš vremena. Moramo se prilagoditi, igraju se važne utakmice."

Spalletti najavio promjene u sastavu za Vatrene

Rekli ste da ste da ćete nešto mijenjati? Hoćete li mijenjati zato što je Hrvatska drukčija momčad od Španjolske ili…

"Da, nešto ćemo mijenjati jer ćemo trebati kontinuitet, sigurnost, pouzdanost… Ne smijemo dati priliku protivniku da iskoristi situaciju. Bit ćemo možda manje lijepi, ali puno solidniji nego protiv Španjolske. Naravno želimo kontrolirati sredinu, ne želimo vidjeti loptu u našem šesnaestercu jer oni imaju igrače koji mogu podvaliti loptu, a i koji znaju zabiti. Mogu biti opasni i to trebamo spriječiti."

Bastoni je odgovorio:
"Protiv Španjolaca nismo bili u stanju kontrolirati utakmicu i onda ti nedostaje samopouzdanja. Teško je to kada si stalno u obrani i stalno se braniš. To moramo mijenjati."

Luciano Spalletti Velike promjene u sastavu Italije: Je li ovo početna jedanaestorka za Hrvatsku? divider

Hrvatska - Albanija Susjedi bjesne zbog posljednje odluke UEFA-e: Srpski tabloid zgrozio naslovom divider

Milan Stjelja, novinar Nove TV VIDEO Ludilo već zavladalo Leipzigom, Nijemci ostali u čudu: "Što je ovo, Hrvatska je već pobijedila?" divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider