Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Dalić mnoge iznenadio: Čudna odluka, tko će zamijeniti Livakovića i kako je došlo do promjene?

Hrvatska će reprezentacija posljednje dvije utakmice u Ligi nacija igrati bez prvog vratara Dominika Livakovića, a ostaje otvorenim tko će ga zamijeniti…

Dominik Livaković (Foto:Damir Krajac / CROPIX)

Kada je Dominik Livaković isključen na sinoćnjoj utakmici s Poljskom u Ligi nacija, mnogi su se iznenadili kada su vidjeli da će ga zamijeniti Nediljko Labrović.

UZNEMIRUJUĆE Bivša košarkašica nožem nasrnula na policajca, on je upucao ispred stana

Budući da se Dominik Kotarski ozlijedio, a upravo umjesto njega je naknadno pozvan Labrović, većina je očekivala da će Ivica Ivušić zamijeniti Livakovića. Dok je još branio u Osijeku, Ivušić je proteklih godina najčešće bio Livakovića prva zamjena.

Čudna odluka

Logično je bilo očekivati Ivušića jer je Labrović bio tek četvrta Dalićeva opcija i našao se na pretpozivu. Ne bi ni bio u kadru da se Kotarski nije ozlijedio. Što se u međuvremenu promijenilo u odnosu Dalića na Labrovića i Ivušića, teško je dokučiti.

FOTO Beckham za luksuznu vilu uz more isplatio rekordan iznos: Potrošio je više od 60 milijuna eura!

Izbornik je ukratko objasnio da je takav dogovor sa zamjenskim vratarima, da ih se mijenja od akcije do akcije, ali nije baš logično da netko s pretpoziva uskoči prije kandidata koji je za određenu akciju pozvan izravno. Valja bi trenutačna forma trebala biti glavni barometar.

Činjenica jest da Labrović brani u Bundesligi (Augsburg), a Ivušić u ciparskoj ligi (Pafos), ali tako je bilo i prije objave liste kandidata za utakmice sa Škotskom i Poljskom u Ligi nacija.

Ivušić je hijerarhijski do sada bio ispred Labrovića, koji je do utakmice s Poljskom imao tek jedan nastup u dresu Vatrenih. Dobio je poluvrijeme u prijateljskoj utakmici s Egiptom u Kairu.

Labrović s pretpoziva na vrata

Dok je bio član Rijeke, Labrović je redovito bio u kadru. Pozivan je i kada je prešao u Augsburug sve do najnovije akcije. Činjenica je da u Augsburgu prvi vratar. Branio je u svih šest kola Bundeslige otpočetka do kraja. U tri utakmice primio je po dva gola, u dvije po četiri i u jednoj tri. Poprilično visok prosjek primljenih golova.

Poljaci ne vjeruju zašto Hrvati brane Livakovića: "Iznenađujuće riječi, doista su ovo napisali o prekršaju..."

Međutim, Augsburg je klub koji se najčešće bori za ostanak pa suha statistika primljenih golova ne govori previše ako niste gledali utakmice. Koji je izbornikov zaključak bio, odnosno što su mu savjetovali stručnjaci za vratare u stožeru reprezentacije, može se pretpostaviti po tome što su Labroviću pretpostavili Kotarskog i Ivušića kod sastavljanja liste kandidata.

Tko će zamijeniti Livakovića protiv Škotske i Portugala?

E, sad, postoji li neki skriveni detalj koji ne znamo, možda je Ivušić imao nekih sitnijih problema s ozljedom, to ostaje otvoreno, no pomalo je čudna odluka da se Labrović od četvrtog vratara pretvori u drugog preko noći. Livaković zbog izravnog crvenog kartona neće imati pravo nastupa na dvjema posljednjim utakmicama u Ligi nacija protiv Škotske i Portugala,

Dinamovi dijamanti postaju udarna snaga Vatrenih: Sučić izgleda čak i bolje od Brozovića

Bit će zanimljivo vidjeti tko ga će zamijeniti na vratima. Nekako se Kotarski nameće kao prvi kandidat. Dojam je da bi on zamijenio Livakovića da se nije ozlijedio. Naravno da će najviše ovisiti o zdravstvenom stanju i procjeni forme u danom trenutku, no već po ovom detalju s utakmice s Poljskom teško je predvidjeti tko će biti Dalićev izbor.