Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Dinamovi dijamanti postaju udarna snaga Vatrenih: Sučić izgleda čak i bolje od Brozovića

Hrvatska je u dramatičnoj utakmici odigrala 3:3 s Poljskom u Varšavi u 4. kolu Lige nacija…

Martin Baturina i Petar Sučić (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Luda utakmica u Varšavi. Teško je i prepričati što se sve događalo. Prava drama, rafalna paljba, golgeterski triler. Iako su Vatreni vodili 3:1 i imali nekoliko dobrih šansi povećati prednost, pa se može reći da je propuštena prilika da se Portugalu primaknu na samo bod, na kraju je ipak ispalo dobro.

S obzirom na to da je Hrvatska posljednjih petnaestak minuta igrala s igračem manje zbog isključenja Dominika Livakovića, a da su Poljaci bili u naletu nakon što su uspjeli izjednačiti, možemo obrisati znoj s čela i reći da je bod zadovoljavajući ulov.

Dinamovi zlatni dečki 

Kod 3:1 za Vatrene već su se pisale ode Dinamovom zlatnom dvojcu - Martinu Baturini i Petru Sučiću, koji su postigli prvijence u dresu Vatrenih i jedan drugom asistirali kod pogodaka. Nećemo pogriješiti ako kažemo da je Petar Sučić bio najbolji igrač utakmice. Marcelo Brozović dobio je nasljednika.

To se sada može reći gotovo bez zadrške. Znali smo da je veliki potencijal, ali sazrijeva brže od očekivanja. Mladi Dinamov veznjak u nekim je tehničkim segmentima igre možda i bolji od Brozovića u istim godinama.

Naravno da se Sučić još treba dokazati, da je daleko od Brozovićeve karijere i da bi bilo pretjerano već sada reći da će ga dostići ili čak nadmašiti, ali njegov potencijal je vidljiv s Mjeseca. Nije Como bezveze davao 9 milijuna eura za njega, a da još nije bio ni prvotimac Dinama, kamoli reprezentacije. Uskoro će to postati.

Golovi s utakmice Poljska - Hrvatska

Petar Sučić pravi nasljednik Marcela Brozovića

Pluća ima podjednako čelična kao Brozović, ali djeluje mekanije, tehnički dotjeranije. Ima izražene realizatorske sposobnosti za klasičnog veznog igrača. Za prikazanu igru Baturina i posebice Sučić zaslužuju sve pohvale, no ukupan dojam ipak je malo pokvaren jer su se Poljaci uspjeli vratiti i izjednačiti.

Taj je povratak Poljaka djelovao šokantno jer je Hrvatska dominirala i stvarala šanse, tako da se očekivalo kako će s lakoćom privesti utakmicu kraju. Međutim, još jednom se pokazalo kako se u nogometu sve može brzo okrenuti samo jednim golom.

Kada su Poljaci smanjili na 3:2, energetski su se podigli, već narušeno samopouzdanje otišlo im je u nebeske visine i vidjelo se da će Hrvatska imati velikih problema u završnici. Na kraju je grčevito spašavala remi, a u jednom trenutku činilo se da bi mogla visoko poraziti Poljsku.

Crveni karton Livaković izaziva kontroverzu 

Iz kuta običnih gledatelja, pogotovo neutralnih, gledali smo iznimno uzbudljivu utakmicu, puno preokreta, pravu ljepoticu. Palo je šest golova, a moglo je još šest. U ofenzivnom smislu Hrvatska zaslužuje peticu, ali u defanzivnom teško da može dobiti prolaznu ocjenu. Poljska obrana još manje.

Bilo je puno pogrešaka, nesmotrenih reakcija, ali to je nogomet i takve se stvari događaju. O crvenom kartonu Livakovića još će se pričati. Dojam je da je to bila čista inercija. U nogometu je najvažnije tko je prvi došao do lopte. To je bio Livaković. Kada igrač starta i izbije loptu, ne može se tek tako zaustaviti.

Sudac je očito ocijenio da je Livaković namjerno "produljio nogu". Možda nije nevažno ni to što je na loptu išla Barcelonina superzvijezda Robert Lewandowski, pa je sudac možda bi zaslijepljen blještavim sjajem slavnog poljskog napadača. Kako god, u najmanju ruku kontroverzna odluka.

Sustav s trojicom stopera daje odlične rezultate u ofenzivnom dijelu igre, no defenziva šteka. To je očito. I protiv Škota je napad bio bolji od obrane. Treba pronaći balans između ofenzivnog i defenzivnog potencijala. Mehanizmi obrambene igre očito još nisu uštimani, što i nije neobično jer Hrvatska igra u novom sustavu tek četvrtu utakmicu.

Vatrenima se prečesto događa stihija završnici

Još jedan detalj upada u oči. Hrvatskoj se nerijetko događa da propušta dokrajčiti protivnika kada joj se ukaže šansa da to napravi. Nedostaje joj "instinkt ubojice". Ponaša se poput nonšalantnog lava koji sruši žrtvu i onda u ključnom trenutku zaspe.

Umjesto da napuni mrežu suparnika i definitivno prelomi utakmicu, događa joj se da ili smanji gas ili primi gol u jeku dominacije i onda ulazi u stihijsku završnicu. Uslijedi panika i prepuštanje dominacije protivniku. Vatreni se zbiju u šesnaesterac i tako samo pojačaju pritisak suparnika. Sada je to već cijeli niz utakmica.

Izbornik Dalić naglasio je to nakon utakmice sa Škotskom. Izbornik je emitirao veliko razočaranje vjerojatno u nakani da galvanizira momčad uoči gostovanja u Poljskoj. No opet se dogodio sličan scenarij. Sreća je što su obje utakmice ovaj put imale sretan završetak. Ali na Euru je to Vatrene skupo stajalo, a to su ipak bile važnije utakmice.

Vatreni dobili mlade igrače za cijelo desetljeće

Naravno, ne događa se to samo Hrvatskoj. Znamo priču o kazni koja stiže kada se promaši previše šansi i kada se utakmica ne riješi kada se ukaže prilika. Ima se što popravljati i na čemu raditi, ali raduje bodovno stanje, a još više činjenica da su Vatreni dobili nekoliko potentnih mladih igrača za cijelo desetljeće.

Dojam je da proces stvaranja relativno nove momčadi ipak ide u dobrom smjeru. Na tom putu bit će još prepreka i pogrešaka, no do početka kvalifikacija za SP 2026. Hrvatska bi trebala složiti momčad koja će biti kadra ispuniti glavni cilj, a to je plasman u SAD, Meksiko i Kanadu.

Zlatko Dalić VIDEO Dalić udario po sucu: "To nije isključenje, a bio je i prekršaj nad Matanovićem" divider

Dominik Livaković i Robert Lewandowski VIDEO Petar Sučić otkrio kako se sudac pravdao nakon što je dao crveni karton Livakoviću divider

Lewandovski i Livaković Poljski mediji potpuno poludjeli na Livakovića: "Razbojnik napao Lewu, bandit, kur*in sin..." divider

Dominik Livaković VIDEO Bizaran crveni za Livakovića nakon sudara s Lewandowskim: Pa kako je ovo za isključenje? divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Uoči utakmice Hrvatske i Poljske, naš
@susjedbobo i @stipeantonijevic nastavljaju sa svojim kreativnim predstavljanjem zemalja protiv kojih igraju Vatreni. ⚽

Tako ćete moći naučiti nešto o povijesnim ličnostima koje je dala Poljska, saznati zašto su Poljacima Speedway i Strongman draži od nogometa, te vidjeti kojoj životinji mogu zahvaliti za omiljeno nacionalno piće. 🇵🇱
Hrvatska reprezentacija bila je na pragu prolaska u četvrtfinale u Ligi nacija u Varšavi, no Poljaci su uspjeli stići prednost Vatrenih i nadoknaditi dva gola razlike.

Naši nogometaši nisu iskoristili ovu priliku, ali i dalje imaju sve u svojim rukama za najmanje drugo mjesto u grupi 1, koje vodi u četvrtfinale. 💪🔥🇭🇷

Više na portalu @golhr.

📸: AFP
"Nema mjesta nezadovoljstvu i panici." 💪🔥

📸: Damir Krajac/CROPIX
Dinamov dvojac večeras je briljirao! 🇭🇷💪🔥

📸: Damir Krajac/CROPIX