Nogomet
Nogomet

Je li ovo njegov kraj? Evo kako je Posebni postao Prosječni

Nekoliko je razloga zbog kojih Mourinhu prijeti ispadanje iz skupine elitnih trenera.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Jose Mourinho je jedan od trenera koji su obilježili nogometno 21. stoljeće. Njegov izlazak na veliku scenu se dogodio između 2002. i 2004. kada je na čelu Porta osvojio najprije Kup Uefa, a zatim i Ligu prvaka. Nakon tog uspjeha je u sljedećih desetak godina dobio priliku voditi Chelsea, Inter i Real osvojivši pritom cijeli "kamion" trofeja, uključujući još jednu Ligu prvaka s Interom.

Kontroverzan je od samih početaka karijere zbog neobičnog odnosa s medijima, igranja psiholoških igrica i makijavelističkog nogometa u kojemu cilj opravdava sredstvo. Karizmatični je Portugalac zbog svega toga dobio nadimak Special One (Posebni).

Kriza koja traje već drugu godinu

U karijeri je stvorio veliki broj kritičara, pogotovo među "romantičarima" poput Johana Cruyffa, ali svi su oni morali priznati da se radi o vrlo uspješnom treneru - barem do ove sezone. Doveden je kao trener koji će Manchester United napokon vratiti na staze stare slave nakon neuspješnih trenerskih eksperimenata s Moyesom i Van Gaalom, ali nakon 14 kola on ima lošiji rezultat od njih i najgori u zadnjih 27 godina.

Njegova loša forma traje još od prošle sezone kada je branio naslov s Chelseajem. U posljednjih 30 premierligaških utakmica Mourinho je uzeo samo 36 bodova s prosjekom pobjeda od tek 30 posto. Za usporedbu, u prvih 196 utakmica u Engleskoj pobijedio je u njih čak 136 što je visokih 69 posto.

Na glasu je kao veliki psiholog, ali prošle je sezone prvi puta u karijeri njegova momčad izgledala kao razbijena vojska. Potvrđuju to izjave glavnog igrača Edena Hazarda i stopera Garyja Cahilla koji su kritizirali Mourinha, a pohvalili njegova nasljednika Antonija Contea, koji je preporodio Chelsea i trenutno je vodeći na tablici.

Je li Mourinho izgubio svoje "psihološke moći"?

Hazard je pod vodstvom Talijana ponovno postao ponajbolji igrač lige nakon najlošije sezone karijere pod Mourinhom, a čini se da je sličan trend prisutan i ove sezone u Manchesteru. Većina igrača izgleda lošije nego prošlih sezona, uključujući najskupljeg igrača ikad Paula Pogbu, talentiranog Anthonyja Martiala koji je oduševljavao po dolasku u United i Henrikha Mkhitaryana koji nije ni sjena igrača iz Borussije Dortmund.

Mourinho je u ranijim slučajevima često uspijevao upravo suprotno – izvući najbolje iz igrača, kao u slučaju Wesleya Sneijdera koji je po mnogima 2010., kada je osvojena trostruka kruna, „pokraden“ u izboru za Zlatnu loptu koja je tada pripala Messiju. Osim toga, mnogi ga igrači poput Franka Lamparda navode kao najboljeg trenera s kojim su radili.

Osim što se čini kako je djelomično izgubio svoje „psihološke moći,“ igrama njegovih igrača sigurno ne pomažu ni česte promjene sastava i činjenica da Mourinho još nije standardizirao udarnih 11 te se momčad još traži. United ove sezone teško zabija golove – zabili su ih samo 19, dok svaki od vodeća četiri kluba ima barem 30.

Početak kraja ili privremena kriza?

Posebno je alarmantan podatak da je momčad u zadnjih 10 minuta igre najgora u Premierligi. U prošlom su kolu protiv Evertona izgubili dva boda u 89. minuti, što je već treći put ove sezone da United gubi pobjedu nakon 80. minute. U tom su periodu izgubili već sedam bodova, najviše u Premierligi. Velika je to razlika u odnosu na neke ranije podvige Mourinhovih momčadi poput izbacivanja Barcelone na Camp Nou s igračem manje.

Mourinho nikad nije bio veliki taktički inovator poput Guardiole ili Kloppa, a njegova je najveća moć ležala u psihologiji. Trenutna igra i rezultati te raspad Chelseaja prošle sezone sugeriraju da polako gubi i tu kvalitetu. Stoga na svoje napokon dolaze kritičari njegovog "negativnog nogometa," a Mourinho bi ako nastavi u ovakvom ritmu mogao vrlo brzo ispasti iz skupine elitnih trenera u kojoj se nalazi već više od desetljeća.