Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Hrvatska krenula u novi ciklus: Pogledajte gol Perišića kojim je prekinuta neugodna tradicija

Hrvatska i Portugal odigrali su 1:1 u prijateljskom susretu u Faru.

Slavlje hrvatske reprezentacije (Foto: AFP) Foto: Afp

Galerija

Nakon utakmice ostanite uz Novu TV jer je u tijeku specijalna emisija s javljanjima naših reportera iz Portugala i analizama u studiju u kojem su gosti Nikola Jurčević i Jerko Leko.

U prvom nastupu nakon svjetskog prvenstva na kojem je osvojila drugo mjesto, hrvatska nogometna reprezentacija je u Faru u prijateljskom susretu protiv Portugala odigrala 1-1 (1-1).

Hrvatska reprezentacija kreće u novi ciklus koji nakon susreta s Portugalom počinje u Elcheu gdje 11. rujna Hrvatska protiv Španjolske otvara novo UEFA-ino natjecanje koje će se igrati do kraja ove godine – Ligu naciju.

Hrvatska niti u petom međusobnom susretu nije uspjela pobijediti Portugal, a u četiri dosadašnja susreta upisali smo četiri poraza uz razliku pogodaka 0-7. Ovoga puta smo barem izvukli remi i postigli prvi pogodak.

Hrvatska je povela u 19. minuti golom Ivana Perišića koji je sjajno zabio sa desetak metara nakon što se lopta odbila do njega. Domaćin je izjednačio u 32. minuti nakon što je Pizzi poslao precizan ubačaj u kazneni prostor, a Pepe sjajno skočio i glavom zabio za 1-1.

U nastavku susreta nije bilo pogodaka, a najbliže golu bili su domaćini u 77. minuti kada je Antonio Milić u svom debiju umalo pogodio vlastitu mrežu. Srećom, lopta je udarila u vratnicu.

Slavlje hrvatske reprezentacije (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska bez pola prvotimaca

Hrvatska reprezentacija je u Faro došla bez trojice igrača koji su se poslije Svjetskog prvenstva oprostili od nacionalnog dresa - Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića i Danijela Subašića, bez Ivana Rakitića, te ozlijeđenih i bolesnih Ivana Strinića, Dejana Lovrena, Ante Rebića i Andreja Kramarića. Kod Portugalaca je najveći izostanak bio onaj Cristiana Ronalda, a nisu igrala još osmorica igrača koji su nastupili na SP-u. Hrvatska i Portugal sastali su se dosad četiri puta i u sve su četiri dosadašnje utakmice pobijedili Portugalci, a "vatreni" im pritom nisu zabili gol.

Portugalci su bolje započeli utakmicu, a Lovre Kalinić je već u prvih deset minuta obranio šuteve Brume (3) i Bernarda Silve (10), dok je u 11. minuti preciznim udarcem s ruba kaznenog prostora pokušao Kovačić, ali se istakao portugalski vratar Rui Patricio.

U 18. minuti Hrvatska je povela i postigla svoj prvi gol u prtom međusobnom susretiu protiv Portugala. Kovačić je oduzeo loptu neopreznoj obrani domaćina, pronašao je Livaju, a ovaj pokušao uzvratiti dodavanjem Kovačiću, no loptu je odbio Cancelo ravno na nogu potpuno samog Perišića, koji s desetak metara lako pogađa mrežu. U 32. minuti nakon kornera i ubacivanja Pizzija izjednačio je Pepe koji je nadskočio Vidu i udarcem glavom pogodio sami kut vrata. Dokraja prvog dijela se teže ozlijedio Vida i morao je napustiti igru, a Portugalci su imali veliku prevlast u posjedu lopte.

U 48. minuti udarac s kuta izveo je Modrić, a Perišićev udarac glavom odlazi ravno u vratara.U 55. minuti iz igre je izašao najbolji igrač Europe i nedavnog SP-a Luka Modrić, a zamijenio ga je Mario Pašalić. Zbog velikog broja zamjena igrača dvoboj u Farou se u drugom dijelu posve razvodnio, vratari skoro da nisu imali posla, sve do 78. minute kada su Portugalci pogodili vratnicu. Nakon greške Čopa, Portugalci su izveli brzi protunapad, a ubačenu loptu Antonio Milić je skrenuo u lijevu vratnicu, te su ga milimetri dijelili od autogola u svom premijernom nastupu za reprezentaciju.

U utorak će Hrvatska imati premijerni nastup u Ligi nacija u Elcheu protiv Španjolske.

PORTUGAL - HRVATSKA 1-1

Strijelci: 0-1 Perišić (18), 1-1 Pepe (32)

Pred 25.000 gledatelja na stadionu Algarve sudio je Estrada iz Španjolske.

PORTUGAL: Rui Patricio, Cancelo, Pepe, Dias, Rui, W. Carvalho (Oliveira, 82), Ruben Neves (Sanches, 86), Pizzi (Bruno Fernandes,61) Bruma (Lopes, 68), Andre Silva (Gelson Fernandes, 89), Bernardo Silva (Gelson, 46).

HRVATSKA: Kalinić, Vrsaljko (Milić, 46), Vida (Jedvaj, 34), Mitrović, Barišić, Modrić (Pašalić, 55), Badelj, Kovačić, Pjaca (Rog, 72), Livaja (Santini, 57), Perišić (Čop, 63).

PORTUGAL - HRVATSKA 1:1

  • PORTUGAL: Patricio, Cancelo, Pepe, Dias, Rui, W. Carvalho, Neves, Pizzi, Bruma, B. Silva, A. Silva
  • HRVATSKA: Kalinić - Vrsaljko, Mitrović, Vida, Barišić - Badelj - Kovačić, Modrić - Pjaca, Livaja, Perišić
  • Službeni sastavi:
  • U napadu će od prve minute zaigrati debitant Marko Livaja. Prostor u prvih 11 Livaji su otvorili izostanci Andreja Kramarića i Ante Rebića te umirovljenje Marija Mandžukića. Dalić je najavio da će u drugom poluvremenu isprobati Ivana Santinija.
  • Klupa Hrvatske: Letica (G), Livaković (G), Bradarić, Brozović, Čop, Jedvaj, Milić, Pašalić, Pivarić, Rog, Santini
  • Dva igrača će priliku za reprezentativni debi čekati s klupe: stoper Anderlechta Antonio Milić i vratar Club Bruggea Karlo Letica.
  • Nakon jakih provjera prije SP-a, Hrvatska opet igra prijateljski susret protiv kvalitetne reprezentacije - aktualnog prvaka Europe Portugala. "Nećemo se zadovoljiti egzotičnim reprezentacijama, nema previše koristi od takvih utakmica, nadam se da ćemo tako i nastaviti'', rekao je Dražen Ladić.
  • "San polako prolazi, od danas moramo okrenuti stranicu i ponovno raditi maksimalno za Europsko prvenstvo. Ove utakmice ćemo koristiti za pripremu za kvalifikacije, što ne znači da ne želimo dobiti", najavio je utakmicu pomoćnik Zlatka Dalića, legendarni vratar Dražen Ladić.
  • 1 Počela je utakmica!
  • 3 Bruma je bio u dobroj situaciji pred golom Hrvatske, ali Lovre Kalinić je odlično reagirao i spasio Hrvatsku. Bruma zasad s lijevog krila stvara najviše problema Hrvatskoj.
  • 10 Opet spašava Kalinić! Bruma je opet napravio nered i uposlio Bernarda Silvu koji je pucao s 15-ak metara, ali Lovre je to odličnom reakcijom ukrotio.
  • 11 Prva velika prilika za Hrvatsku! Pjaca je sjajno probio po desnoj strani i uposlio Kovačića koji je odlično pucao s 20-ak metara, ali Rui Patricio je to zaustavio sjajnom paradom.
  • 18 GOOOOOL! Perišić je zabio prvi hrvatski gol ikad Portugalu! Portugalci su pogriješili i izgubili loptu blizu svoga gola, nakon kombinacije Livaje i Kovačića lopta je uz malo sreće došla do Perišića, koji je topovskim udarcem zabio za vodstvo!
  • 30 Žuti karton za Perišića. Strijelac prvog gola taktičkim je prekršajem srušio Bernarda Silvu i zaustavio opasan napad Portugala.
  • 32 GOOOOOL! Portugal je izjednačio! Pepe je u 100. nastupu za Portugal vrlo lijepim udarcem glavom pogodio sam kut nemoćnog Kalinića.
  • 35 Vidu liječnička služba iznosi s terena. Izvukao je deblji kraj u nesretnom sudaru s Lovrom Kalinićem 10-ak minuta ranije. U igru je ušao Tin Jedvaj.
  • 41 Estrada je opomenuo Kovačića zbog prigovora.
  • 45+ Gotovo je prvo poluvrijeme!
  • 46 Počelo je drugo poluvrijeme!
  • 46 Zlatko Dalić je u poluvremenu napravio jednu zamjenu: Antonio Milić je zamijenio Šimu Vrsaljka. Braniču Anderlechta ovo je debi za reprezentaciju. Zauzeo je poziciju stopera, dok je na desnog beka otišao Jedvaj.
  • 48 Prva prilika za Hrvatsku u nastavku! Perišić je nakon kornera pucao glavom, ali ravno u Patricija.
  • 55 Izašao je Modrić uz aplauz cijelog stadiona, u igri je Mario Pašalić. Novi kapetan je Perišić.
  • 57 Livaja ja izašao, u igri je Ivan Santini.
  • 63 Ulazi Duje Čop umjesto Perišića, koji je kapetansku traku proslijedio Badelju.
  • 72 Marko za Marka - izlazi Pjaca, ulazi Rog.
  • 78 Stativa je spasila Hrvatsku! Portugalci su povukli brzu kontru i ubacili s lijeve strane, Milić je u pokušaju izbacivanja pogodio vlastitu stativu.
  • 90+ Gotova je utakmica!