Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"nemojte nas hvaliti. Znate kako to završi"

Perišić i Ćorluka otkrili nit vodilju: "Generacija smo koja nije ništa napravila, ali smo svjesni svoje snage"

Dan prije polaska za Rostov na posljednju utakmicu u skupini D, Ivan Perišić i Vedran Ćorluka razgovarali su s novinarima u svojoj trening bazi u Roščinu.

Galerija Vedran Ćorluka (Photo: Marko Prpic/PIXSELL)

Dan uoči polaska za Rostov, gdje Hrvatska i Island igraju posljednju utakmicu skupine D Svjetskog prvenstva u Rusiji, u kampu naše reprezentacije održala  se konferencija za novinare.

S novinarima su razgovarali naši reprezentativci Ivan Perišić i Vedran Ćorluka.

 * Prilika da završite prvi u grupi. Tada bi igrali ponovno u Nižnjiju. Je li to dodatna motivacija da se tamo vratite?

"Ne razmišljamo još o tome. Imamo još jednu utakmicu ispred sebe. Bio nam je stadion sretan, ali iskreno mislim da nam je svejedno na kojem stadionu igramo. Bitno je da smo na nivou na kojem smo do sada igrali", rekao je Ćorluka, a Perišić se nadovezao.

"Vedran je već sve rekao".

* Koje je vaše mišljenje što će izbornik odmarati igrače?

"To je luksuz koji smo zaslužili dobrim igrama. Trener će odlučiti što je najbolje za ekipu. U situaciji smo u kojoj jesmo jer smo si to sami omogućili. Dobro je da možemo odmorit igrače i poštedit", rekao je Ćorluka.

Modrić i Rakitić najbolji su vezni par na Svjetskom prvenstvu

* Kako vidite vezni red Hrvatske? Je li najbolji?

"Naši igrači u vezi igraju u velikim klubovima koji ne mogu bez njih. Svjetska su klasa, a to su pokazali i u prve dvije utakmice. Samo tako moramo nastaviti i onda se možemo nadati dobrom rezultatu na prvenstvu", rekao je Perišić.

* Hrvatska je sjajno igrala i u grupnoj fazi na Europskom prventvu prije dvije godine, no onda je odmah ispala od Portugala. Jeste li nešto naučili?

"Većini igrača je ovo četvrto veliko natjecanje za redom. Prije dvije godine nam je falio faktor sreće, jer smo igrali jako dobro, i vjerujem da će se ovoga puta sreća okrenuti na našu stranu, rekao je Perišić, a Ćorluka se složio.

* Jeste li iznenađeni što Icardi nije igrao?

"Mauro nije u Rusiji koliko ja znam. To je izbor njihovog trenera. Mislim da se mora pričati o nama kako smo mi igrali, a ne kako su oni bili loši".

* Jesu li Modrić i Rakitić najbolji veznjaci na turniru?

"Već smo toliko puta pričali o Luki i Ivanu. Mislim da na ovom natjecanju igraju svoj najbolji i najzreliji nogomet. Za  mene su najbolji vezni par na ovom turniru. Nadam se da će na ovom nivou nastaviti igrati i dalje. Vjerujem da nas oni kao vođe mogu odvesti jako daleko", rekao je Ćorluka.

* Koliko vam je igrača iz Lokomotive čestitalo na pobjedi?

"Možda dvoje, troje. Mislim da su okupirani nekim svojim stvarima, a i počele su pripreme u Lokomotivu", rekao je Ćorluka.

Nema usporedbe s generacijom iz '98

* Puno se uspoređuje ova momčad s onom iz 1998. godine. Možete li usporedit ove dvije generacije?

"Oni su napravili čudo. Sjećam se utakmice protiv Francuske i bio mi je san da jednog dana dođem u tu situaciju. Svima nam je to u glavi i svi smo spremni za tako nešto", kazao je Perišić.

"To su legende hrvatskog nogometa i naši idoli. Sve usporedbe padaju u vodu jer ova generacija nije napravila veliki rezultat. Nadam se da ćemo se nakon ovog turnira ipak malo više približiti njima, jer su nam i dalje nit vodilja", rekao je Ćorluka. 

* Hrvatsku se uoči početka turnira nije smatralo favoritom za osvajanje, no priča se sada okreće. Osjećate li pritisak?

"Nismo favoriti, jer nismo u 20 godina ništa napravili. Bili smo blizu u Austriji, ali je falio faktor sreće. Moramo samo nastaviti ovako kao do sada. Moramo se koncentrirati na utakmicu u skupini i onda na osminu finala", rekao je Perišić.

"Neka Rusi ne zaborave tko ih je odveo na EP 2008. godine"

* Osjećate li dodatnu podršku ruskih navijača?

"U Rostovu će Island imati više simpatija, jer dvojica igrača igraju tamo. Ali ja bih podsjetio ruske navijače da su svoj najveći uspjeh ostvarili zahvaljujući nama, 2008. godine, i neka ne zaborave to" ,odgovorio je Ćorluka, aludirajući na pobjedu Hrvatske protiv Engleske, koja je omogućila odlazak Rusije na Europsko prvenstvo.

* Dalić je rekao da može biti primjer svima zbog svog ulaska u sudačkoj nadoknadi bez primjedbe?

"Zahvaljujem mu na lijepim riječima. Svi znate što meni znači reprezentacija. Mi smo svi nositelji atmosfere i znam koliko mi je značilo kada sam igrao i vidio igrače na klupi da se jednako vesele kao i mi. Ne vidim ništa čudno u tome", rekao je Ćorluka.

* Osjećate li nakon ove dvije utakmice da sreća neće biti potrebna jer ste dovoljno moćni?

"Ako ćemo ovako igrati i zalagati se svi od prvog do zadnjeg vjerujem da je moguće. Moramo nastaviti, paziti na kartone i to iskoristiti", rekao je Perišić.

Ne pobjeđuje se Messi svaki dan 3:0

* Mediji su bili oduševljeni pobjedom protiv Argentine. Guraju nas u ulogu favorita. Osjećate li se tako?

"Ne pobjeđuje se Messi svaki dan 3:0. Nekima smo bili favorit iz sjene. To tako ide iz dana u dan, no mi moramo ostati koncentrirani i nastaviti u ovakvom ritmu", rekao je Perišić.

"Nemojte samo nas toliko hvaliti. Slično je bilo 2016. kada smo pobijedili Španjolce. Pokazali smo da smo jaki, ali i da smo nepredvidljivi. Treba ići od utakmice do utakmice, koncentrirano kao i do sada. Doći će sve na svoje mjesto", dodao je iskusno Ćorluka.

* Danska ili Francuska u osmini finala?

"Ne bih volio pričati o tome. U Francuskoj smo imali neke želje no sve se promijenilo u zadnjoj minuti i dobili smo Portugal. Moramo razmišljati sami o sebi".

* Osjećate li između sebe da ovoga puta možete ostvariti kontinuitet?

"Energije imamo, ali ne pita se samo nas. Pita se i protivnika. Vjerujemo u sebe i došlo je to vrijeme kada trebamo odrast i napravit korak više. Nije dovoljno samo pobijediti Argentinu ili Španjolsku u grupi. Dovoljno smo toga svjesni. Nije bilo pretjeranog slavlja i već smo se usmjerili na Island. Imam osjećaj da smo ovoga puta spremni napraviti više nego prije", kazao je Ćorluka.

Izbornik nas uvijek podsjeća: "generacija ste koja nije ništa napravila"

* Dalić je rekao da smo si sada najveći protivnici. Kako izgleda priprema sada kada imamo sve, a treba glavu sačuvat?

"Skinuli jesmo teret s leđa, ali je činjenica da smo postali svjesni koliko smo jaki i koliko možemo napraviti na ovom natjecanju. Izbornik i stručni strožer nas drže na zemlji i uvjeravaju da je ovo ništa u usporedbi s onim što još možemo napravit. Imamo mane koje moramo potisnuti i pokazati da možemo ostvariti daleko više od svega do sada", kazao je Ćorluka.

* Je li izbornikov prijateljski pristup nešto što i tebi odgovara?

"Imali smo i prije prijateljskih izbornika. Slaven Bilić je imao takav pristup i s njim smo bili blizu velikog uspjeha. Dalić ima pristup koji je legao igračima. S igračima uvijek pokuša naći najbolje riješenje, kako kome odgovara. Njegova je zadnja, ali uvijek zajedno s nama pokušava doći do riješenja. Drugačiji je od ostalih trenera upravo po tome. Vjeruje u nas da smo spremni za velike stvari, ali nas uvijek podsjeća da smo generacija koja nije ništa napravila, ali napominje da smo dovoljno dobri da napravimo nešto veliko", zaključio je Ćorluka.

Podsjetimo, Hrvatska je u 1. kolu slavila protiv Nigerije i nakon 20 godina upisala tri boda na otvaranju velikog natjecanja. Pet dana kasnije Vatreni su oduševili nogometni svijet i razbili Argentinu s 3:0.

Sa šest bodova predvode skupinu D i uz to su osigurali plasman u osminu finala Mundijala. S prvog ili drugog mjesta saznat ćemo u posljednjem kolu, a jedino nas Nigerija u nekoj ludoj kombinaciji može preteći.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider