Tenis
SPORTOVI
Tenis
ćorić uvrijeđen?

Krajanov ALL-IN: Otkrio sve karte, Argentinci odustali od provjerene recepture!

Izostavljanjem Borne Ćorića iz reprezentacije izbornik Željko Krajan praktički je otkrio s kojim će "kartama" igrati prvi, drugi i treći dan...

Na prvoj konferenciji za novinare u utorak izbornik Željko Krajan zadovoljno je ustvrdio da ima Dream Team na okupu. Marin Čilić, Ivo Karlović, Borna Ćorić i Ivan Dodig. Svi su oni tada bili u kombinacijama za nastup, međutim to se u četvrtak prijepodne promijenilo.

Kada je postava Hrvatske Davis Cup reprezentacije izašla pred novinare nastalo je komešanje i šaputanje među novinarima. "Nema Borne" se najviše čulo iz svih redova male KD Vatrloslav Lisinski. Pretpostavljalo se zašto ga nema, no trebali smo jedno vrijeme pričekati da izbornik Željko Krajan to i službeno potvrdi.

Krajan povukao strašno hrabar potez

"Bila je jako teška odluka izbaciti Bornu, s obzirom na to što je sve napravio za momčad posljednjih godina i koliko se žrtvovao. Nažalost, nije spreman, njegovo koljeno nije stoposto. Bila je to isključivo moja odluka. Nije mu bilo lako nakon svega što je pružio u Davis Cupu. Ovo mu je bio jedan od najvećih trenutaka u karijeri, ali morao sam ga izvući. Sigurno mu nije lako pala odluka, nije ni meni", rekao je Krajan.

Tešku odluku donio je izbornik kojom je vrlo vjerojatno povrijedio Ćorića jer je on bio jedini koji se od hrvatskog tima nije pojavio na konferenciji za novinare. Bili su tu Mate Delić, Marin Draganja, svi Krajanovi pomoćnici, ali ne i Borna... Ovakvom odlukom Krajan je ostao bez mogućnosti da iznenadi Argentinu u tom eventualnom petom meču jer je nemoguće da će se odlučiti za bilo koga drugog u pojedinačnoj konkurenciji osim Čilića i Karlovića.

Mogao je samo ostaviti Ćorića u ekipi i pustiti Argentince da mozgaju i pogađaju tko će zaigrati prvi, a tko treći dan. No ovako je ih je "riješio briga" i otvorio karte izbacivanjem Ćorića i uvrštavanjem Franka Škugora.

No, koga nema bez njega se mora. Razlog pozivanja i povratak Ive Karlovića u Davis Cup reprezentaciju sada je dobio maksimalnu težinu jer se od "Diva sa Šalate" očekuje da donese taj jedan bod u singlu. Računica je vrlo jasna. Hrvatska je veliki favorit u dva od pet mečeva koji su na RASPOREDU u naredna tri dana.

Čilić otvara, a Dr. Ivo za Delpa sprema posebnu "terapiju"

Marin Čilić otvorit će prvi dan dvobojem protiv Federica Delbonisa, igrača protiv kojeg ima pozitivan omjer pobjeda i poraza - 2:0. Oba meča su doduše bila na zemljanoj podlozi, ali to dovoljno govori o tome koliko je Čila bolji od Delbonisa jer ga je pobijedio na svojoj najslabijoj i njegovoj najjačoj podlozi. Nakon uvodnog meča Hrvatska bi protiv Argentine trebala voditi 1:0.

Slijedi šesti međusobni ogled Ive Karlovića i Juana Martina Del Potra u kojem će naš tenisač tražiti tek drugu pobjedu. Davne 2007. godine Karlović je slavio na travi Nottinghama protiv Delpa, no od tada je upisao četiri uzastopna poraza. Posljednji ne tako davno u dvorani Stockholma gdje je podloga bila puno sporija.

"Tamo je podloga bila dosta spora, što je njemu odgovaralo. Pripremam intenzivno jaku terapiju, s dosta aseva, jer bez aseva će izmigoljiti. Ako će aseva biti puno, onda neće. Bit će jako težek meč. On se odlično oporavio, imao je sjajnu godinu, ali i ja sam. Znam da ću imati svoje prilike i nadam se da ću ih iskoristiti", rekao je Karlović na pressici.

Parovi kao "zicer", a onda...

S Čilićevim bodom na otvaranju Karlović bi bio opušteniji, a Del Potro pod dodatnim pritiskom da osvoji bod protiv hrvatskog bombardera. Kada bi Dr. Ivo slavio, onda bi Hrvatska bila na milimetar od osvajanja Davis Cupa s obzirom na kvalitetu koju su u paru pokazali Čilić i Dodig u dvobojima protiv braće Bryan i donedavno najboljeg para svijeta Herberta/Mahuta u polufinalu.

Kada bi Karlović izgubio, u drugi dan i igru parova reprezentacije bi ušle izjednačene, no na kraju subote Hrvatska bi trebala s prednošću 2:1 otići na spavanje. Za pretpostaviti je da će Krajan na teren poslati Dodiga i Čilića, dok bi Daniel Oršanić s druge strane, svjestan da su mu šanse u parovima male, mogao izostaviti Del Potra kako bi ga sačuvao za nedjelju i dvoboj protiv Čilića.

S obzirom na 2:8 negativan omjer protiv Del Potra ne treba stavljati pritisak na Čilića i računati na njegovu pobjedu u četvrtom meču finala, prvom u nedjelju. Bilo bi sjajno kada bi pobijedio i riješio nas drame petog meča, no prema mišljenju mnogih upravo će peti meč odlučivati o prvaku ovog dvoboja.

Karlović protiv Delbonisa, Mayera ili Pelle. Teško je reći. Sva trojica argentinskih igrača imaju negativan omjer pobjeda i poraza u dvoranskim uvjetima, a jedino je Delbonis dosada igrao protiv Karlovića. Izgubio je tri meča, jedan je dobio, ali tek nakon predaje našeg igrača. Tko god da izađe na teren imat će pred sobom visoku prepreku u Karloviću koji je apsolutni favorit za taj peti, moguće odlučujući meč.

Idealno bi bilo kada bi sve riješili u prva dva dana i s 3:0 došli do drugog Davis Cup naslova. Međutim forma Del Potra je u zastrašujuće uzlaznoj putanji. On je u veljači ove godine bio 1045. igrač svijeta, a danas (devet mjeseci kasnije) je 38.! Treba biti spreman za svaki scenarij i na veliku dramu, jer to je čar Davis Cupa!

Argentinci promijenili taktiku

Argentinci su odstupili od recepta koji im je donio iznenađujuće slavlje u polufinalu na gostovanju kod Velike Britanije. Tada je Guido Pella iznenadio nadolazeću zvijezdu Kylea Edmunda i nakon šokantne pobjede Del Potra protiv Andyja Murrayja donio Argentini drugi bod već prvog dana.

Pella se suprotstavio i Murrayju trećeg dana, no bez većeg uspjeha. Kada je Del Potro trebao izaći na meč za pobjedu Oršanić je na teren poslao Leonarda Mayera koji je okrenuo meč protiv Daniela Evansa i poslao Argentinu u finale te dodijelio domaćinstvo finala Zagrebu.

Delbonis je definitivno u trenutno najboljoj formi nakon Del Potra i ne čudi odabir argentinskog izbornika. No koliko će on biti koristan u tom prvom meču protiv Čilića vidjet ćemo. U svakom slučaju Delbonis je opasan igrač i ne treba ga podcjeniti, ali Marin je u završnici ove sezone nanizao čudesne rezultate pa isto tako ne treba sumnjati u prvi bod na startu finala.

Dosadašnji međusobni susreti hrvatskih i argentinskih tenisača nominiranih za pojedinačne dvoboje u finalu Davis Cupa:

Marin Čilić - Federico Delbonis 2-0

2012 Hamburg (zemlja): Čilić - Delbonis 6-3, 6-2
2016 Ženeva (zemlja): Čilić - Delbonis 6-4, 6-3

Marin Čilić - Juan Marin Del Potro 2-8

2009 Melbourne (Australian Open, tvrda podloga): Del Potro - Čilić 5-7, 6-4, 6-4, 6-2
2009 New York (US Open, tvrda podloga): Del Potro - Čilić 4-6, 6-3, 6-2, 6-1
2010 Melbourne (Australian Open, tvrda podloga): Čilić - Del Potro 5-7, 6-4, 7-5, 5-7, 6-3
2011 Madrid (zemlja): Del Potro - Čilić 6-3, 6-0
2011 Montreal (tvrda podloga): Čilić - Del Potro 6-3, 6-4
2012 Miami (tvrda podloga): Del Potro - Čilić 6-3, 7-6 (3)
2012 Buenos Aires (Davis Cup, zemlja): Del Potro - Čilić 6-1, 6-2, 6-1
2012 Madrid (zemlja): Del Potro - Čilić 6-2, 6-4
2012 Pariz (Roland Garros, zemlja): Del Potro - Čilić 6-3, 7-6 (7), 6-1
2013 Pariz (tvrda podloga): Del Potro - Čilić 6-4, 7-6 (3)

Ivo Karlović - Juan Martin Del Potro 1-4

2007 Nottingham (trava): Karlović - Del Potro 7-6 (10), 7-5
2011 Pariz (Roland Garros, zemlja): Del Potro - Karlović 6-7 (7), 6-3, 7-5, 6-4
2012 Miami (tvrda): Del Potro - Karlović 7-5, 6-4
2012 Buenos Aires (Davis Cup, zemlja): Del Potro - Karlović 6-2, 7-6 (7), 6-1
2016 Stockholm (tvrda podloga): Del Potro - Karlović 6-3, 6-4

Ivo Karlović - Federico Delbonis 3-1

2014 Beč (tvrda podloga): Karlović - Delbonis 6-7 (1), 7-6 (9), 7-6 (2)
2015 New York (US Open, tvrda podloga): Karlović - Delbonis 6-3, 7-5, 7-5
2016 Melbourne (Australian Open, tvrda podloga): Delbonis - Karlović 7-6 (4), 6-4 2-1 - predaja
2016 Tokio (tvrda podloga): Karlović - Delbonis 7-6 (6), 6-7 (6), 7-6 (5)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider