Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Priča kao iz slavne serije

Kako je hit-klub postao sinonim za raspad sistema: Od uspona u elitu do seks-skandala i bizarnih priča

Bili su momčad koja je osvojila mnoge svojim usponom, a danas izgledaju kao kakav nogometni reality show.

Tuga Tottenhama (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Bitna odlika HBO-ove uspješnice Žice, po mnogima najbolje televizijske serije u povijesti, jest gotovo nevjerojatno kompleksna i slojevita priča; često na prvi pogled usputne i sasvim nebitne scene, rečenice ili detalji na važnosti mogu dobiti tek nekoliko epizoda ili čak sezona kasnije.

Primarni je to razlog zbog kojeg je ovo moderno remek-djelo preporučljivo pogledati barem nekoliko puta; fascinantno je koliko su detalja, poveznica, priča i pričica autori uspjeli ugurati u ukupno 60 epizoda serije. Serija ne gubi na svježini ni nakon petog, neki će reći čak i desetog gledanja – svaki put moguće je pronaći nešto novo i zanimljivo, što vam je ranije promaknulo, u fascinantnoj priči o kolopletu kriminala, politike, ekonomije i institucija zloglasnog Baltimorea.

Simon Sluga (Foto: Screenshot/Sportklub) Kakav kiks vratara Vatrenih: Primio gol u maniri čuvene "maksimirske krtice" divider

Kakve to veze ima s nogometom? Čini se kao da su baš sjajni autori Žice David Simon i Ed Burns, inače bivši novinar crne kronike i detektiv, napisali dio priče o usponu i padu Tottenhama, kluba koji je ne tako davno bio sinonim za simpatičan, rastući hit-klub, dok se danas uz njega vežu kudikamo drugačije konotacije.

"Neke stvari iza scena" najavile današnju situaciju

''Dogodile su se neke stvari iza scena u Tottenhamu, ne želim sada detaljnije o tome, ali morao sam se maknuti od toga'', rekao je sredinom srpnja Kieran Trippier nakon što je potpisao za Atletico Madrid.

Nije ta izjava tada bila popraćena naročitom pažnjom; brzo se pogubila u informacijskim prostranstvima današnjeg vremena, kao da nitko nije smatrao da je posebno bitna za daljnji razvoj priče o Spursima. Svega mjesec i pol dana ranije, Tottenham je igrao finale Lige prvaka protiv Liverpoola i činilo se da projekt Mauricija Pochettina ulazi u završnu fazu iskoraka u elitu.

Izlazak Israela Adesanye (Foto: GOL.hr) Spektakularan i do sada neviđeni ulazak u oktogon UFC-ove zvijezde i novog prvaka! divider

Pochettinov Tottenham osvojio je mnoge lijepom igrom i organskim rastom te uspjesima kao posljedicom razvoja mladih igrača; bila je to poprilično romantična priča u okruženju u kojem prije svega vlada novac, veći nego u bilo kojem nogometnom natjecanju na svijetu.

Klub je preselio i na supermoderan stadion, a počeo je i, taman negdje dok je Tripper izgovarao spomenute riječi, napokon osjetnije ulagati u kadar. Činilo se da je pitanje vremena kada će napokon doći jedino što im je nedostajalo – trofej, taj ''živjeli su dugo i sretno'' detalj koji je nedostajao da od Pochettinovih Spursa stvori bajkoviti mit za buduće generacije.

New Orleans Pelicans (Foto: AFP) Čarobni New Orleans nije samo Zion, već potencijal koji ga čini jedinstvenim divider

Međutim, dogodilo se upravo suprotno, a spomenuta Trippierova izjava danas se vadi iz naftalina. Kao u Žici, tek nekoliko epizoda kasnije, na početku nove sezone, taj detalj pokazao se važnim, a priča o ''stvarima koje su se dogodile iza scena'' dobila je nastavak.

Loši rezultati i reality show oko kluba

Tottenham je danas poprilično disfunkcionalna sredina. Rezultati dugo nisu bili lošiji, a kulminirali su porazom 7:2 na domaćem terenu od Bayerna, nakon čega je uslijedio i poraz 3:0 u Brightonu. ''Hoćemo sedmicu'', posprdno su uzvikivali navijači Galebova s tribina.

Na loše rezultate nadovezale su se i priče engleskih tabloida o seks-skandalu, koji navodno uključuje Jana Verthongena i suprugu Christiana Eriksena. Osim toga, Mauricio Pochettino navodno se potpuno distancirao od dijela momčadi i treninge često prati preko video-kamera, zbog čega je od igrača dobio nadimak Big Brother. Poprilično bizarna priča koja također pomalo podsjeća na seriju, ali ne Žicu, nego prije britanski distopijski SF Black Mirror.

gol expired Ludnica u Bundesligi: Šok u sudačkoj nadoknadi stvorio nevjerojatnu gužvu na vrhu ljestvice divider

Nije potvrđeno da su takve priče doista istinite, ali nakon svega teško je oteti se dojmu da je nešto trulo u svlačionici Spursa. Je li samo došlo do zasićenja ili su presudile ''neke stvari iza scena'' o kojima je govorio Trippier, u ovom trenutku izgleda manje bitno.

Evidentno je da su Spursi u krizi, a izgleda logično bi netko to mogao platiti poslom. Jedna opcija je odlazak Pochettina, za kojeg već godinama postoji interes najvećih klubova, a druga provjetravanje svlačionice i rasprodaja negativnih elemenata. Postoji i treći scenarij u kojem će ovakvi Spursi prebroditi krizu; vrijeme će pokazati kakav će biti rasplet ove nekoć fino napisane dramske serije, a danas prave sapunice s elementima reality showa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider