Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prah i pepeo

Monumentalni fijasko i teški kukavičluk Barcinih zvijezda: Madrid se grohotom smije uoči El Clasica, 865 milijuna bačeno u vjetar

Barcelona je drugi put zaredom pred ispadanjem u skupini Ligi prvaka, a ovog ljeta uložila je velika financijska sredstva u nova pojačanja, i to unatoč golemom dugu i ekonomskoj krizi kroz koju prolazi…

Momčad Barcelone (Foto: Afp)

„Liga prvaka za nas je vrlo okrutna“, procijedio je kroz zube očito duboko razočarani trener Barcelone Xavi nakon sinoćnjeg remija (3:3) s Interom na Camp Nouu u 4. kolu natjecanja po skupinama Lige prvaka.

Mohamed Salah Srušen je rekord Lige prvaka postavljen u Zagrebu kada je Dinamo primio sedam komada divider

Katalonski mediji bijesno lamentiraju, a madridski se grohotom smiju i naslađuju.

Monumentalni fijasko Barcelone

„Monumentalni fijasko Barce“, grmi madridska Marca, dok As baca bodlje: „865 milijuna eura bačeno u vjetar“ i „novi projekt je rastrgan i uništen.“

Prema svemu sudeći, Barcelona će pretrpjeti još jedan monumentalni fijasko u Ligi prvaka. Kako stvari stoje, Katalonci drugi put zaredom neće proći skupinu. To je za njih prava katastrofa jer su ovog ljeta jako puno uložili u kupovinu igrača i financijsku stabilizaciju kluba.

Gerard Pique VIDEO: Internet se brutalno sprda s Piqueom, navijači Barce traže da se umirovi divider

Joan Laporta upustio se u veliki rizik prodavši „obiteljsko srebro“, odnosno udjele u sestrinskim marketinškim i audiovizualnim tvrtkama kako bi zatvorio proračunske rupe, pokrio dospjele dugove i namakao novac za nova pojačanja. To je tih 865 milijuna na koje aludira As.

Rekordni proračun unatoč rekordnom dugu

Ovog ljeta Barcelona je dovela sedam novih igrača i potrošila samo na odštete najmanje 143 milijuna eura, s bonusima to može otići i do 170 milijuna. U isto vrijeme Barca je u golemom dugu, debelo prelazi milijardu eura, dok proračun za ovu sezonu iznosi rekordnih 1,2 milijardi eura.

Mnogi su smatrali kako Laporta ulazi u opasnu avanturu jer ako rezultati ne budu pratili ulaganja, tko zna kako će sve završiti. Neki čak predviđaju stečaj.

gol expired Igor Tudor zaustavio 30-godišnju negativnu tradiciju Francuza u Ligi prvaka, otkrio što su mu igrači rekli prije utakmice divider

Na Camp Nouu nisu ni pomišljali da bi mogli ispasti već u tako ranoj fazi Lige prvaka. Očekivali su najmanje četvrtfinale, tako je i postavljen proračun za ovu sezonu, a zapravo su se nadali da bi možda mogli i osvojiti najelitnije klupsko natjecanje na svijetu.

Priča se odvila posve drukčije, na šokantan način za Katalonce. Barcelona je na rubu provalije. Dva kola prije kraja natjecanja po skupinama više ne ovisi o sebi.

Barca se drži za slamku

Sve nade Barca sada polaže na Viktoriju Plzen, nadajući se da u sljedećem kolu neće izgubiti od Intera u Milanu jer samo na taj način može proći dalje. Čak i ako Česi iznenade Inter i odigraju remi, Barca se mora nadati da će pobijediti i Bayern i Viktoriju, a da Inter u zadnjem kolu neće pobijediti Bayerna. U prijevodu, Barca se drži za slamku spasa.

Nema sumnje da bi ovaj veliki neuspjeh mogao ostaviti dubok trag na Xavijevu momčadi i kompletan katalonski klub. U Kataloniji se euforično raspoloženje lako pretvori tešku apatiju.

Situacija je tim gora što već u sljedećem kolu La Lige Barcelonu očekuje derbi s Realom u Madridu. Katalonci u turobnom raspoloženju stižu u Madrid i ako pretrpe poraz u El Clasicu, to bi moglo izazvati lančanu reakciju i pretvoriti se u dugoročnu financijsko-rezultatsku havariju.

Kukavičluk Barcinih zvijezda

Koliko je situacija teška najbolje govori podatak da se Barcelonini igrači nisu pojavili u miks zoni nakon utakmice. Niti jedan. Izbjegli su sučeljavanje s novinarima i nezgodna pitanja. Samo su Sergio Busquets, Eric Garcia i Lewandowski odradili intervjue s nositeljima televizijskih prava, a znamo da su u takvim intervjuima pitanja obična kamilica.

Pravo rešetanje bilo bi u zajedničkoj miks zoni, a to su kukavički izbjegli. Kakva igra, takvo i ponašanje, zaključuju kritičniji katalonski mediji.

„Očekivali smo puno više nakon dovođenja ljetošnjih pojačanja“, razočarano je kazao senator Sergio Busquets, koji je zajedno s Gerardom Piqueom na meti kritika i očito se pomirio sa sudbinom da Barca opet neće vidjeti nokaut fazu, te da igra svoje posljednje utakmice u Barcinu dresu u Ligi prvaka.

Ocvali senatori najbolji dokaz lutanja

I Piqueu i Busquetsu ovo bi trebala biti posljednja sezona u Barceloni. Činjenica da njih dvojica još uvijek igraju u Barceloni, i to unatoč višegodišnjoj lošoj igri i mnogobrojnim kiksevima, sinoćnji su tek zadnji u nizu, za mnoge je dokaz posvemašnjeg stručnog lutanja katalonskog kluba.

Katalonci već debelo kasne s arhiviranjem ocvalih senatora, ali kada se ne vidi pored zdravih očiju, još jedan fijasko uopće ne treba čuditi. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider