Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tisuće navijača

VIDEO Utrka legendi u centru Zagreba: Janica zapalila publiku

Čak 18 osvajačica i osvajača Svjetskog skijaškog kupa sudjelovao je u revijalnoj utrci u centru Zagreba.

Zagreb je spreman za nikad viđeni skijaški spektakl u centru grada. Slalomaši su se spustili i izvukli startne brojeve, a nakon njih su nastupile legende koje su revijalnom utrkom proslavile 50 godina FIS Svjetskog kupa.

Staza ide od Kaptola do cilja na Trgu bana Jelačića, a snijeg su dopremili kamioni iz Bistre.

Snježna kraljica u centru Zagreba

U sklopu obilježavanja 50. godišnjice postojanja Svjetskog skijaškog kupa, a kao uvertira sutrašnjeg muškog slaloma na Sljemenu, u samom središtu Zagreba je održana revijalna utrka 18 ukupnih pobjednika Svjetskog kupa.

Na nešto manje od 200 metara dugačkoj stazi od Zagrebačke katedrale do Manduševca na trgu bana Josipa Jelačića, uz koju je bilo čak nekoliko tisuća gledatelja, nastupilo je 18 skijaških legendi iz svih razdoblja među kojima i Janica i Ivica Kostelić. Ivica, kojeg sutra čeka možda i zadnji nastup na svom Sljemenu, kao prvi je otvorio utrku, dok je najtrofejnija hrvatska skijašica Janica Kostelić skijala niz Bakačevu kao zadnja, zaustavljajući se pritom da pozdravi gledatelje.

Makar se službeno mjerilo vrijeme, gotovo svim sudionicima rezultat nije bio važan, a najbrže je vrijeme imala Austrijanka Renate Goetschl ispred Ivice.

Revijalnu utrku predvodili su prva dva skijaša koja su ponijela naslov pobjednika Svjetskog kupa legendarni Francuz Jean-Claude Killy (1967, 1968) i Austrijanac Karl Schranz (1969, 1970). Nastupila je i rekorderka po broju osvojenih Velikih globusa, Annemarie Moser-Pröll koja je čak šest puta ponijela naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa, a Bakačevom ulicom su se još spuštali legende poput Marca Girardellija, Alberta Tombe, Petre Kronberger, Tamare McKinney, Tine Maze, Andreasa Wenzela, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaele Dorfmeister, Renate Götschl, Pernille Wiberg i Nicole Hosp, te najboljeg skijaša današnjice Marcela Hirschera, koji je na polovici staze stao i slikao se s gledateljima.

Zagreb je jedini glavni grad koji je domaćin neke od utrka Svjetskog skijaškog kupa, a organizacijom utrke organizatori su načinili korak više. Staza se spuštala kroz Bakačevu ulicu, bila je dugačka 165 metara, na startu je široka osam, a na cilju 10,5 metara, dok je kamionima dopremljeno 900 kubika snijega kako bi se dobilo 40 centimetara snježnog pokrova.Na startu su bila postavljena slalomska vrata kakva su su bila u Svjetskom kupu prije pola stoljeća, a na cilju najsuvremenija vrata čime organizatori žele pokazati kako se tehnologija mijenjala kroz godine. Svaki od sudionika nosio je dio opreme iz svog vremena.

Osim ukupnih pobjednika Svjetskog kupa središnju proslavu "Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa" uveličali su i stari prijatelji utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy", skijaši i skijašice s iznimnim karijerama, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Hans Enn, Bojan Križaj, Gunther Mader, Marco Büchel, Kristian Ghedina, Thomas Sykora, Špela Pretnar, Urška Hrovat i Alenka Dovžan.

Nakon izvlačenja startnih brojeva, službeni program "Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa" nastavio se defileom predstavnika dosadašnjih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju 1967. – 2017.

Utrku skijaških legendi pratio je i hrvatski premijer Andrej Plenković zajedno s ministrima Davorom Ivom Stierom, Garijem Cappellijem i Pavom Barišićem, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te dopredsjednik Međunarodnog skijaškog saveza (FIS) Janez Kocijančić.

Staza u Bakačevoj ulici bit će postavljena do 15. siječnja, a na njoj će biti organizirana škola skijanja za djecu u okviru kampanje Međunarodne skijaške federacije "Bring Children to the Snow".

U Zagrebu je nastupilo čak 18 osvajačica i osvajača Svjetskog kupa, a ovo su njihova imena i popis ostvarenja u Svjetskom kupu.

JANICA KOSTELIĆ (Hrvatska) - 35 godina, tri velika Globusa, 30 pobjeda i 55 postolja u Svjetskom kupu

IVICA KOSTELIĆ (Hrv) - 37 godina, jedan veliki Globus, 26 pobjeda i 60 postolja u Svjetskom kupu

Alberto Tomba (Ita) - 50 godina, jedan veliki Globus, 50 pobjeda i 88 postolja u Svjetskom kupu

Tina Maze (Slovenija) - 33 godine, jedan veliki Globus, 26 pobjeda i 81 postolje u Svjetskom kupu

Annemarie Moser-Pröll (Austrija) - 63 godine, šest velikih Globusa, 62 pobjede i 113 postolja u Svjetskom kupu 

Petra Kronberger (Austrija) - 47 godina, tri velika Globusa, 16 pobjeda i 35 postolja u Svjetskom kupu

Pernilla Wiberg (Švedska) - 46 godina, jedan veliki Globus, 24 pobjede i 61 postolje u Svjetskom kupu

Renate Götschl (Austrija) - 41 godinu, jedan veliki Globus, 46 pobjeda i 110 postolja u Svjetskom kupu

Michaela Dorfmeister (Austrija) - 43 godine, jedan veliki Globus, 25 pobjeda i 64 postolja u Svjetskom kupu

Nicole Hosp (Austrija) - 33 godine, jedan veliki Globus, 12 pobjeda i 57 postolja u Svjetskom kupu

Marcel Hirscher (Aut) - 27 godina, pet velikih Globusa, 41 pobjeda i 99 postolja u Svjetskom kupu

Marc Girardelli (Luk) - 53 godine, pet velikih Golubusa, 46 pobjeda i 101 postolje u Svjetskom kupu

Jean-Claude Killy (Fra) - 73 godine, dva velika Globusa, 18 pobjeda i 24 postolja u Svjetskom kupu

Karl Schranz (Aut) - 78 godina, dva velika Globusa (1969, 1970), 12 pobjeda i 23 postolja u Svjetskom kupu

Andreas Wenzel (Lih) - 58 godina, jedan veliki Globus, 14 pobjeda i 48 postolja u Svjetskom kupu

Michele Jacot (Francuska) - 64 godine, jedan veliki Globus, 10 pobjeda i 21 postolje u Svjetskom kupu

Lise Marie Morerod (Švicarska) - 60 godina, jedan veliki Globus, 24 pobjede i 41 postolje u Svjetskom kupu

Tamara McKinney (SAD) - 54 godine, jedan veliki Globus (1983), 18 pobjeda i 45 postolja u Svjetskom kupu

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider