Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
stižu legende

Sve što trebate znati o skijaškom spektaklu u centru Zagreba

Između dvije utrke Snježne kraljice skijaški spektakl seli u sami centar hrvatske metropole.

U utorak i četvrtak Sljeme će još jednom ugostiti najbolje svjetske slalomašice i slalomaše. Prvo su u akciji skijašice, a dva dana kasnije skijaši među kojima ćemo možda i posljednji put na njegovoj stazi vidjeti Ivicu Kostelića.

Između dvije sljemenske utrke u srijedu ćemo vidjeti skijaški spektakl u samom centru Zagreba, u Bakačevoj ulici koja ide od katedrale do Trga bana Jelačića gdje se nalazi cilj. Organizatori su kamionima iz Biste dopremili 900 kubika snijega, a staza će biti dugačka161 metar i široka 10,5 metara.

Od Kaptola do Manduševca će se u srijedu od 19.15 spuštati legende skijanja među kojima će biti i naši Janica i Ivica Kostelić.

"Ukupni budžet za Snježnu kraljicu je ove godine 23.5 milijuna kuna, od toga 75 posto sredstva kao i prijašnjih godina dokle iz komercijalnih izvora kao i prijašnjih godina, znači sponzori, tv prava, prodaja uilaznica i cijeli ovaj program koji imamo ove godine, koji zamjenjuje utrku legendi koje smo imali prijašnjih godina je uklopljen u cijeli taj budžet", ističe Kristina Laco iz organizacijskog odbora Snježne kraljice.

Svjetske legende u cilju kod Manduševca

Na startu će biti postavljena slalomska vrata kakva su su bila u Svjetskom kupu prije pola stoljeća, a na cilju najsuvremenija vrata čime organizatori žele pokazati kako se tehnologija mijenjala kroz godine. Svaki od sudionika će nositi dio opreme iz svog vremena, a Janica i Ivica Kostelić će imati priliku ipak pobijediti u svom gradu. Janica je na sljemenskom slalomu 2006. bila treća, dok je Ivica dva puta bio drugi (2008, 2009) i jednom treći (2012).

Revijalnu utrku predvodit će prva dva skijaša koja su ponijela naslov pobjednika Svjetskog kupa legendarni Francuz Jean-Claude Killy (1967, 1968) i Austrijanac Karl Schranz (1969, 1970). Nastupit će i rekorderka po broju osvojenih Velikih globusa, Annemarie Moser-Pröll koja je čak šest puta ponijela naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa, pet puta u nizu od 1971. do 1975. godine, te još jednom 1979. godine.

Zagreb će u Bakačevoj vidjeti i muške rekordere - Marca Girardellija i Marcela Hirschera. Obojica u svojem vlasništvu imaju pet Velikih globusa, i dok ih je Girardelli osvajao svakih nekoliko godina (1985, 1986, 1989, 1991, 1993), Hirscher je to ostvario posljednjih pet godina u nizu. Hircher će ujedno biti i najmlađi predstavnik u ovoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa, te uz našeg Ivicu Kostelića i jedini koji će nastupiti i u revijalnoj utrci, ali i u slalomskoj utrci dan kasnije na Sljemenu. U bakačevoj će nastupit i 'Tomba la Bomba", talijanski skijaš Alberto Tomba koji je bio pobjednik Svjetskog kupa 1995. godine.

Andreas Wenzel u Zagreb dolazi bez sestre Hanni, pa će tako naši Janica i Ivica Kostelić ipak biti jedini par braće i sestara na utrci. Brat i sestra Wenzel bili su najpoznatiji obiteljski par u svijetu skijanja do pojave Kostelića. Andreas je, poput Ivice, Veliki globus osvajao jednom, i to 1980. godine kad je najbolja bila i njegova sestra u ženskoj konkurenciji. Ipak, Janica je bila uspješnija od Hanni, jer je za razliku od nje koja je dva puta bila ukupna pobjednica Svjetskog kupa, Janica to učinila tri puta (2001, 2003, 2006).

Bakačeva ulica pozdravit će i Tamaru McKinney, jedinu Amerikanku koja je osvojila Veliki globus do pojave Lindsey Vonn, ali i legendarnu Šveđanku Pernillu Wiberg, koja je uzor bila i našoj Janici Kostelić, te sjajnu Tinu Maze koja je ove sezone i službeno okončala svoju karijeru.

Osim ukupnih pobjednika Svjetskog kupa središnju proslavu "Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa" uveličat će i stari prijatelji utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa "Snow Queen Trophy", skijaši i skijašice s iznimnim karijerama, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Hans Enn, Bojan Križaj, Gunther Mader, Marco Büchel, Kristian Ghedina, Thomas Sykora, Špela Pretnar, Urška Hrovat i Alenka Dovžan.

Škola skijanja u centru grada

Revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa u centru grada prethodit će na istoj gradskoj stazi izvlačenje startnih brojeva za mušku utrku kada će se s početkom u 18.15 sati, a 15 najboljih slalomaša svijeta spustiti Bakačevom ulicom do glavnog zagrebačkog trga na skijama po svoje startne brojeve za sutrašnju utrku.

Nakon izvlačenja startnih brojeva, službeni program "Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa" nastavit će se defileom predstavnika dosadašnjih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju 1967. – 2017.

Staza u Bakačevoj ulici bit će postavljen do 15. siječnja, a na njoj će biti organizirana škola skijanja za djecu u okviru kampanje Međunarodne skijaške federacije "Bring Children to the Snow".
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider