Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U Madridu će biti glavni

Real priprema transfer stoljeća: Barcin as 'dragulj' u kraljevskoj kruni

Spekulira se kako Real Madrid u ljetnom prijelaznom roku želi dovesti zvijezdu Barcelone Neymara...

Florentino Perez neće odustati od Neymara, ako žalbom uspije srušiti FIFA-inu odluku o zabrani registracije novih igrača u sljedeća dva prijelazna roka, ponovno se zakotrljala priča u španjolskim medijima.

Dva-tri dana prije Nove godine katalonski Sport izašao je s informacijom kako predsjednik Reala pokušava održati kontakt s Neymarovim ocem, a uoči dodijele Zlatne lopte spekulacije je ponovno razbuktao Roberto Carlos, koji je bi trebao ući u stožer Zinedine Zidanea, novog trenera Real Madrida.

I dalje traje 'rat' u Barceloni: Na udaru Shakira, Messi i osnivači Barce

„Mogu dovesti Neymara u Real. Uvjeren sam da će sljedeće godine biti još bliže Zlatnoj lopti“, ispalio je slavni Brazilac u televizijskoj emisiji Punto Pelota.

Iako je Neymar u prosincu izjavio da želi ostati u Barceloni, još uvijek nije potpisao ugovor o produženju ugovora, što je po nekima znak da Madriđani imaju šansu preoteti ga Barceloni.
Spekulacije o Realovu obnovljenu interesu za Neymara traju od ljeta, kada je otac brazilske zvijezde konsternirao katalonsku javnost izjavom da postoji mogućnost da njegov sin napusti Camp Nou.

„Ako nam se ne dopusti raditi, morat ćemo otići“, kazao je Neymar senior aludiravši na njihove probleme s poraznim vlastima u Španjolskoj.

Optužbe za korupciju i prijevaru

Krajem studenog i početkom prosinca situacija se ponešto primirila, Neymar je potvrdio da mu je namjera ostati u Barceloni, a na Camp Nouu su isticali kako vjeruju da će pregovori oko produženja ugovora uskoro biti zaključeni. No, to se još uvijek nije dogodilo, a u međuvremenu se Neymar suoči s novim problemima. Sudac Jose de la Mata prihvatio je tužiteljev zahtjev i pozvao Neymara da se zajedno sa svojim ocem te bivšim i sadašnjim predsjednicima Barcelone i Santosa početkom veljače pojavi na svjedočenju.

Neymarovi su zajedno s čelnicima Barcelone optuženi za korupciju i sudjelovanje u poreznoj prijevari prilikom transfera iz Santosa u Barcelonu prije dvije godine. Real temelji svoj optimizam upravo na tom podatku i činjenici da je Barcelona u financijskim problemima te posljedično logičnoj pretpostavci da teško može udovoljiti Neymarovim apetitima, koji su poprilično narasli nakon što je „eksplodirao“ u prvom dijelu sezone i pokazao da može zamijeniti najveću zvijezdu kluba Lionela Messija i voditi Barcelonu ka trofejima.

Brazilac traži ulazak u isti platni razred s Messijem, koji navodno ima godišnju plaću oko 21 milijun eura, dok je Neymar trenutačno negdje na 13.5 milijuna. Kako su Barcelonini izdaci za plaće igrača narasli do neslućenih razmjera, a profit kluba se posljedično smanjio, prema financijskim izvješćima s posljednje Skupštine kluba, jasno je da bi veliko povećanje plaće Neymaru bilo novo financijsko opterećenje za katalonski klub, a uz to bi, kao i uvijek u ovakvim situacijama, izazvao lančanu reakciju kod ostatka momčadi.

Messi i Neymar stajat će Barcu 80 milijuna eura godišnje

Ako Barcelona pristane na Neymarove zahtjeve, samo bi na ime njegove i Messijeve plaće imala godišnji trošak od 80 milijuna eura u bruto iznosu, a gdje su još ostale zvijezde Luis Suarez, Iniesta, Pique, Busquets, Rakitić..., čiji bi „želuci“ bez sumnje također proradili.

Madriđani su uvjereni da Barcelona teško može financijski izdržati a da ne proda nijednu od svojih najvećih zvijezda. Osim toga, spekulira se kako se Neymarovima baca na stol i priča kako je Real puno utjecajniji u španjolskim političkim krugovima od Barcelone te da prelaskom u Madrid može zaboraviti na „dosađivanje“ sudova. Jedan od aduta Madriđana je i obećanje da će u Realu imati najbolji mogući tretman i da neće biti u sjeni nijednog igrača, dok se u Barceloni mora pomiriti s time da je Messi broj 1. Na taj način imao bi daleko bolje izglede za osvajanje Zlatne lopte.

Nakon rezultatskog fijaska u prošloj i lošeg starta u novoj sezoni, Perez se našao na udaru navijača, predsjednička fotelja opasno mu se zatresla. Ako Zidane ne uspije osvojiti prvenstvo ili Ligu prvaka, lako se može dogoditi da se na Santiago Bernabeuu zavijore bijeli rupčići i da Perez bude prisiljen odstupiti, kao što je to bilo i u pravom mandatu.

Perez želi Neymara, Lewandowskog i Hazarda

Stoga predsjednik Reala želi imati „osigurač“ s kojim će amortizirati bijes navijača u slučaju rezultatskoj neuspjeha. Taj „osigurač“ trebala bi biti nova zvjezdana pojačanja, a teško da može pronaći spektakularnije lice od Neymara. Zna se da za Realove navijače nema veće sreće od „otimanja“ najboljih igrača najvećem suparniku. Neymar bi bio gotovo savršena utjeha, jedino bi "krađa" Messija jače odjeknula. Bio bi to "transfer stoljeća", najvrjedniji dragulj u Realovoj "kraljevskoj kruni".   

Međutim, Neymarova otkupna klauzula iznosi vrtoglavih 190 milijuna eura, a kako Perez namjerava dovesti još Roberta Lewandowskog i možda Edena Hazarda, čak i za Real bi to bio ogroman izdatak. Prilično je jasno da bi se Real morao riješiti nekih igrača, i to ne bilo kojih, već najvećih zvijezda - Cristiana Ronalda ili Garetha Baela, ili možda obojice.

U ovom trenutku teško je reći tko je najbliži izlaznim vratima Santiago Bernabeua. Sve će ovisiti o rezultatu na kraju sezone. Ako Real opet ostane praznih ruku, nema sumnje da će uslijediti „oluja“. Navijači će „podivljati“, tražit će se temeljito „čišćenje“ svlačionice i kupovinu novih zvijezda. Perez će morat odgovoriti na adekvatan način ili će biti prisiljen odstupiti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider