Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj se primakao?

Barca bijesna i panično zabrinuta: Neymar se 'uništava' poput Ronaldinha

Neymaru se u Kataloniji sve više predbacuje da više razmišlja o noćnim provodima nego o nogometu

Na recentnom slučaju Barcelone po tko zna koji put se potvrdilo kako se u nogometu praktički preko noći sve može okrenuti za 180 stupnjeva.
Barcelona je od opće euforije i bujice pohvala došlo do potpunog očaja i lavine kritika u samo dva tjedna. Panika je vidljiva na svim stranama. Sve što do jučer u Kataloniji nikome nije smetalo, sada je odjednom upitno i podložno kritici. Kada pobjeđuje, „konju“ se ne gleda u zube, no kada počne gubiti, smetaju i nakostriješene dlake na leđima. Uvijek je to tako, posebice u nogometu.

Jedan od uzroka Barcelonina sunovrata zacijelo je katastrofalna forma njezinih glavnih vedeta, Lionela Messija i posebice Neymara. Kako je Messi „zaštićeno božanstvo“ u Kataloniji, tamošnji medij „startali“ su na brazilskog napadača.

Nesportski život i koketiranje s Realom

Popularna La Vanguardia „iznenada“ primjećuje kako Brazilac ne živi sportskim životom te konstatira da bi to mogao biti jedan od razloga loše forme i vidljive nervoze u posljednje vrijeme. Navodno su u Barceloni iznimno zabrinuti Brazilčevim životnim stilom. Neymaru se sve više predbacuje da više razmišlja o noćnim provodima i „naslikavanju s dežurnim ljepoticama“ po društvenim mrežama nego o nogometu.

Još do jučer nikome smetalo što je Neymaru dopušteno da odleti u Brazil na rođendansku zabavu njegove sestre, a sada je to odjednom problem i znak nepoštivanja klupske discipline. Odjednom se primjećuje kako je na komemoraciju Johanu Cruyffu došao u sunčanim naočalama i šiltericom okrenutom naopačke, čime je navodno pokazao nepoštovanje prema klupskoj legendi, a zna se da je Cruyff bio protiv dovođenja Neymara, jer je smatrao da će momčad trpjeti zbog rivaliteta s Messijem.

Kad sve to povežete s maratonskim pregovorima oko produženja ugovora i ponovno pokrenutim spekulacijama oko koketiranja s Realom, pa mnogobrojnim kontroverznim izjavama njegova oca i menadžera te velikim problemima sa španjolskim i brazilskim poreznim vlastima, lako je zaključiti da bi se u narednih nekoliko dana mogla otvoriti nova medijska fronta protiv Neymara, posebice ako Barcelona posrne u sljedećem kolu Primere.

Usporedbe s Ronaldinhom

Neymara se već počinje uspoređivati s Ronaldinhom, odnosno njegovom posljednjom fazom na Camp Nouu, kada je dolazio na treninge izravno s noćnih tuluma okružen tucetom starleta. Iako je Ronaldinho „do groba“ zadužio Barcelonu pretvorivši je iz gubitničkog u pobjednički klub, ona se s njim beskompromisno obračunala, kao i sa mnogim svojim zvijezdama kroz povijest, od Maradone i Schustera do Romarija.

Navodno je Joan Laporta poslušao Josepa Guardiolu i u rukavicama „bacio Ronaldinha niz stube Camp Noua“. Procjena je bila da je „Gaučo“ dao svoje i da će biti remetilački faktor ako ostane u klubu. Naravno, kao i uvijek u takvim prilikama prvo se krenulo s medijskom pripremom kako bi se amortizirao eventualni bijes navijača. Malo pomalo stvarala se klima da Ronaldinho više šteti nego što doprinosi, čemu je zaigrani Brazilac svojski doprinosio nesportskim životom i sve bljeđim igrama, pa je na kraju doživio da mu Camp Nou priređuje koncerte zvižduka.

Ronaldinho je morao otići i sam je shvatio da je tako najbolje, a vrijeme je pokazalo da je to bila dobra odluka. Da je „kralj noćnog života“ ostao u Barceloni, tko zna kako bi se pisala povijest i bi li Katalonci osvojili sve što su osvojili u sljedećim godinama?

Je li vrijem da se Barca riješi Neymara i uzme 190 milijuna eura?

Zaključak je da se Barcelona na vrijeme riješila Ronaldinha. Je li vrijeme da se riješi i Neymara? Ili možda Messija? To je doista teško reći, ali Neymarova priča neodoljivo podsjeća na Ronaldinhovu. Ako Barcelona ne uspije osvojiti titulu prvaka, bit će to za Katalonce katastrofa epskih razmjera, s obzirom na razvoj sezone i činjenicu da su 24. „recku“ podsvjesno upisali prije pet-šest kola, te u isto vrijeme najavljivali novi „treble“, odnosno povijesnu obranu trostruke krune.

Kako sada stvari stoje, lako je moguće da se hipotetski najuspješnija sezona pretvori u najveći fijasko Barcelone u povijesti. Nije teško predvidjeti što bi se u tom slučaju dogodilo i s kakvim bi se kritikama Katalonci suočili. Netko bi morao biti krivac. Većina tereta najvjerojatnije bi pala na leđa sve nervoznijeg Luisa Enriquea, ali ne bi prošli „lišo“ ni igrači. Sve nam se čini da bi Neymar bio prvi na udaru. To se već sada može osjetiti. U tom slučaju nije teško zamisliti njegov odlazak iz Barcelone.

A i 190 milijuna eura je ipak 190 milijuna eura. Barca bi tim novcem pokrpala gotovo sve rupe u proračunu i osigurala sredstva za kupovinu novih zvijezda. Uz neizbježno "uzeo ga je 'slatki život'", već vidimo da bi to bilo opravdanje za prodaju Neymara. Ako bi se poklopili zvižduci s tribina Camp Noua, opravdanje ne bi ni trebalo.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider