Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Suci više ne pomažu

Totalni raspad Barce: Piqueu 'maca popala jezik', Messi i Neymar šeću kao na korzu

Suprotno svim predviđanjima završnica sezone u španjolskoj Primeri bit će dramatična i potpuno neizvjesna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napisali smo nakon poraza na Anoeti da se čini kako Barcelonu lagano hvata panika. Sve što je uslijedilo nakon toga govori da smo pogodili s prognozom.

Barcu hvata panika: 'Nema penala i isključenja, nema pobjede'

Nakon remija kod Villarreala, Barcelona se raspala kao „bugarska skupština“. Kako drugačije okarakterizirati ispadanje iz Lige prvaka u okršaju s Atleticom i samo jedan osvojeni bod u posljednja četiri kola Primere? Remi kod Villarreala, poraz u „el clasicu“ na Camp Nou, poraz kod Real Sociedada i sada poraz od Valencije u Barceloni. Samo jedna riječ: katastrofa!

Prije četiri kola Barcelona je imala osam bodova više od Atletica i čak 12 više od Reala. Sada je poravnata s Atleticom i ima samo bod više od Reala.
Katalonci su još uvijek na prvom mjestu, jer imaju bolji međusobni skor s Atleticom. Barcelona je u međusobnim ogledima bolja i od Reala, što na kraju može biti presudno, no kako trenutačno stvari stoje, lako se može dogoditi da Barcelona nastaviti nizati loše rezultate i na kraju sezonu završi druga ili treća s nekoliko bodova zaostatka za vodećim. Nakon svakog poraza, što u prvenstvu što u Ligi prvaka, Katalonci su trubili da nisu psihološki uzdrmani i da će to pokazati na travnjaku. Kako su se grdno prevarili. Ništa im ne polazi za rukom, odnosno nogom.

Prorok Arbeloa

Cinici će reći da je „pipa zatvorena“ onog trenutka kada su im suci prestali olako svirati jedanaesterce i isključenja. Doista proročanski sada zvuči post stopera Alvara Arbeloe kada je nakon Barcina poraza na Anoeti sarkastično napisao: „Kako je teško pobijediti kada igraš protiv jedanaestorice.“

Katalonci su i na utakmici s Valencijom pritiskali suca, bunili se i žalili gotovo na svaku drugu odluku. Uobičajeno je najviše vikao i mahao rukama Gerard Pique, koji se na kraju utakmice bacio na koljena hvatajući se za glavu kada je promašio čisti "zicer" za izjednačenje. Kakva simbolika! Čini se da je poslovično zajedljivom Piqueu „maca popala jezik“. Ovaj put se nije javio s provokativnim postovima na društvenim mrežama, što je redovito radio kada bi, recimo, Real „kiksao“. Što ti je karma, kao da to netko gore gleda, bilježi i vraća s kamatama.

Tko će biti španjolski prvak?

Ukupno glasova:

Nikada se u povijesti Primere nije dogodilo da jedna momčad prokocka  devet ili više bodova prednosti u odnosu na prvog pratitelja u drugom dijelu sezone. Barcelona je na najboljem putu da se izjednači s Real Madridom koji je pod vodstvom Carlosa Queiroza u sezoni 2003/04. ispustio osam bodova prednosti. Nakon 26. kola Reala je imao 59, a Valencia 51 bod. Na kraju sezone je Valencia je pod vodstvom Rafaela Beniteza osvojila titulu sa 77 bodova, dok je Real završio tek četvrti sa 70 bodova.

Sunovrat započeo na El Madrigalu

Prestigli su ga i Deportivo i Barcelona, koja je u tom 26. kolu imala čak 13 bodova manje. Iako će mnogi reći da je za Barcelonu pošlo sve u krivom smjeru nakon povratka glavnih igrača Messija, Suareza i Neymara s reprezentativnih akcija u Južnoj Americi, sunovrat Katalonac zapravo je krenuo prije toga na El Madrigalu, gdje su u nešto više od pola sata do kraja utakmice prokockali vodstvo od 2:0 iz prvog poluvremena.

Dakako da je Barcelona najveći psihološki udarac doživjela u „el clasicu“, kada se nakon odlične igre i vodstva od 1:0 potpuno raspala u posljednjih pola sata utakmice. Real je prvo izjednačio pa s igračem manje i dotukao Katalonce na njihovom bunjištu. To je bio nagovještaj Barcina kolapsa koji se dogodio u sljedeća dva tjedna.

Još se jednom pokazalo da Barcelona nema rješenje kada zakažu njezine glavne vedete. Pad forme Messija i posebice Neymara spada u rubriku „vjerovali ili ne“. Ono što je posebice uočljivo njihovo je gotovo pa „španciranje“ terenom, šeću kao da su na korzu, gotovo da se nisu ni oznojili u posljednjih nekoliko utakmica. No, tako je uvijek kada Barca gubi, kada pobjeđuje nitko to ne zamjećuje.

Luda završnica sezone

Drugi dio priče je trener. Luis Enrique nije napravio praktički ništa da prodrma momčad, izgubljen je u vremenu i prostoru, samo gleda i ništa ne poduzima. Sve se svodi na iščekivanje da Messi proradi, a kada se to ne dogodi, Barcelona gubi utakmice. Može li se Barcelona pribrati i oporaviti u posljednjih pet kola? Jasno da može, ali to je u ovom trenutku veliko pitanje. Sve tri momčadi imaju podjednako težak raspored do kraja prvenstva.

Moglo bi se zaključiti da je Barceloni ipak lakše nego Realu i Atleticu, jer je ispala iz Lige prvaka, no i to je veliko pitanje, jer se u Madriđani u puno boljoj „mentalnoj situaciji“, dok su Katalonci psihološki i na sve druge načine snažno uzdrmani. Čini se da je njihov pad više psihološke nego fizičke naravi. Ako su bili umorni za „el clasico“, imali su dovoljno vremena da se odmore za sljedeće utakmice, sve ostalo su priče bez pokrića. Kako god, suprotno svim očekivanjima čeka nas dramatičan završetak sezone.

Raspored u posljednjih pet kola:

34. kolo
Deportivo - Barça
Athletic - Atlético
Real Madrid - Villarreal

35. kolo
Rayo Vallecano - Real Madrid
Barça - Sporting de Gijón
Atlético - Málaga

36. kolo
Real Sociedad - Real Madrid
Betis - Barça
Atlético - Rayo Vallecano

37. kolo
Real Madrid - Valencia
Barça - Espanyol
Levante - Atlético

38. kolo
Deportivo - Real Madrid
Granada - Barça
Atlético - Celta
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider