Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Počeo obračun

VIDEO Provokacija iz Madrida: Raul razbjesnio Barcu, Messijev gol opet izaziva buru

Dvoboj Valencije i Barcelone na Mestalli u prošlom kolu Primere i dalje izaziva burne polemike u Španjolskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iza dramatičnog, ali i incidentima naelektriziranog derbija s Mestalle, koji je obilovao kontroverznim situacijama, ostali su brojni repovi. Barcelona je slavila sa 3:2 golom Lionela Messija iz jedanaesterca u sudačkoj nadoknadi. I jedna i druga momčad imale su primjedbe na suđenje Undiana Mallenca, no domaćin se ipak bile puno žešće.

Udar na Barcu: Real štedi i priprema najveću operaciju u povijesti

Dok su se Katalonci žalili na grubu igru domaćina, koju Mallenco po njihovom mišljenju nije adekvatno sankcionirao, Valencia je uložila žestoke proteste na neke sporne odluke poznatog ali i kontroverznog suca iz Pamplone.

Najveće proteste Valencije prouzročio je prvi gol Barcelone na otvorenju utakmice, a kojeg su mnogi sudački eksperti okarakterizirali neregularnim. Messi je pucao s vrha šesnaesterca, a Luis Suarez preskočio je loptu i ona je odsjela u desnom donjem kutu Diega Alvesa.

Budući da je Suarez bio u očitom zaleđu, igrači Valenciji oštro su protestirali kod Mallenca tražeći da poništi gol, no ovaj je to odbio smatrajući da Urugvajac nije utjecao na igru. Mnogi su sudački eksperti u Španjolskoj, a među njima i ekspert Marce Andujar Oliver, inače vrlo realan i stručan, procijenili su kako je Mallenco pogriješio.

Tehnička komisija: Messijev gol regularan

I kada se već donekle prašina slegla oko te situacije, nove polemike izazvala je ekspertiza Tehničke komisije zadužene za analizu suđenja koja smatra da je Mallenco donio odluku u duhu pravila nogometne igre. Iako službeno priopćenje još nije izašlo, informaciju donosi „El Partidazo de la COPE“.

Objašnjenje je sljedeće: Nakon video analize i empirijske provjere, zaključak je da je vratar Valencije bio je na dovoljnoj udaljenosti od Suareza, na nekih pet-šest metara, pa je imao dovoljno vremena i prostora za adekvatnu procjenu u kojem smjeru je upućena lopta.

Ne treba ni govoriti da je ovo objašnjenje izazvala novu lavinu polemika i kritika. Dok su Katalonci dočekali analizu s neskrivenim oduševljenjem, dobar dio ostatka Španjolske, posebice Valencia i Madrid još žešće su napali sudačku organizaciju.

Madriđani razbjesnili Katalonce

Druga stvar o kojoj se najviše priča i polemizira u Španjolskoj jest ponašanje igrača Barcelone u finišu utakmice. Dok su slavili pobjednički gol među igrače Barcelone doletjela je prazna plastična boca koja je pogodila Neymara, ali od „siline udarca“ pao je i Suarez poput čunja. Messi je burno reagirao prema tribinama i svojom psovačkom reakcijom dodatno „zapalio“ stadion.

Katalonci su „poludjelu“ na odluku Natjecateljske komisije da kazni Valenciju sa prema njima smiješnom kaznom od 1500 eura. Još više im smeta što se u pojašnjenju odluke između redova provlači optužba na račun igrača Barcelone da su svojim ponašanjem provocirali publiku te da su time zapravo sukrivci za incidentnu situaciju.

Barcelona je reagirala javnim priopćenjem oštro osudivši obrazloženje Komisije nazvavši ga potpuno neprimjerenim. Međutim, Katalonci su se u potpunosti razbjesnili na reakcije „najdražih prijatelja“ iz Madrida. Madridski mediji poveli su kampanju u kojoj osuđuju Barcelonine igrače zbog nesportskog i provokativnog ponašanja. Najviše su se izbezumili kada se javio Raul Gonzalez i upozorio da bi nogometaši trebali pripaziti kako proslavljaju pogotke, posebice na gostujućim terenima.

Vatrena uvertira za "el clasico"

Naravno da su Katalonci odmah izvukli snimku čuvene Raulove proslave gola u „el clasicu“ 2000., kada je s prstom na ustima trčao prema tribinama. Madridski mediji tada su unisono objavili: „Raul utišao Camp Nou!“
Katalonci Raulove proslave pogodaka još nekako i mogu progutati, jer ga smatraju uglavnom korektnim sportašem, ali „crvena krpa“ im je bahati Cristiano Ronaldo, koji je u „el clasicu“ iz sezone 2011/12. napravio nešto slično kao i Raul.

Podsjećaju da su i tada naslovnice madridskih medija krasili slični naslovi i da baš nitko nije spominjao neprimjereno ponašanje, a sada im odjednom smeta kada slične geste rade igrači Barcelone, koji su, uzgred rečeno, u posljednjih desetak godina pokupili najviše nagrada za „fairplay“.

Katalonci ocjenjuju da su opet na djelu dvostruki standardi i klasično farizejsko ponašanje Madriđana, ali i Komisije koja je svih ovih godina nehajno prelazila preko brojnih incidenata koje je izazvao Ronaldo, praveći se slijepom i gluhom, iako je o udarnju protivničkih igrača bez lopte, psovanju sudaca, suparničkih igrača, pa i suigrača te neprimjernim gestama prema navijačima brujala cijela Španjolska i Europa.

El Mundo Deportivo posebice izdvaja čuveni slučaj iz Cordobe kada se Komisija pravila da nije vidjela što je napravio pri izlasku s terena nakon što je dobio crveni karton. Kako god, međusobne optužbe Katalonaca i Madriđana sijevaju sa svih strana. "El clasico" je tek u 14. kolu, ali vatrena uvertira je već počela.



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider