Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Egocentrik bez premca

VIDEO Ronaldo - razmaženo dijete ili provokator: Ovo je dugačka lista grijeha!

„Šamaranje, udaranje i povlačanje za kosu“ u Cordobi samo je još jedan u dugom nizu ispada Cristiana Ronalda...

Ronaldo je u karijeri, igrajući za klubove, devet puta isključen, četiri puta u dresu Manchester Uniteda i pet puta otkada je u Real Madridu, dok, primjerice, njegov arhi-rival sa suprotne strane galaksije, Lionel Messi, nikada nije dobio crveni karton u deset godina koliko nastupa za seniorsku momčad Barcelone.

Cinici će reći da je Ronaldo samo devet puta isključen, brojka bi zasigurno bila i veća da nije bio igrač Manchester Uniteda i Reala. Pod okriljem i zaštitom velikih klubova mnogo puta mu je progledano kroz prste, suci su mu tolerirali ono što drugima ne bi. Nije li nedavno triput udario Godina, a nije dobio ni žuti karton?

I Messi je imao svojih „žutih minuta“, vjerojatno bi u nekim slučajevima „pocrvenio“ da ne igra za Barcelonu i da se ne zove Messi, ali njegova ponašanje na travnjaku ipak je puno uzornije. Ronaldo je, sada se to već može reći, teži recidivist, sklon provokacijama, agresivnim i nervoznim reakcijama, posebice u trenucima nemoći. Ponekad reagira kao razmaženo dijete kojem uzmete najdražu igračku iz ruku.

Da je iznimno tašt i egocentričan, pokazao je mnogo puta, kao i da teško podnosi poraze i osobne neuspjehe, sitne provokacije navijača, sjetite se samo Maksimira i kako je reagirao na skandiranje zagrebačke publike Messiju. Mora biti voljen, mažen i pažen, inače se ne osjeća dobro, čak ni u Madridu, gdje ga otpočetka drže kao kap vode na dlanu, ali opet nije bio zadovoljan pa je ne tako davno, sjetit ćete se, tražio još veću pažnju i potporu u lovu na osobne trofeje. I dobio ju je. Kako god, od Ronaldovih incidenata i ispada može se složiti poprilično dugačak i zanimljiv video uradak.

Bit će zanimljivo vidjeti koliku će mu kaznu odrezati disciplinska komisija? Real je, jasno, upregnuo sve moguće poluge kako bi opravdao Ronalda i ublažio incident. Javili su se čak i igrači Cordobe koji mu oproštaju sve „grijehe“. Ako se utvrdi da nije bilo namjere za agresiju, Ronaldo će dobiti između jedne i tri utakmice kazne, u suprotnom između četiri i dvanaest utakmica.

Glavni sudac utakmice u Cordobi u službenom je izvješću zapisao da je Ronaldo „udario suparnika dok je ovaj bio daleko od lopte“. E sad, problem je što formulacija termina „udario“ može biti dvojaka, može se okarakterizirati kao nasilno ponašanje ili otvorena agresija? To je ostavljeno na slobodu disciplinske komisije. Ako je nasilno ponašanje, onda je kazna blaža.

Međutim, udaranje Edimara nije bio jedini incident koji je Ronalda napravio na utakmici s Cordobom. Prije toga je ošamario Castra, ali je ostao bez kazne. Sudac to nije vidio.

Udruga profesionalnih španjolskih klubova od nedavne pogibije navijača Deportiva u Madridu proglasila je nultu stopu tolerancije prema navijačkom nasilju, ali i nasilju na travnjaku i provokacijama, kako navijača prema igračima tako i igrača prema navijačima. Ronaldovo ponašanje može se okarakterizirati kao provokativno, s namjerom dizanja tenzija na terenu i tribinama.

Vidjet ćemo što će u srijedu odlučiti disciplinska komisija? Ako Ronaldo dobije tri utakmice kazne neigranja, neće igrati u derbiju protiv Atletica 7. veljače na Vicente Calderonu, što bi nesumnjivo bio veliki udarac za Real.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider