Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
anonimac oduševio

Harry Potter njemačkog nogometa: Jedini zaustavio Guardiolu i to s tri klinca

Andre Schubert je s Bourssijom Mönchengladbach najveći hit Bundeslige...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Bundesligi se na jednom stadionu događa prava mala nogometna čarolija koja je jedan od vrhunaca imala protekle subote. Baš kao što je Napoli u Serie A doveo malo poznatog trenera i počeo ostvarivati sjajne rezultate, tako je Borussia Mönchengladbach na klupu dovela, za većinu, anonimca koji je koji mjesec kasnije srušio Bayern i stigao na treće mjesto.

Andre Schubert jedini je trener koji je ove sezone zaustavio, pobijedio Pepa Guardiolu i svemoćni Bayern. Bio je dokaz da ga pojedini mediji u Njemačkoj ne zovu bez razloga Harry Potter. Otkad je preuzeo klub, na Borussia Parku događa se prava čarolija.

Nakon trećeg mjesta prošle sezone i ulaska u Ligu prvaka ambicije Borussije su porasle. Zato je pet prvenstvenih poraza zaredom u mjesec dana bilo previše za čelnike kluba. Cijenu je platio čovjek koji je te prošle sezone radio odlične stvari, ali nogomet je surov biznis. Lucien Favre morao je otići nakon četiri godine provedene u Gladbachu.

Stigao zbog B momčadi, a onda napravio čudo

I tada momčad preuzima Andre Schubert, čovjek koji je ovog ljeta u klub stigao sa zadatkom da vodi B momčad. Prije toga nije imao neke velike reference. U St. Pauliju je dobio otkaz nakon svega sedam utakmica, a prije toga je dvije godine vodio Paderborn i vodio njemačke mlađe kadete.

Dva dana nakon što je preuzeo prvu momčad pobijeđen je Augsburg s 4:2. Smjena Favrea očito je bila pozitivan šok za igrače, mislili su svi, ali onda se dogodio čudesan niz. U njemačkom prvenstvu je ostvario šest pobjeda u nizu, a od ukupno 15 utakmica na klupi izgubio je samo jednu, i to od Manchester Cityja na svom stadionu kada je Sergio Aguero zabio u sudačkoj nadoknadi.

Osim posljednje pobjede protiv Bayerna, pobijedili su i Wolfsburg, dva puta Schalke (jednom u kupu u gostima) te s čak 4:1 berlinsku Herthu u gostima s kojom su na ljestvici izjednačeni s 26 bodova. Od deset utakmica u Bundesligi Borussia (M) je od mogućih 30 osvojila čak 26 bodova.

Bayern srušio s 19-godišnjom izbjeglicom iz Sirije

Pored Juventusa i Man Cityja osminu finala Lige prvaka nisu uspjeli izboriti, ali su još živi za proljeće u Europi. Dovoljno će biti da Juve ne izgubi u Sevilli, jer Nijemci imaju dva boda više od Španjolaca uoči zadnjeg kola.

Vratimo se na kraju još malo na svoj najveći trenerski uspjeh i nanošenje prvog poraza Bayernu u sezoni. Učinio je to zgusnuvši redove u praktički 5-4-1 formaciji zbog koje je specijalno za Guardiolu odustao od svoje standardne 4-4-2 s dvojicom napadača.

Ono zbog čega je dobio dodatne pohvale je činjenica da je to učinio s tri 19-godišnjaka u prvih 11. Od te trojice, Danac Andreas Christensen i Švicarac Nico Elvedi igrali su u sredini obrane dok je mladić Mahmoud Dahoud nova nada njemačkog nogometa, a sirijska je izbjeglica. Upravo je na debiju Schuberta ovaj mladi Kurd zabio svoj prvi gol za Borussiju, a protiv Man Cityja imao čak 10 oduzetih lopti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider