FIGHT!
SPORTOVI
breaking news !: USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda
FIGHT!
Velika priča...

Zašto je boks opet velik... Nestrpljivo se čeka noć sa subote na nedjelju

Ovaj je meč privilegija generacije. Prvenstveno one čije budilice na 'iPhoneima' ne znaju za rečenicu ''kad smo se dizali zbog Tysona i Lewisa...''

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''E, kad je taj Pakvajo?'', pitao me neki dan kolega fanatik hokeja i engleskog nogometa.

''Pakijao stari'', odgovorio sam.

''Ma da, kad se mlate. Znaš, gledao bi to'', prvi me put sa zanimanjem pitao nešto o borilačkim sportovima.

Gledajte UŽIVO boksački 'meč stoljeća' na Novoj TV i Gol.hr!

VIDEO Pacquaio prijeti: Kad sam autsajder, do kraja mi proradi instinkt ubojice

Tyson "nokautirao" Mayweathera nakon bahate izjave o Aliju

I nije prvi. Vjerojatno i vi koji svakodnevno čitate sve što vas zanima između konopaca ringa imate posljednjih dana puno svojih ''Pakvajo'' prijatelja. Oni su čuli. Kao da se otvara novi disko u gradu. Čuli su da je nakon toliko godina čekanja u noći sa subote na nedjelju negdje 'špica', a vi znate sve o tome. I čekali ste toliko godina na otvorenje.

Mayweather i Pacquiao nam otvaraju nakon toliko godina škrinju starih svezaka na kojem su napisane najveće boksačke priče. Jer nekada je baš ovako to izgledalo. Odbrojavali su se dani, secirali su se svi detalji koji bi se mogli dogoditi u ringu, u nevjerici gledali iznosi koje će junaci u rukavicama ponijeti kući. A meč nije ni počeo.

Svijet se podijelio. Kao i u najvećim mečevima Sugar Raya, Alija, Fraziera, Holmesa, Tysona, Leonarda, Haglera, Hearnsa, Holyfielda, Lewisa... Uvijek je netko bio više 'lajav', uvijek je netko bio 'good guy', a netko 'bad guy'.

Sve to simboliziraju Amerikanac i Filipinac. Razmetljivi dekadentni princ Floyd i Slumdog Millionaire Manny. ''Ja sam najveći svih vremena'' Mayweather i ''želim bit inspiracija kako nešto možete napraviti od svog života'' Pacquiao. Američki san ''lijepog dečka'' koji bi najradnije na novčanicu od 100 dolara umjesto Benjamina Franklina i socijalne ikone Filipina koja na svoj rođendan pozove pola zemlje.

Marquez, De La Hoya, Cotto, Hatton, Margarito, Barrera, Maidana, Alvarez i mnogi drugi, vrlo dobro znaju koliko toga imaju za ponuditi ova dvojica. Svi oni ljubitelji sporta i boksa koji su ostali zarobljeni u rukavicama teške kategorije 90 - tih, kroz najave ovoga meča shvaćaju da su najbolji boksački tulumi posljednjih godina bili daleko od troznamenkastih kilograma na vagi. U ringu već godinama najbolje plešu dečki do 70 - tak kilograma, vrte daleko najveću lovu i nude spektakl.

Sve što se događa oko ovoga meča potvrda je i činjenice da sportska publika diljem svijeta unatoč ekspanziji slobodne borbe i kickboksa (koji je doduše pomalo na izdisaju) još uvijek nosi boks kao broj 1 u svom genetskom kodu. Boks je samo bio ošamućen od sterilne teške kategorije koja je njegov frontman. Sudac mu je odbrojao do devet i rekao evo ti još jedna prilika. Evo ti 'pound for pound' svjetski broj 1 i broj 2. Daj mi da vidim što mi nudiš. I već je sama najava ponudila zanimanje kakvo već godinama nismo imali.

Njihova priča je velika a nije ni počela. Velika je jer se čeka, jer traje kao sapunica. Velika je jer su srušili sve prepreke i znali su duboko u sebi da ni jedan neće mirno sklopiti oči prije spavanja ako nije pobijedio drugog. Ili bar pokušao. Velika je jer će budilice na iPhoneima biti navijene rano. Možda prvi put od kad iPhonei znaju za boks. Najveća je posljednjih desetak godina, jer i oni koji su zaboravili na boks oživjeli su sve one emocije koje su nam dali Tyson i društvo. Onim starijima Ali i ostali heroji. Čekanje, strepnja, rano ustajanje... Ne mogu dočekati. Vjerujem ni vi.

Meč stoljeća gledajte uživo na Novoj TV i Gol.hr u noći sa subote na nedjelju od 3:30, a snimku na Novoj TV u nedjelju od 21:00. Borilački spektakl komentirat će Željko Vela.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider