Košarka
SPORTOVI
Košarka
veliko priznanje

'Hrvatska ima talent da u Tokiju 2020. zaustavi dominaciju SAD-a'

Veliko priznanje za hrvatski košarkaški talent stiglo je direktno iz SAD-a...

Prema očekivanju vjerojatno svih poznavatelja košarke reprezentacija SAD-a lakoćom se prošetala do zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, unatoč činjenici da je dovela 'B reprezentaciju'. U finalu je SAD slavio protiv Srbije s +30 (96:66).

Tijekom turnira SAD je dobio dvije utakmice (protiv Francuske i Srbije) sa svega tri poena razlike. Međutim, rezultat u nijednom trenutku nije dolazio u pitanje, već su Francuzi i Srbi u posljednjim trenucima spuštali razliku. Realno gledajući kada je trebalo igrači SAD-a su ubacili u brzinu više i nisu dozvolili pravu prijetnju.

No to bi se, prema predviđanju uglednog američkog košarkaškog portala SB Nationa, moglo promijeniti već na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju. Spomenuti izvor je izdvojio četiri reprezentacije koje bi mogle ugroziti SAD, a među njih je uvrstio i Hrvatsku te pritom izostavio Španjolsku, Srbiju, Litvu, Grčku i Njemačku.

FRANCUSKA

Po završetku nastupa u četvrtfinalu Rija od reprezentacije se oprostio Tony Parker, ikona francuske košarke u posljednjih 10-ak godina. Iako je Francuska s njim osvojila europski naslov, iduća generacija mogla bi imati još više uspjeha.

U reprezentaciju bi se za Tokyju trebali vratiti Rudy Gobert, vrhunski centar Utah Jazza, te sjajni šuterski dvojac Nando De Colo i Thomas Huertel. Osim njih tu su još dvije NBA zvijezde koje će donijeti balans na obje strane parketa - Nicolas Batum i Evan Fournier. Potonji je iznenađujuće bio izostavljen s popisa francuskog izbornika jer nije zaigrao na kvalifikacijskom turniru.

Osim spomenutih imena treba naglasiti da Francuzi imaju nadarenu skupinu mladih igrača od kojih su čak petorica izabrani na ovoljetnom NBA Draftu. Prema prvim predviđanjima na idućem Draftu bit će još najmanje toliko te je Frank Ntilikina preododređen da budem Top 10 pick.

HRVATSKA

SB Nation okarakterizirao je Bojana Bogdanovića kao najveću zvijezdu ove momčadi koja je u Riju u prosjeku postizala 25.3 poena, četiri više od bilo kojeg drugog igrača na turniru. On će u Tokyju imati 31 i bit će u najboljim godinama za još jedan pokušaj ostvarivanja velikog rezultata na Igrama.

Do Japana će dodatno sazrijeti i sakupiti pregršt NBA iskustva Dario Šarić (22) i Mario Hezonja (21), koji će uz Bogdanovića biti glavni igrači naše reprezentacije. Šarić je već u Riju pokazao da je vrhunski igrač, te da samo treba nastaviti brusiti svoje kvalitete. A gdje bi to bolje mogao napraviti nego u NBA ligi koja je od Bogdanovića napravila pravu 'zvjerku'.

Hezonja je pak pokazao svoje šuterske sposobnosti i što je zastrašujuće to je tek početak našeg Dubrovčanina. Nakon četiri godine u NBA ligi on bi mogao postati i glavni šuter naše reprezentacije te bi s Bogdanovićem mogao ponuditi ono što trenutno imaju viceprvaci NBA lige Golden State Warriorsi u likovima Stepha Curryja i Klay Thompsona. Šarić bi u tom slučaju mogao biti hrvatski Draymond Green i 'velika trojka' je tu.

Osim spomenutih igrača nikako ne treba zaboraviti spomenuti Dragana Bendera (18), četvrtog picka ovoljetnog NBA drafta, te 19-godišnji centarski dvojac Ivica Zubac i Andrija Žižić. Svu trojicu ćemo gledati u NBA ligi ove sezone i bit će vrlo zanimljivo pratiti njihov napredak tijekom godina.

Od igrača koji možda odlaze istaknimo Roka Ukića i Krunu Simona koji bi u Tokyju imali po 35 godina. Njihovo iskustvo je neprocijenjivo i bez njih dvojice na onom kvalifikacijskom turniru u Torinu Hrvatska ne bi ni vidjela Rio. Sami će najbolje znati procijeniti što je najbolje za njih, a samim time i za Hrvatsku.

Samo se možemo nadati da neće biti ozljeda, otkaza i svađa u reprezentaciji koja ima ogroman potencijal!

AUSTRALIJA

Australci su već u Riju dokazali da su nakon Amerikanaca odmah u prvom redu kandidata za srebrno odličje. Projurili su do polufinala turnira, a onda im se dogodila vjerojatno najlošija utakmica unazad tko zna koliko godina. Srbija je svela Australce na svega 14 poena u prvom poluvremenu i tu je priči bio kraj. Kasnije su u borbi za broncu imali Španjolce u šaci, ali je kontroverzna odluka suca u završnici utakmice izbila medalju iz ruku australskih košarkaša.

Od igrača koji vjerojatno odlaze su Andrew Bogut i David Andersen. Centarski dvojac koji Australci mogu nadoknaditi. Uostalom, najveća zvijezda australske košarke tek dolazi na scenu!

Prvi pick ovoljetnog NBA Drafta Ben Simmons nije zaigrao u Brazilu jer se želio posvetiti pripremama za svoju 'rookie' sezonu u najjačoj ligi svijeta. Nacija je bila razočarana tim potezom i mnogi su ga pitali misli li da će više ikada dobiti poziv u reprezentaciju na što je on samopouzdano odgovorio: 'Naravno! Igrat ću za Australiju kada za to bude pravo vrijeme'. Prvi pick Philadelphije 76ersa pokazao je na ljetnom NBA kampu da je već sada spreman biti jedan od najboljih igrača momčadi, te je po mnogima prvi kandidat za rookieja godine u ligi.

Osim njega Australija ima svjetlu budućnost u Danteu Exumu, petom picku NBA Drafta 2014. godine, te nekolicini mladih igrača na američkim sveučilištima. Deng Adel trebao bi biti nositelj sveučilišta Louisville, dok će Isaac Humphries biti jedan od vodećih igrača u momčadi Kentucky. Još jedno ime vrijedno spomena je Harry Froling, krilni centar koji će ove sezone debitirati za SMU.

KANADA

Vjerojatno najtalentiraniju reprezentaciju u godinama koje dolaze imaju Kanađani, koji nisu uspjeli izboriti nastup u Riju. Oni su na kvalifikacijskom turniru bili poraženi u finalu od Francuske. Zanimljivo, Kanada nije zaigrala na Igrama od 2000. godine...

Međutim, u posljednjih pet godina na NBA Draftu izabrano je čak 10 Kanađana u prvoj rundi, od čega su dvojica bila PRVI pick! Riječ je naravno o jednom od najvećih (zasada) promašaja, Anthonyju Bennettu, te igraču koji se polako pretvara u All-Star zvijedu, Andrewu Wigginsu.

Čak i da od Bennetta ne bude ništa, Wiggins, glavni igrač Minnesote Timberwolves, je nositelj ove reprezentacije, a tek mu je 21 godina! Lani je bilježio u prosjeku 20.7 poena, 3.6 skokova, dvije asistencije i jednu ukradenu loptu po susretu, uz šut iz igre od 46 posto.

Tu je i NBA prvak s Cleveland Cavaliersima Tristan Thompson, koji će u Tokyju imati tek 29 godina. U prošloj je sezoni u prosjeku bilježio osam poena i devet skokova po susretu, dok je u karijeri na prosjeku od 9.7 poena i 8.5 skokova.

Osim njih dvojice Kanađani s nestrpljenjem iščekuju daljnji napredak Treya Lylesa, krilni centar Utah Jazza koji je lani imao impresivnu rookie sezonu. Na ovoljetnom Draftu kao sedmi je pick izabran Jamal Murray, sjajan šuter sa sveučilišta Kentucky.

Osim mladih i nadolazećih zvijezda tu je i grupa iskusnih NBA veterana koji će dati svoj doprinos reprezentaciji. Cory Joseph pretvorio se u solidnog šutera i sjajnog obrambenog igrača u Toronto Raptorsima, dok je Kelly Olynyk veliki radnik pod koševima te ima vrlo dobar šut izvan reketa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider