Tenis
SPORTOVI
Tenis
preokret na preokret

Đokovićeva nova pobjeda, zasad je slobodan: Ministar odgodio odluku o deportaciji, ali je najavio kako je to još uvijek moguće

Novak Đoković pobijedio je na saslušanju nakon što je sudac presudio u njegovu korist, no ipak bi ga mogli deportirati iz zemlje u narednim danima.

Danas smo trebali dobiti okončanje drame oko ostanka Novaka Đokovića u Australiji, ali ta je odluka odgođena.

Nakon što je pobijedio jutros na saslušanju na sudu, koji je presudio da viza nije smjela biti ukinuta na temelju proceduralnih pogrešaka granične policije, Đoković bi ipak mogao biti ponovo priveden i vjerojatno deportiran iz zemlje dekretom ministra za imigracijske poslove.

No to se neće dogoditi tijekom današnjeg dana, to jest noći po tamošnjem vremenu. Australski mediji javljaju kako je do 11 sati po našem vremenu ministar za imigracijske poslove Alex Hawke imao priliku donijeti odluku kojom se ukida Đokovićeva viza, no nije to učinio.

"Nakon današnje odluke saveznog suda temeljene na proceduralnim razlozima, ostaje na diskrecijskom pravu ministra Hawkea da razmotri ukidanje vize Novaku Đokoviću na temelju članka 133C Zakona o imigraciji", rekao je glasnogovornik ministra.

''Ministar trenutačno razmatra slučaj, koji ostaje otvoren'', dodao je glasnogovornik Alexa Hawkea.

Prema tamošnjem imigracijskom zakonu, točnije članku 133C(3), ministar ima posebne ovlasti, prema kojima može otkazati nekome vizu zbog bilo kakvih razloga. Ono što ta odluka za sobom povlači jest i zabrana ulaska u zemlju naredne tri godine.

Đoković na slobodi

Zbog odgode ministrove odluke Novak Đoković je slobodan ostati u Australiji barem do sutra ili dok ministar ne odluči drukčije, što se može dogoditi u narednim danima. Ono što je najvažnije za Đokovića je da je trenutačno slobodan boraviti gdje želi te više ne mora biti u imigracijskom pritvoru u hotelu.

Australske vlasti se sada nalaze u teškoj situaciji u ovom slučaju jer koju god da odluku donesu, neće dobro odjeknuti u javnosti.

Treba reći i kako je Đoković cijelo ovo vrijeme smio napustiti Australiju, ali to nije želio jer bi ostao bez nastupa na Australian Openu te ne bi smio ući u zemlju sljedeće tri godine.

Đoković pobijedio na sudu, ali odluka je ipak na ministru

Od ponoći po hrvatskom vremenu, a od 10 ujutro po lokalnom, u Melbourneu je  trajalo saslušanje vezano za slučaj ulaska Novaka Đokovića u Australiju. Podsjetimo, Đokoviću je odbijena viza za ulazak u zemlju nakon što je već sletio u Melbourne, a razlog tome je što nije cijepljen protiv COVID-a. Posljednja četiri dana proveo je u imigracijskom hotelu.

gol expired U javnost pušteni detalji razgovora s Đokovićem u zračnoj luci: ''Jeste li cijepljeni?'' divider

Sudac Anthony Kelly je sedam i pol sati nakon početka saslušanja donio odluku kako Novaka Đokovića vlasti moraju pustiti u roku od 30 minuta te kako će država snositi sve sudske troškove. On je pronašao ''nerazumnost'' u tome kako je donesena odluka kojom se otkazuje viza srpskom tenisaču nakon dolaska u zračnu luku.

Ova presuda temeljena je na proceduralnim pogreškama granične policije u postupanju s Đokovićem.

U prvih sedam sati Đokovićevi odvjetnici iznijeli su svoju stranu. Oni tvrde kako je srpski tenisač zadovoljio sve uvjete za ulazak u zemlju te da su službenici na granici propustili obavijestiti Novaka o tome da će mu suspendirati vizu.

Što je tvrdila Đokovićeva strana

Glavni argument Đokovićeve strane bio je taj da je on ispunio kriterije za privremeno medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv bolesti COVID-19 jer je bio zaražen u prosincu. Pozvali su se na mišljenje jedne ekspertne skupine u Australiji po kojoj oni koji su nedavno preboljeli COVID mogu odgoditi cijepljenje do šest mjeseci nakon akutne bolesti kao privremeno izuzeće zbog "teške medicinske bolesti".

Ovaj argument je podržao sam sudac, koji je naglasio kako je Đoković ispunio uvjete koje mu je postavio tamošnji teniski savez, a koje su poslije vlasti demantirale i odbacile kao valjane.

No postoje brojni dokazi kako je Đoković 16. prosinca, kada njegovi odvjetnici tvrde da je dobio potvrdu kako ima COVID, a i danima kasnije, sudjelovao u brojnim aktivnostima u javnosti te nije jasno kako je tada mogao u isto vrijeme biti zaražen i družiti se među ljudima.

Posljednje iz Melbournea

11:00 Istekao je rok za donošenje dekreta ministra za imigracijske poslove. Mediji u Australiji javljaju kako odluka neće biti donesena noćas po tamošnjem vremenu već sutradan.

10:45 Policija je zavela red pred zgradom u kojoj se Đoković nalazi sa svojim odvjetnicima, gdje čeka odluku o deportaciji. Ispred nje se okupio velik broj navijača iz srpske zajednice, a došlo je do kraćeg sukoba s organima reda.

10:10 Stižu službene informacije iz Australije. Đoković nije priveden, čeka se odluka ministra. Đokovićev otac je plasirao lažne vijesti.

10:00 Đokovićevi pristaše sa zebnjom očekuju dekret ministra za imigraciju koji bi Novaka deportirao iz zemlje.

9:35 Mediji javljaju kako je nekoliko bijelih kombija stiglo pred ured Novakovih odvjetnika, gdje se i on nalazi, te se pretpostavlja kako je policija stigla ponovo privesti srpskog tenisača.

9:30 Dio srbijanskih medija prenosi kako je Đoković opet priveden, no nema službene potvrde niti zasad vodeći australski mediji donose takvu informaciju.

 9:15 "Besane noći za cijelu obitelj. Prolazimo kroz jako teške trenutke, Novak je pokazao koliko je ustrajan i koliko vjeruje u svoje ideale i da je veliki čovjek i izborio se ne samo za sebe već za cijeli svijet. S druge strane, imamo sistem u Australiji koji je donio odluku u korist svim činjenicama i nije postojao razlog za nekom drugom odlukom, a sad dobivamo informacije da je očigledno ministar unutarnjih poslova iznad suda", rekao je Đorđe Đoković za TV Prva.

"Definitivno je ovo politika, sve je ovo bila politika. Mi smo angažirani na svim društvenim mrežama i posljednja je informacija da ga žele zatvoriti. Trenutačno se konzultiramo s odvjetnicima i PR službama. Novak je sa svojim odvjetnicima u prostorijama gdje je bilo suđenje, a on trenutačno razmišlja o svojim opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australske vlasti i ovo teško podnose", zaključio je Đorđe Đoković.

9:00 U nekim se srpskim medijima pojavila informacija kako je Đoković opet priveden.

8:10 Stotinjak Đokovićevih pristaša okupljenih ispred suda burno je proslavilo odluku suca o puštanju najboljeg svjetskog tenisača. No vidjet ćemo hoće li biti novog razloga za slavlje ili će odluka imigracijskog ministra opet navući bijes pripadnika srpske zajednice u Australiji.

8:00 Đoković se ne nalazi više u imigracijskom hotelu, koji je napustio tijekom saslušanja, te je prebačen u urede svojeg tamošnjeg odvjetnika. Uskoro bi trebao biti na slobodi ako se vlasti ne odluče na novo pritvaranje i oduzimanje putovnice.

7:35 Sukladno najavama australskih vlasti, nije sve gotovo u ovom slučaju. Ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews spremna je ponovno ukinuti Đokovićevu vizu.

7:30 Sudac Anthony Kelly presudio je u korist Novaka Đokovića. On je pronašao ''nerazumnost'' u tome kako je donesena odluka kojom se otkazuje viza srpskom tenisaču nakon što je već sletio u Melbourne.

7:24 Đoković je pobijedio. Sud je odbio odluku imigracijske službe. Uskoro opširnije...

7:15 Saslušanje je nastavljeno.

7:00 Srpski novinari javljaju kako je Novak Đoković došao na sud i dao izjavu sucu, dok australski novinari govore kako je to nemoguće jer nije cijepljen. No Đoković je navodno morao doći na sud jer u imigracijskom hotelu nije radio prijenos, s kojim je tijekom saslušanja bilo puno problema. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider