Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Petković zaradio ovacije

Dinamo uvjerljivo slavio pred Ligu prvaka, Rijeka dugo nije bila ovako nemoćna na Maksimiru

Dinamo i Rijeka dvobojem u Zagrebu otvorili su 8. kolo HNL-a.

Nogometaši Dinama svladali su Rijeku s 3:1 na otvaranju 8. kola SuperSport HNL-a na Maksimiru.

Vodstvo Dinamu donio je Rasmus Lauritsen u 28. minuti, pogotkom glavom nakon ubačaja iz kuta Mislava Oršića. Isti je igrač dvije minute poslije asistirao i za pogodak Darija Špikića kojim je Dinamo poveo sa 2:0.

Dvostruki asistent Oršić u strijelce se upisao u 60. minuti, kad je sa 13-14 metara pogodio za 3:0. Utješni pogodak je Rijeka postigla u 84. minuti. Iz kuta je ubacio Vrančić, a pred vratima se najbolje snašao Nikita Vlasenko te ugurao loptu u mrežu za konačnih 3:1.

Dinamo iz osam utakmica ima 22 boda, dok drugoplasirani Slaven Belupo ima 14 bodova i utakmicu manje. Hajduk i Varaždin imaju po devet bodova, ali Splićani su odigrali samo pet utakmica. Rijeka je na začelju sa pet bodova, koliko ih ima i predzadnja Gorica.

Ante Čačić je protiv Rijeke postavio formaciju sa samo jednim obrambeno orijentiranim veznim igračem, a to je bio Josip Mišić, očekujući da će gosti doći u Maksimir prvenstveno braniti svoja vrata. Dinamov strateg se nije prevario, a to će najbolje pokazati statistika udaraca u prvom poluvremenu: Dinamo 16, Rijeka 2.

Dinamo zabio dva puta u dvije minute

Već u 7. minuti je koncentraciju Nediljka Labrovića testirao Luka Ivanušec udarcem s ruba kaznenog prostora, ali je riječki vratar uspio obraniti. Dvije minute poslije je Bruno Petković bio u dobroj prilici, ali je njegov udarac glavom otišao pokraj vratnice.

Riječani su odolijevali do 28. minute, a tada je prvi put kapitulirala obrana. Ubačaj iz kuta izveo je Mislav Oršić, najviši u skoku na sedam metara bio je danski stoper Rasumus Lauritsen i neobranjivo glavom poslao loptu u mrežu.

Samo dvije minute poslije ponovno se zaorilo s tribina Maksimira. Oršić je nakon kombinacije s Petkovićem projurio po lijevoj strani u kazneni prostor, poslao loptu na peterac gdje je utrčao Dario Špikić i pogodio za 2:0.

Pred kraj poluvremena Oršić se mogao i sam upisati u strijelce. Ponovno je izmijenio dodavanja s Petkovićem, lijepo primio loptu, sjurio se po lijevoj strani u kazneni prostor i lijevom nogom gađao suprotan kut, ali je lopta prošla uz vratnicu.

Rijeka bolje otvorila drugo poluvrijeme

U prvoj minuti drugog dijela Riječani su imali prvu pravu priliku. Na ubačaj je dobro glavom pucao Lunetta, koji je tek ušao u igru, ali je Dominik Livaković obranio taj udarac.

Dvije minute poslije Labrović je bio na iskušenju. Špikić je nakon dobre akcije izbio sam pred riječkog vratara, pucao sa 12-13 metara, ali je Labrović obranio nogom. U nastavku akcije Mišić je okušao svoj šut sa više od 25 metara i ponovno je zaposlio riječkog čuvara mreže.

Ono što nije uspio u prvom poluvremenu, Mislav Oršić je učinio u 60. minuti. Još jedna dobro odigrana akcija dovela je Dinamovog topnika u situaciju koju najviše voli.

Ivanušecova lopta mu je dolazila po podlozi na desnu nogu kojom je s lijeve strane kaznenog prostora, s nekih 13-14 metara, pogodio suprotan gornji kut za 3:0.

Nije Dinamo stao ni nakon trećeg pogotka pa je Petković bio u prilici za pogodak u 65. minuti. Sadegh Moharrami je prošao po desnoj strani uz gol-crtu, poslao oštar ubačaj na prvu vratnicu, gdje je Petković postavio nogu, ali se lopta odbila tako da je prošla pokraj vratnice.

Vlasenko zabio utješni pogodak

U 78. minuti je još jednom svoj udarac oprobao Oršić, ali je lopta prošla pokraj gola.

Rijeka je u drugom poluvremenu ipak pokazala nešto više ambicije u igri prema naprijed. Tako je u 81. minuti Frigan pucao sa 11-12 metara iskosa s desne strane. Gađao je suprotan kut, ali se Livaković ispružio i obranio.

No, u 84. minuti Riječani su došli do pogotka. Nakon Vrančićevog ubačaja iz kuta pred Dinamovim golom se najbolje snašao Ukrajinac sa švicarskom putovnicom Nikita Vlasenko i uspio ugurati loptu u mrežu.

Utakmicu na Maksimiru pred 5894 gledatelja sudio je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline.

Tablica HNL

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider