Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
scena za pamćenje

Prije 10 godina dogodila se jedna od najpoznatijih proslava gola: "Krivac" objasnio pozadinu priče

Točno jedno desetljeće prošlo je od trka preko cijelog terena i klizanja među protivničke navijače...

Na današnji dan prije točno 10 godina tadašnji napadač Manchester Cityja Emmanuel Adebayor izveo je jedno od najpoznatijih nogometnih slavlja uopće. Zabio je za 3:1 u pobjedi od 4:2 protiv svog bivšeg kluba Arsenala, a zatim je uslijedio show.

Vjerojatno ste već negdje vidjeli tu sliku; togoanski napadač pretrčao je cijeli teren kako bi došao do dijela tribine s poklonicima Topnika. Kamere su ovjekovječile scenu kako klizi s raširenim rukama točno na ''liniji razgraničenja'' – s jedne strane slavlje navijača u nebesko plavom, a s druge bijesna lica i gestikulacije crveno-bijelih.

Uvrde koje su ga izbacile iz takta

Potpuno različito od nepisanog pravila da se protiv bivših klubova ne slavi gol. Adebayor je kasnije objasnio što ga je motiviralo na nesvakidašnji potez. Iza svega stoje gnjusne uvrede na rasističkoj osnovi, dodatno začinjene vrijeđanjem njegove obitelji.

Prisjetio se dolaska na stadion toga dana; navijači su ga ''častili'' njihovom poznatom uvredljivom pjesmom, koja kaže: ''Tvoj otac pere slonove, a majka ti je kurva.'' To je izbacilo Adebayora iz takta…

Plavuša na tribinama utakmice SP-a košarkaša (Screenshot) Analizirao utakmicu pa izgubio dar govora kada je režiser pokazao navijačicu Brazila na tribinama divider

''Moj otac radi u mjenjačnici, a majka mi je poduzetnica. Ali pjesma se i dalje nastavljala. Pa kako sam mogao odgovoriti? Nisam dovoljno glasan da nadglasam tisuće navijača", rekao je, između ostaloga, u opširnom intervjuu Daily Mailu.

"Vrijeđali su me bez ikakva razloga"

Tvrdi da mu nije jasno čime je točno toliko razljutio navijače bivšeg kluba. Kaže da je klub jednostavno dobio ponudu za njega i odlučio je prihvatiti.

"Vrijeđali su me ljudi koji su šest mjeseci ranije pjevali moje ime, bez ikakva razloga. Postoji određena količina uvreda koju čovjek može podnijeti prije nego što pukne. Zabio sam i poželio ljudima pokazati da nije dobra ideja vrijeđati me", objasnio je.

''Kad sam tako proslavio, Savez me kaznio, ali ništa se nije dogodilo navijačima Arsenala. Rasizam je bio prisutan tada, a i puno prije mene'', izjavio je Adebayor, danas igrač turskog Kayserispora.

Ivan Rakitić (Foto: Instagram/Screenshot) Znakovita Rakitićeva objava: Prisjetio se djetinjstva u voljenom hrvatskom dresu uz emotivnu poruku divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider