Automoto
SPORTOVI
Automoto
Oca je davno nadmašio

Životna priča novog F1 prvaka: Zapravo i nije imao puno izbora oko toga čime će se baviti

Max Verstappen je pobjedom na Velikoj nagradi Abu Dhabija postao novi svjetski prvak u Formuli 1.

Nakon zanimljive i dramatične sezone, naslov svjetskog prvaka Formule 1 razriješen je u posljednjem krugu, posljednje utrke, a na kraju u povijest se upisao Nizozemac Max Verstappen postavši 34. vozač s titulom svjetskog prvaka.

"Max je svjetski prvak, ali i ja se osjećam kao da sam prvak", rekao je njegov otac Jos Verstappen nakon uzbudljivog finala.

"Čestitam Maxu i njegovom timu. Tako sam ponosan i zahvalan što sam dio putovanja s njima," dodao je govoreći za Sky Sports.

Jos ima velike zasluge što je njegov sin sada tu gdje jeste, ali i što je mladić nadmašio oca i nadogradio ono što je Verstappen stariji napravio u Formuli 1 prije 20 i više godina.

gol expired Očajnički pokušaj Mercedesa nije upalio: FIA odbila žalbe, evo kako su objasnili te situacije divider

Maxu inače nije trebao svjetski naslov da nadmaši svog oca. Između 1994. i 2003. Jos Verstappen je osvojio samo 17 bodova u 106 utrka i imao samo dva podija i niti jednu pobjedu. Vozio je za Benetton, Simtek, Footwork, Tyrrell, Stewart, Arrows i Minardi.

Mladi Verstappen zapravo nije imao puno izbora što će raditi u životu. Potječe iz mješovite belgijsko-nizozemske obitelji i oba roditelja su se bavila utrkama. Trkaći geni ne dolaze samo s očeve strane jer mu je majka Sophie također bila vozačica koja je u karting danima pobjeđivala neke buduće F1 vozače.

"Moj san je bio postati vozač Formule 1. Nadate se pobjedama, postoljima, nadate se da kako ćete slušati nacionalnu himnu. A sada sam ovdje, kao svjetski prvak, sa svojim tatom. Moja obitelj, moji prijatelji, oni koji su me potakli da budem bolji - svi su tu", kazao je 24-godišnji Nizozemac.

gol expired Sjećate li se ovog trenutka iz 2008.? Hamilton je prvi naslov uzeo šokantno, a sad ga je dočekala - karma divider

Mladi Max je rano počeo i kao osmogodišnjak nadmašio svoje suparnike u kartingu u kojem je osvojio više od dvadeset naslova prvaka u raznim kategorijama. Kada je 2104. osvojio treće mjesto u europskoj Formuli 3 za momčad Van Amersfoort Racing privukao je pažnju lovaca na talente u Formuli 1. Najbrži i najodlučniji bili su u Red Bullu i privukli mladu zvijezdu u usponu u svoj tim.

Max je u početku bio član druge postave Toro Rossa, gdje je debitirao 2015. kao najmlađi vozač Formule 1 sa 17 godina i 163 dana.

Već u svojoj drugoj sezoni promoviran je u prvu momčad Red Bulla i odmah pobijedio na VN Španjolske, postavši najmlađi pobjednik Formule 1 u povijesti sa 18 godina i 228 dana.

gol expired Nevjerica u Mercedesu, Hamilton poslije šokantnog raspleta jedva izustio nekoliko riječi divider

"Max se pokazao kao izvanredan mladi talent. Njegov nastup u Toro Rossu dosad je bio impresivan i drago nam je što smo mu pružili priliku da vozi za Red Bull Racing," kazao je tada prvi čovjek momčadi Christian Horner.

Sljedeće godine uslijedio je uspon i nova pobjeda, no njegov karakterističan i prilično agresivan stil vožnje polako se uobličavao. Njime nije stekao samo sljedbenike, jer je u narednim godinama vrlo brzo postalo jasno da ga neki obožavatelji Formule 1 vole zbog ovakvog načina vožnje, nego i neprijatelje.

"Uživam u onome što radim i mislim da je i to vrlo važno. Za mene nema puno razloga za brigu, stvarno."

No prave prilike u borbi za naslov tada nije bilo. Tih godina, kao i 2018. i 2019., Red Bull je bio previše nekonkurentan da bi mogao pružiti išta više od samo dobrog otpora u pojedinačnim utrkama za klasu bolji Mercedes u to vrijeme.

gol expired Hamilton nije uspio prestići Schumachera, pogledajte tko ima najviše F1 naslova kroz povijest divider

Prošla godina je bila malo drugačija. Mercedes je i dalje bio (pre)jak, ali je Verstappen, kao jedini ne-Mercedesov vozač, ostvario više od jedne pobjede. Na kraju je opet bio treći i tako propustio priliku postati najmlađi prvak u povijesti, jer je ove godine bio prestar za takav uspjeh. U tom je elementu sada tek četvrti na povijesnoj ljestvici.

Najmlađi je i dalje Nijemac Sebastian Vettel koji je 2010. slavio sa 23 godine, četiri mjeseca i 11 dana.

Prije nedjeljne utrke u Abu Dhabiju sve je bilo jasno - onaj tko bude ispred bit će prvak. Na koncu je Nizozemac u nevjerojatnoj utrci stigao do pobjede pretekavši Hamiltona u posljednjem krugu. Od samog starta činilo se da Lewis Hamilton ima sve pod kontrolom, no o prvaku je doslovno odlučio zadnji krug zadnje utrke ove spektakularne sezone.

gol expired VIDEO Ključni trenutak utrke: Neuspješno pokušavao prestići Schumacherovog sina pa izazvao kaos i neviđenu dramu divider

Hamilton je sve držao pod kontrolom do pet krugova prije kraja, kad je zbog nesreće Latifija na stazu izašao safety car. Verstappen je tada zamijenio gume pa u zadnjem krugu, kad je utrka nastavljena, prošao Hamiltona za pobjedu.

"Trebalo nam je čudo da dođemo do ove titule. Cijelu utrku sam nastavio 'gurati' i vjerovati u pobjedu iako se nije činilo da idem u tom smjeru. No čuda se ponekad događaju," kazao je.

Današnjom 20. pobjedom u karijeri prekinuo je neobičan niz. Naime, s prethodnih 19 pobjeda bio je jedini vozač s toliko pobjeda koji još nije bio svjetski prvak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider